21
Wineplus - Ειδήσεις & Τάσεις - Οι top 50 ποικιλίες αμπέλου στη Γαλλία
ENG

Οι top 50 ποικιλίες αμπέλου στη Γαλλία

19/03/2018

Αν νομίζετε ότι το Cabernet Sauvignon είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία στη Γαλλία, απλώς κάνετε λάθος… Ο «βασιλιάς» των σταφυλιών βρίσκεται μόλις στην 5η θέση!
Η πρωτιά ανήκει στο Merlot, το οποίο με 112.200 ha αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού γαλλικού αμπελώνα. Ακολουθούν το Ugni Blanc με 82.200 ha κυρίως στην περιοχή του Cognac (10% του συνολικού γαλλικού αμπελώνα) και το Grenache Rouge (81.100 ha).

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτά τα 3 σταφύλια καταλαμβάνουν το 1/3 του γαλλικού αμπελώνα! Ωστόσο, η ποικιλομορφία του γαλλικού αμπελώνα εξασφαλίζεται από την παρουσία αρκετών τοπικών ποικιλιών στη λίστα των 50 πιο διαδεδομένων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του OIV (Μάρτιος 2018).

Η λίστα των 50 πιο διαδεδομένων ποικιλιών στη Γαλλία το 2015
(OIV, Μάρτιος 2018)

- Merlot : 112 200 ha.
- Ugni Blanc : 82 200 ha.
- Grenache : 81 100 ha.
- Syrah : 64 000 ha.
- Chardonnay : 50 600 ha.
- Cabernet Sauvignon : 48 100 ha.
- Cabernet Franc : 33 000 ha.
- Carignan Noir : 32 700 ha.
- Pinot Noir : 32 300 ha.
- Sauvignon Blanc : 29 900 ha.
- Gamay : 25 700 ha.
- Cinsault : 18 200 ha.
- Sémillon : 10 800 ha.
- Pinot Meunier : 10 700 ha.
- Chenin Blanc : 9 900 ha.
- Colombard : 9 800 ha.
- Melon de Bourgogne : 9 700 ha.
- Mourvèdre : 9 200 ha.
- Muscat blanc à petits grains : 7 900 ha.
- Cot/malbec : 6 800 ha.
- Viognier 6 400 ha.
- Grenache blanc : 5 500 ha.
- Vermentino : 5 400 ha.
- Riesling : 4 000 ha.
- Gewurztraminer : 3 400 ha.
- Gros manseng : 3 400 ha.
- Muscat de Hambourg : 2 900 ha.
- Pinot gris : 2 900 ha.
- Tannat : 2 900 ha.
- Alicante H. Bouschet : 2 800 ha.
- Muscat d'Alexandrie : 2 700 ha.
- Auxerrois : 2 500 ha.
- Grolleau : 2 100 ha.
- Aligoté : 2 000 ha.
- Macabeu/viura : 1 800 ha.
- Sangiovese/niellucio : 1 800 ha.
- Mauzac : 1 700 ha.
- Fer servadou : 1 600 ha.
- Grenache gris : 1 500 ha.
- Petit Manseng : 1 300 ha.
- Pinot blanc : 1 200 ha.
- Chasselas : 1 100 ha.
- Folle blanche : 1 100 ha.
- Négrette : 1 100 ha.
- Sylvaner : 1 100 ha.
- Sciaccarello : 1 000 ha.
- Alphonse Lavallée : 700 ha.
- Loin de l'œil/len de l'el : 600 ha.
- Tempranillo : 500 ha.
- Gros Vert : 80 ha.
A A