Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς μας μιλά για το 21ο Συνέδριο της GiESCO, το οποίο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 23 έως 28 Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Αμπελουργίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ποια είναι η GiESCO; Ποια είναι η πορεία, ποιοι οι στόχοι και ποιες οι δραστηριότητές της;
Η GiESCO (Group of international Experts for Cooperation on Vitivinicultural Systems - Ομάδα Διεθνών Εμπειρογνωμόνων για τη Συνεργασία στα συστήματα Αμπελοκαλλιέργειας) είναι η Παγκόσμια Επιστημονική Εταιρεία για την Αμπελουργία. Σκοπός της GiESCO είναι να προάγει ερευνητικά και τεχνολογικά την αμπελοκαλλιέργεια σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, μέσα από ένα διεπιστημονικό και συλλογικό πνεύμα. Τα μέλη της GiESCO, από τον επιστημονικό, τεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο, υπηρετούν διεθνώς τον κλάδο της Αμπελουργίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα, στα ερευνητικά κέντρα, στους οργανισμούς και στον ιδιωτικό τομέα.
Ποιος είναι ο στόχος των Διεθνών Συνεδριών της GiESCO; Πόσα και που έχουν διοργανωθεί;
H GiESCO διοργανώνει ανά διετία Διεθνή Συνέδρια με στόχο την πληροφόρηση και επιμόρφωση των μελών της αλλά και τη δημοσίευση της σύγχρονης έρευνας γύρω από την Αμπελουργία. Τα Συνέδριά της GiESCO είναι σημαντικές επιστημονικές συναντήσεις κυρίως μέσω της επικοινωνίας καινοτόμων ιδεών και ερευνητικών αποτελεσμάτων που έχουν ως επίκεντρο την αριστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στον αμπελώνα, τη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών και των οίνων και τη διασφάλιση μιας αειφορικής και βιώσιμης αμπελουργίας σε περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Η GiESCO διοργάνωσε με επιτυχία στο παρελθόν, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, 20 Διεθνή Συνέδρια, τα πλέον πρόσφατα μεταξύ των οποίων είναι: MENDOZA (Αργεντινή, 2017), GRUISSAN (Γαλλία, 2015), PORTO (Πορτογαλία, 2013), ASTI (Ιταλία, 2011), DAVIS (Καλιφόρνια ΗΠΑ,2009), POREC (Κροατία, 2007), GEISENHEIM (Γερμανία, 2005), MONTEVIDEO (Ουρουγουάη, 2003) και MONTPELLIER (Γαλλία, 2001).
Πότε και από ποιόν ελληνικό φορέα οργανώνεται το επόμενο Συνέδριο της GiESCO που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη;
Το επόμενο και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Αμπελουργίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, και το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 250 διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες του αμπελοοινικού τομέα από όλο τον κόσμο. Η απόφαση για τη διοργάνωση ξεκίνησε από την πρόσκληση του Προέδρου της GiESCO, σπουδαίου Καθηγητή Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου του Monpellier, και ιδρυτή της εταιρείας, κ. Alain Carbonneau. Η διοργάνωση ενός συνεδρίου ανάλογης εμβέλειας, πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον, θα αποτελέσει μία ιδανική περίσταση για την ανάδειξη και προβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του αμπελοοινικού κλάδου της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
Τι θα περιμένουμε; Ποιοι είναι οι κύριοι ομιλητές; Ποια είναι τα θέματα των επιστημονικών εισηγήσεων;
Το επιστημονικό μέρος του Συνεδρίου θα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με περισσότερες από 80 προφορικές ανακοινώσεις διακεκριμένων Επιστημόνων από τα κορυφαία Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου. Οι ομιλίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θεμάτων γύρω από την αμπελουργία: έδαφος, κλίμα και terroir, κλιματική αλλαγή, γενετικοί πόροι και βελτίωση, φυσιολογία και μοριακή βιολογία, ωρίμανση και ποιότητα σταφυλής, τεχνικές καλλιέργειας και εκμηχάνιση, νέες τεχνολογίες και αμπελουργία ακριβείας, φυτοπροστασία και αειφορική αμπελουργία. Έχουμε επίσης την τιμή να φιλοξενούμε σαν προσκεκλημένους ομιλητές μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του επιστημονικού χώρου της αμπελουργίας από όλο τον κόσμο όπως οι Gregory Jones (Linfield College, Oregon, ΗΠΑ), Cassandra Collins (University of Adelaide, Αυστραλία), Markus Keller (Washington State University, ΗΠΑ), Mark Matthews (University of California Davies, ΗΠΑ), Stefano Poni (Univetsita Catholica del Sacro Cuore, Ιταλία), Javier Tardaguila (Universidad de la Rioja, Ισπανία), Laurent Torregrosa (Montpellier SupAgro, Γαλλία) και Kees van Leeuwen (Bordeaux Science Agro, Γαλλία). Ανάμεσά τους ο Alain Carbonneau, ιδρυτής της εταιρείας και ένας από τους πλέον επιδραστικούς ερευνητές στον τομέα των αμπελουργικών τεχνικών, για τον οποίο το συνέδριο της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει και το αποχαιρετιστήριο και θα μας δώσει την ευκαιρία να τον τιμήσουμε για την μεγάλη προσφορά του.
Ποιες είναι οι πρακτικές λεπτομέρειές του;
Το 21ο Συνέδριο της GiESCO θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Porto Palace Hotel & Conference Center, από 23 έως 28 Ιουνίου 2019. Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους, απευθύνεται βέβαια περισσότερο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ερευνητικά με το αντικείμενο της Αμπελουργίας. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα λάβει χώρα και μία ημέρα για τους επαγγελματίες του κλάδου (professional day), με στόχο την ενίσχυση της επαφής και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ερευνητών και αμπελουργών/οινοποιών. Οι Σύνεδροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και να συμμετέχουν σε ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλές επιλογές εγγραφής στο συνέδριο με διαφορετικό κόστος ανάλογα με τις ημέρες συμμετοχής (πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.giesco2019.gr/).
Τι σημαίνει η οργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη για το Τμήμα Γεωπονίας, το ΑΠΘ και εσένα προσωπικά;
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας με μακρά παράδοση ακαδημαϊκών επιτευγμάτων και προσφοράς στη Β. Ελλάδα. Το Τμήμα Γεωπονίας ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με μια ιστορία 85 ετών και περίπου 10.000 αποφοίτων. Για το Τμήμα Γεωπονίας και το ΑΠΘ, η διοργάνωση του Συνεδρίου της GiESCO αποτελεί αναμφίβολα ένα μεγάλο γεγονός. Προσωπικά, θα έλεγα κυριαρχεί η χαρά και η ικανοποίηση για την απήχηση και τη μεγάλη συμμετοχή που διαφαίνεται ότι θα έχει αλλά και η προσπάθεια που συνεχίζει να καταβάλλεται ώστε να αποτελέσει μία επιτυχημένη διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα που θα ενισχύσει τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα ως ακαδημαϊκό και αμπελοοινικό κέντρο αλλά και θα συμβάλλει στην καθιέρωσή της ως πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό.