ENG

Το ελληνικό κρασί σήμερα

A A

Ο Σύνδεσμός Ελληνικού Οίνου δίνει στοιχεία και αριθμούς για το παρόν του ελληνικού κρασιού.

•    Έκταση αμπελώνων: 63.517 ha
•    Παραγωγή (περίοδος 2021/2022): 1.710 χιλ. hl (μείωση 28,9% από την προηγούμενη περίοδο / ιστορικό χαμηλό)
•    Βιολογικά καλλιεργήσιμες εκτάσεις: 8%
•    Μερίδιο ΠΟΠ: 33%
•    Οινοποιεία >1300 - εκ των οποίων 700 παράγουν κρασιά Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε.
•    Ετικέτες > 7.500
•    Εγχώρια κατανάλωση: 940 εκ. HL (μείωση 40% την δεκαετία 2009-2019)
•    Μερίδιο χύμα κρασιού στην ελληνική αγορά >50%
•    Εξαγωγές (2020): 70,6 εκ. ευρώ
•    Εισαγωγές (2020): 29,1 εκ. ευρώ
•    Αύξηση συνόλου εξαγωγών: 34,5% την δεκαετία 2009-2019

Και η SWOT ανάλυση του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου αποκαλύπτει:

Δυνατά σημεία
•    αυτόχθονες ποικιλίες
•    μοναδική προσωπικότητα των αμπελώνων και των προϊόντων τους
•    επιχειρήσεις με τεχνογνωσία
•    επιχειρηματίες με όραμα και δημιουργικότητα

Αδύναμα σημεία
•    μικρός κλήρος
•    περιοριστικό καθεστώς των αδειών φύτευσης

Ευκαιρίες
•    αύξηση της ετήσιας παραγωγής
•    ανάπτυξη του οινοτουρισμού

Απειλές
•    μεγάλες ελλείψεις υλικών συσκευασίας
•    αυξήσεις των τιμών λόγω της πανδημίας.