Ο Σύνδεσμός Ελληνικού Οίνου δίνει στοιχεία και αριθμούς για το παρόν του ελληνικού κρασιού.
• Έκταση αμπελώνων: 63.517 ha
• Παραγωγή (περίοδος 2021/2022): 1.710 χιλ. hl (μείωση 28,9% από την προηγούμενη περίοδο / ιστορικό χαμηλό)
• Βιολογικά καλλιεργήσιμες εκτάσεις: 8%
• Μερίδιο ΠΟΠ: 33%
• Οινοποιεία >1300 - εκ των οποίων 700 παράγουν κρασιά Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε.
• Ετικέτες > 7.500
• Εγχώρια κατανάλωση: 940 εκ. HL (μείωση 40% την δεκαετία 2009-2019)
• Μερίδιο χύμα κρασιού στην ελληνική αγορά >50%
• Εξαγωγές (2020): 70,6 εκ. ευρώ
• Εισαγωγές (2020): 29,1 εκ. ευρώ
• Αύξηση συνόλου εξαγωγών: 34,5% την δεκαετία 2009-2019
Και η SWOT ανάλυση του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου αποκαλύπτει:
Δυνατά σημεία
• αυτόχθονες ποικιλίες
• μοναδική προσωπικότητα των αμπελώνων και των προϊόντων τους
• επιχειρήσεις με τεχνογνωσία
• επιχειρηματίες με όραμα και δημιουργικότητα
Αδύναμα σημεία
• μικρός κλήρος
• περιοριστικό καθεστώς των αδειών φύτευσης
Ευκαιρίες
• αύξηση της ετήσιας παραγωγής
• ανάπτυξη του οινοτουρισμού
Απειλές
• μεγάλες ελλείψεις υλικών συσκευασίας
• αυξήσεις των τιμών λόγω της πανδημίας.