ENG

5th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Διάφορες ελληνικές ποικιλίες

A A

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 5th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με ροζέ από διάφορες ελληνικές ποικιλίες (εκτός από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο για τις οποίες έχουμε ήδη γράψει).

Pink Sparkling Aurelia 2021 - Zoinos Winery
Π.Γ.Ε. Ήπειρος / 14.00€
Ο Συνεταιρισμός της Ζίτσας στην Ήπειρο χρησιμοποιεί Βλάχικο 75%, Ντεμπίνα 20%, Μπεκιάρι 5% για να δημιουργήσει ένα ροζέ αφρώδες με φινέτσα και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Στο ποτήρι έχει ορεκτικό χρώμα. Ξεκινά με μετρημένη αυστηρότητα που δίνει τη θέση της στην τσαχπινιά της ευχάριστης υποψίας γλύκας στο τελείωμα. Κι όλα αυτά ενώ απελευθερώνει διαδοχικά παλιρροιακά κύματα φράουλας, κόκκινου φρούτου και ζυμών. Παράγεται σύμφωνα με τη μέθοδο Charmat, δηλαδή με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται σε δεξαμενή.

Sparky… ing or Sparkling 2023 – Οινοποιείο Βρυνιώτη

Π.Γ.Ε. Εύβοια / 10.00€
Αυτό το ημίξηρο και ημιαφρώδες ροζέ αναμειγνύει 10% Μαυροκουντούρα (όπως αποκαλούν τη Μαντηλαριά στην Εύβοια) με 90% Μονεμβασιά και το αποτέλεσμα γοητεύει με το άρωμα τριαντάφυλλου και φράουλας, τη κομψή γλυκύτητα και τη γευστική αρμονία. Το στόμα διαθέτει φινέτσα.

Bianco Nero 2023 – Τσιλιλής-Κτήμα Θεόπετρα
11.10€
H οινοποιία των Μετεώρων συνεχίζει τη σπουδαία δουλειά και στα αφρώδη κρασιά χαρίζοντάς μας αυτό το παιχνιδιάρικο ημίγλυκο ροζέ από Μοσχάτο Αμβούργου. Ανοιχτόχρωμο και ελαφρύ με ωραίο ώριμο φρούτο σε μεγάλη ένταση. Με φρεσκάδα και ευχάριστη γλυκύτητα έχει ένα τελείωμα που θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαιρινό βράδυ.

Σείριος 2022 - Zoinos Winery

Π.Γ.Ε. Ήπειρος / 8.50€
Άγουρο φραγκοστάφυλο και φράουλες μπλέκουν με την τσιχλόφουσκα σε αυτό το αχνορόδινο μοποικιλιακό ροζέ Βλάχικο από τους ορεινούς αμπελώνες της Ζίτσας. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και γεύση δροσιστική, που δεν χάνει στιγμή το νεύρο της.

Βίβλινος ροζέ magnum 2023 - Κτήμα Βιβλία Χώρα

Ποικιλιακός οίνος / 44.00€
Φινέτσα και φρεσκάδα φραγκοστάφυλων βάζει στο ποτήρι μας αυτό το παιχνιδιάρικο ροζέ που παράγεται από την -ακόμη- μη ταυτοποιημένη ποικιλία του Παγγαίου Όρους. Γεύση γεμάτη, με λεμονάτη ζωντάνια και αυστηρότητα. Κυκλοφορεί αποκλειστικά σε φιάλες magnum

Παμίδι ροζέ 2022 - Κτήμα Βουρβουκέλη
Π.Γ.Ε. Άβδηρα / 13.00€
Ένα σομόν ροζέ από την ποικιλία Παμίδι, μια από τις βασικές της Θράκης. Το μπουκέτο καλοκαιρινών φρούτων και σοκολάτας λουλουδιών και ορυκτών μπορεί να είναι ντροπαλό, όμως το κρασί κορυφώνεται στο στόμα, διαθέτοντας απόλυτη ισορροπία και μάκρος.  Ντελικάτο ροζέ από τη Θρακική ποικιλία Παμίδι με τον ανοικτόχρωμο φλοιό. Με παλ φόρεμα και μύτη λουλουδιών, αποξηραμένων λευκόσαρκων φρούτων και κράνων. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς στο στόμα.

Άβδηρος ροζέ 2023 - Κτήμα Βουρβουκέλη

Π.Γ.Ε. Άβδηρα / 9.00€
4 μέρη Παμίδι και 1 μέρος Syrah συνθέτουν ένα ελκυστικό ημίξηρο ροζέ, με το πρώτο να προσφέρει φινέτσα και τόνους φυτικότητας και το δεύτερο φρούτο και κρεμώδες τελείωμα. Στο στόμα αρωματική πολυπλοκότητα και πικάντικη επίγευση.

Μανδρινός ροζέ ημίξηρο 2021 - Οινοποιείο Σγουρίδη
Π.Γ.Ε. Άβδηρα / 10.00€
Ακόμη ένα μονοποικιλιακό Παμίδι με ελκυστικό ροζέ χρώμα και μαρμελαδένιο άρωμα. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει ελαφράδα, γλυκύτητα 8 gr/l και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο.

Νεγκόσκα 2023 - Μικρό Κτήμα Τίτου

Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου / 15.50€
Μοντέρνο ροζέ από τη ζώνη της Γουμένισσας και το Κτήμα του Τίτου Ευτυχίδη που πλέον ανήκει στο πετυχημένο ντουέτο οινοποιών Βαγγέλη Γεροβασιλείου & Βασίλη Τσακτσαρλή. Εφόδιά του, το ορεκτικό, αχνό ροδίζον χρώμα. Η μύτη εσπεριδοειδών και μικρών κόκκινων φρούτων. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας, τη δροσιστική οξύτητα και τη μεταξένια επίγευση.

Νεγκόσκα 2022 - Κτήμα Αλεξανδρίδη
Π.Γ.Ε. Πέλλα / 8.50€
Ακόμη μία ροζέ Νεγκόσκα από αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας στην Πέλλα. Φινετσάτο κρασί, ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο στο στόμα αλλά και στην εμφάνιση. Τα λουλούδια και τα φρούτα της μύτης κάνουν την εμφάνισή τους και στο γεμάτο στόμα, όπου και εγκαθίστανται για ώρα.

Ροζέ ξηρός 2022 - Οινοποιείο Βαλτάρα

Π.Γ.Ε. Πέλλα / 9.50€
Νεγκόσκα και Merlot (40% - 60%) συνθέτουν ένα ελκυστικό ροζέ, με την πρώτη να προσφέρει φρούτο και κρεμώδες τελείωμα ενώ το δεύτερο προσθέτει νότες φυτικότητας και πικάντικο τελείωμα.

Ροζέ ημίξηρος 2023 - Οινοποιείο Βαλτάρα
Π.Γ.Ε. Πέλλα / 9.00€
Η Νεγκόσκα συνδυάζεται εξαιρετικά με το Merlot (50% - 50%) και στην παραγωγή του ημίξηρου ροζέ από την Πέλλα. Το κρασί διαθέτει εκφραστικό άρωμα που αποκαλύπτει μπουκέτο ποτ-πουρί, πετροκέρασο και φρέσκια φράουλα. Στο στόμα, καθαρή γλυκιά νύξη αλλά συγχρόνως ανάλαφρη αίσθηση φρεσκάδας

Λημνιώνα Syrah 2023 - Κτήμα Θεόπετρα
Π.Γ.Ε. Μετέωρα / 14.00€
Κι ένα πολύ πετυχημένο ροζέ blend Λημνιώνας με Syrah (70% - 30%) από τον αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας στα Μετέωρα. Φινετσάτο, με εκρηκτικό άρωμα ώριμης φράουλας και βατόμουρου. Γεύση μαλακιά, στρόγγυλη και πικάντικο τελείωμα.

Story Rosé Μούχταρο 2023 - Θηβαϊκή Γη

Π.Γ.Ε. Κεντρική Ελλάδα / 14.00€
Πολύ ιδιαίτερο αυτό το μονοποικιλιακό ροζέ από Μούχταρο, την ερυθρή ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας που διασώθηκε χάρη στην επιμονή ορισμένων οινοποιών. Με λαμπερό χρώμα φραγκοστάφυλου και άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και βύσσινο. Το στόμα συνδυάζει όγκο και φρεσκάδα.

Linos Rosé 2023 - Ορεάλιος Γη

7.30€
Κι ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του λευκόσαρκου ροδάκινου. 100% Μαυροδάφνη από τον Συνεταιρισμό της Κεφαλλονιάς, που προτάσσει την εκφραστική λουλουδάτη μύτη και τη φρεσκάδα. Ελαφρύ και εύθραυστο, το Linos διαθέτει φινετσάτη παρουσία και πολύ ευχάριστη επίγευση.

Άρωμα λόφου ροζέ 2023 – Achaia Clauss
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 6.80€
34% Μαυροδάφνη, 33% Cabernet Sauvignon, 33% Syarh. Αυτή είναι η ποικιλιακή σύνθεση του ημίξηρου ροζέ της διάσημης Πατρινής οινοποιίας. Με παλ χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα που αποκαλύπτει τριαντάφυλλα, φράουλες και βατόμουρα. Το στόμα, ευχάριστα ελαφρύ, διαθέτει φινέτσα, νεύρο και 8,5 γρ, σάκχαρα.

ΟυΣύρα 2023 - Οινοποιείο ΟυΣύρα

Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 18.50€
Κάθε χρόνο, αυτή η μονοποικιλιακή οινοποίηση Φωκιανού από το αιγαιοπελαγίτικο νησί της Σύρου, μας κατακτά με την αρωματική και γευστική φινέτσα. Στη μύτη ανοίγει μπουκέτο εσπεριδοειδών και καλοκαιρινών φρούτων και στο στόμα διαθέτει όγκο σε απόλυτη ισορροπία με την οξύτητα και ευχάριστη επίγευση με πικάντικα τσιμπήματα.

Rosé d’Aidani 2023 - Κτήμα Μωραΐτη

Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 13.00€
Μοναδικό αυτό το Παριανό ροζέ αφού προέρχεται 100% από το εξαιρετικά σπάνιο Μαύρο Αηδάνι. Με λαμπερό ροδί χρώμα και άρωμα που αποκαλύπτει φραγκοστάφυλο, πετροκέρασο και καλοκαιρινά φρούτα. Το στόμα διαθέτει φινέτσα και ελαφρώς τανική επίγευση. Βιολογικό και vegan κρασί.

Damerali 2023 - Κτήμα Μωραϊτη
Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 18.00€
Για το single vineyard ροζέ του, το οινοποιείο στη Νάουσα της Πάρου αναμειγνύει Μαύρο Αηδάνι, Μαυράθηρο και Μονεμβασιά (50% - 40% - 10%) και το αποτέλεσμα γοητεύει με το άρωμα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και τη γευστική αρμονία. Βιολογικό και vegan κρασί.

KR 2023 - Κτήμα Ρούσσος
Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 12.00€
40% Αηδάνι Μαύρο, 30% Μονεμβασιά, 30% Μαλαγουζιά από την Πάρο. Ένα εξαιρετικό ανοιχτό σομόν ροζέ, που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα των λευκών ποικιλιών και τον όγκο της ερυθρής. Εκφραστική μύτη κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και εξίσου ζωντανό στόμα.

Rosette 2023, Οινοποιία Χατζηδάκη

Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 23.00€
Πολύ ιδιαίτερο αυτό το Σαντορινιό ροζέ από 100% Μαντηλαριά. Με ζωηρό χρώμα φραγκοστάφυλου και άρωμα που αποκαλύπτει πετροκέρασο και βύσσινο γλυκό. Το στόμα διαθέτει όγκο, αυστηρότητα και λίγες τανίνες που το καθιστούν τέλειο συνοδό των καλοκαιρινών πιάτων.

Grace 2023 - Anhydrous Winery
Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 18.00€
Λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του ροδάκινου από τη Σαντορίνη και τη συνοινοποίηση της βασικής ερυθρής ποικιλίας των νησιών του Αιγαίου, της Μαντηλαριάς (85%), με το αρωματικό λευκό Αηδάνι (15%). Μύτη γεμάτη αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, βερίκοκων και pot-pourri λουλουδιών/βοτάνων. Η ζωηρή οξύτητα και η ελαφρώς τανική επίγευση με νύξεις ορυκτότητας συμβάλλουν στο θελκτικό ταμπεραμέντο του.

Terra Nera Rosé 2023 - Artemis Karamolegos Winery
Π.Γ.Ε. Κυκλάδες / 15.00€
Άγουρο φραγκοστάφυλο και φράουλες μπλέκουν με τα εσπεριδοειδή και το πιπέρι σε αυτό το ζωηρόχρωμο Σαντορινιό ροζέ, που παράγεται από 2 μέρη Μαδηλαριάς και 3 μέρη Ασύρτικου. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, διαθέτει όγκο, ωραία δομή και τραγανή οξύτητα.

Διαμαντόπετρα Λιάτικο Rosé 2023 - Οινοποιείο Διαμαντάκη

Π.Γ.Ε. Κρήτη / 11.50€
Το Λιάτικο, η ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία του κρητικού αμπελώνα, αποδεικνύει ότι είναι τέλεια και για ροζέ κρασιά, και αυτή η μονοποικιλιακή προσέγγιση από το Ηράκλειο προσφέρει μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, λιπαρότητα και άψογη ισορροπία.

Δάφνιος Rosé 2023 - Οινοποιείο Δουλουφάκη
Π.Γ.Ε. Κρήτη / 9.42€
Στη ροζέ εκδοχή του, ο Δάφνιος εμφανίζεται με ανοιχτό ροζέ χρώμα και προτάσσει την εκφραστική λουλουδάτη/βοτανική μύτη και τη φρεσκάδα. Στο τραγανό στόμα διαθέτει όγκο, λίγες τανίνες, εξαίρετη οξύτητα και πιπεράτη επίγευση. Λιάτικο 80%, Βιδιανό 20%.

Venerata Rosa 2023 - Ιδαία Οινοποιητική

Π.Γ.Ε. Κρήτη / 10.40€
Ροζέ κρασί από τη συνοινοποίηση του Λιάτικου με Μοσχάτο Σπίνας, όπως αποκαλείται το λευκό Μοσχάτο στην Κρήτη. (25%, 850%). Με φωτεινό σομόν χρώμα και αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων. Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει μετρημένο όγκο, μήκος, φρούτο και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο.

Λημνία Γη 2023 - Κτήμα Χατζηγεωργίου
Ποικιλιακός οίνος / 9.50€
Ένα ροζέ από την οινοποιία της Λήμνου που εκμεταλλεύεται τα δώρα και των δύο βασικών ποικιλιών του νησιού: Λημνιό 75% και Μοσχάτο Αλεξανδρείας 25%. Μύτη με καθαρά αρώματα τριαντάφυλλου, βατόμουρου, κερασιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο.

Βαβέλ 2023 - Ε.Ο.Σ. Σάμου
Ποικιλιακός οίνος / 8.00€
Αυγουστιάτης (60%), Φωκιανό (30%) και Λευκό Μοσχάτο (10%) από τους αμπελώνες της Σάμου επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ημίξηρου ροζέ, όλο φρεσκάδα, σκέρτσο και νοστιμιά. Φωτεινό ανοιχτό τριανταφυλλί, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στα τριαντάφυλλα και τα πετροκέρασα. Ευχάριστη οξύτητα.

Ρόδον 2023 - Limnos Organic Wines

Ποικιλιακός οίνος / 7.50€
Αυτό το ημίξηρο ροζέ από το όμορφο νησί της Λήμνου αναμειγνύει Μοσχάτο Αλεξανδρείας με μία τζούρα Λημνιό (92% - 8%) και το αποτέλεσμα γοητεύει με το άρωμα τριαντάφυλλου και τη γευστική αρμονία. Το στόμα διαθέτει φινέτσα και ευπρόσδεκτη γλυκύτητα

Κόκκινο Φιλί 2023 - Κτήμα Συμεωνίδη

Π.Γ.Ε. Καβάλα / 9.85€
Με καινούργιο ντύσιμο το ημίξηρο ροζέ από τον αμπελώνα της Καβάλας επιδεικνύει την ιδιαίτερα ελκυστική ανοιχτόχρωμη φορεσιά του και αρωματική παλέτα τριαντάφυλλου και φρούτων του δάσους. 90% Μοσχάτο Αλεξανδρείας + 20% Merlot με ελαφριά γλυκύτητα και δροσιστική οξύτητα.

Varieté Rosé 2023 - Ορεινοί αμπελώνες Κώστα Λαλίκου
Π.Γ.Ε. Καβάλα / 9.80€
50% Μοσχόμαυρο και 50% Grenache Rouge από ορεινούς αμπελώνες στην Παλαιά Καβάλα επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία ενός ωραιότατου ημίξηρου ροζέ, όλο φρεσκάδα, φινέτσα και νοστιμιά. Με ορεκτικό χρώμα, προσφέρει εκρηκτικό άρωμα, σκέρτσο και εξαιρετική οξύτητα.

Polina 2023 – Κτήμα Χατζηγεωργίου

Ποικιλιακός οίνος / 9.50€
Κι ένα ροζέ ημίγλυκο από την οινοποιία της Λήμνου, blend Λημνιού με Μοσχάτο Αλεξανδρείας (40% - 60%). Δυναμικό, με εκφραστικό άρωμα που αποκαλύπτει τριαντάφυλλα, πετροκέρασο, φρέσκια φράουλα και οξύτητα που εξισορροπεί τα 35 γρ. σάκχαρα.