ENG

4th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Τα Ξινόμαυρα / μονοποικιλιακά

A A

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3rd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με τα ροζέ από 100% Ξινόμαυρο.

Ακακίες Sparkling 2022 - Κυρ Γιάννη
Εκλεκτό ροζέ αφρώδες παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο Cuve Close. Με ζωηρό χρώμα, όμορφες φυσαλίδες και αρωματική φρεσκάδα βατόμουρου και φράουλας. Δροσιστικό και γοητευτικό τελειώνει με τσαχπίνικα γλυκιά νότα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Αμύνταιον Rosé Sec Αφρώδης 2021 - Amyntas Wines
Η sec εκδοχή του ροζέ αφρώδους της Ένωσης του Αμυνταίου. Σοβαρό και γεμάτο με απαλό σομόν χρώμα, μύτη κόκκινων φρούτων και φυσαλλίδες που κολακεύουν τον ουρανίσκο. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Αμύνταιον Rosé Demi Sec Αφρώδης 2021 - Amyntas Wines
Ελκυστικό ροζέ αφρώδες παράγεται από Ξινόμαυρο με τη μέθοδο Cuve Close. Η σοδειά του 2021 εμφανίζεται με παλ χρώμα, όμορφες φυσαλίδες και αρωματική φρεσκάδα βατόμουρου, ντομάτας, και φράουλας. Δροσιστικό και γοητευτικό τελειώνει με τσαχπίνικα γλυκιά νότα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

L’Esprit Du Lac 2022 - Κυρ Γιάννη
Vieilles vignes (αμπελώνες 30+ ετών) ροζέ Ξινόμαυρο που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας, με εκφραστική μύτη που ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα. Εξίσου ζωντανό στόμα με πλούσιο σώμα και υπέροχο μάκρος. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Ακακίες 2022 - Κυρ Γιάννη
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό για τα top ροζέ κρασιά του από το Αμύνταιο, όπως οι all time classic Ακακίες, με το ζωηρό χρώμα, την τυπική φρεσκάδα και το νεύρο του Ξινόμαυρου, που όμως διαθέτουν και την προσωπικότητα ενός μοντέρνου ροζέ. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2022 - Κτήμα Άλφα
Παλ φόρεμα και εντυπωσιακή μύτη: αποξηραμένα φρούτα και λουλούδια μπλέκουν με κράνα σε αυτό το ροζέ από Ξινόμαυρο. Ακόμα πιο δυνατό το στόμα, συνδυάζει το στυλ λευκού με όγκο και δύναμη. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Eruption Rosé 2022, Noema Winery
Σοβαρό ροζέ Ξινόμαυρο με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση και θελκτικές νότες βατόμουρου, φράουλας, λεμονιού στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. (Π.Ο.Π. Αμύνταιο)

Dianthos 2022 - Boutari
Η Οινοποιία Μπουτάρη είναι master του Ξινόμαυρου και ο σοφιστικέ Δίανθος (γαρύφαλλο) το αποδεικνύει περίτρανα με τα ορυκτά και ανθώδη αρώματα, τον αυστηρό -πλην παντοδύναμο- χαρακτήρα. Από κατάλληλα –για ροζέ– αμπελοτεμάχια της Νάουσας. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Ξινόμαυρο 2022 - Κτήμα Γεροβασιλείου
Ροζέ Ξινόμαυρο που εκμεταλλεύεται όλη την αρωματική παλέτα της ποικιλίας, με εκφραστική μύτη που ξεκινά από τα λουλούδια και φτάνει μέχρι τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα. Η απίθανη οξύτητα ενισχύει το μακρύ τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ροζέ Ξινόμαυρο 2022 - Κτήμα Αρβανιτίδη
Single Vineyard ροζέ Ξινόμαυρο που φτάνει στο τραπέζι για να μας αποπλανήσει. Εφόδιά του, το ορεκτικό χρώμα, το διακριτικό φίνο φρούτο, η τυπική φρεσκάδα του σταφυλιού, η ορυκτή αίσθηση και το εξαιρετικό μάκρος. (Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη)

Ξινόμαυρο Rosé Early Harvest 2022 - Κτήμα Θεόπετρα
100% Ξινόμαυρο για αυτό το αχνορόδινο ροζέ από τα Μετέωρα. Εκφραστικό άρωμα κόκκινων φρούτων στη μύτη. Στο στόμα, θα χαρείτε την αίσθηση φρεσκάδας, την ευωδιά και το μακρύ τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Evil Eye 2022 – Nico Lazaridi
Ξινόμαυρο από αμπελώνα της Νάουσας, που ωρίμασε 5 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του. Με παλ φόρεμα, εκφραστικό άρωμα λουλουδιών, κράνων και τη γνωστή βοτανικότητα της ποικιλίας. Στο στόμα διαθέτει κρεμώδες νεύρο και ντελικάτα αποξηραμένη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Άγριες φράουλες 2022 – Skiouros Winery
Περιορισμένη παραγωγή, μόλις 2.000 φιάλες για αυτό το ροζέ Ξινόμαυρο από τις Σέρρες. Πλούσιο και πιπεράτο, διαθέτει όλη τη δροσιστική οξύτητα, αλλά και τον πλούτο αρωμάτων από τις αγριοφράουλες της ονομασίας και φύλλα ντομάτας. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Δύο βελανιδιές 2020 – Αμπελώνες Ωραία Γη
Ελκυστικό ροζέ Ξινόμαυρο από την Πέλλα. Ζωηρόχρωμο, προσφέρει ωραίο μάκρος και ζωντάνια, πλούσιο σώμα και άρωμα φραγκοστάφυλου, καραμέλας αλλά και καρπουζιού. Ωραιότατη και η πικάντικη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Πιερία)

Χωρίς ροζέ 2022 – Αργατία
Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης εκμεταλλεύεται την έλλειψη θειωδών (εξ’ ου το Χωρίς της ονομασίας) για να ανοίξει διάπλατα ένα παράθυρο πυκνών γλυκών μαύρων φρούτων δίπλα στα κλασικά βοτανικά αρώματα του Ξινόμαυρου. Φινετσάτο και ζουμερά γλυκόξινο, εμφανίζει λίγες ευπρόσδεκτες τανίνες στο τελείωμα. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Ρόζα Ροζέ Ρετσίνα 2021 - Οινοποιείο Κεχρής
Η οικογένεια Κεχρή αναβιώνει την παράδοση της ρετσίνας σε κάθε της μορφή. Εδώ επιστρατεύτηκε 100% Ξινόμαυρο για τη δημιουργία ενός ωραιότατου ζωηρόχρωμου ροζέ, με άγουρα φραγκοστάφυλα, μαστίχα και καπνός να δημιουργούν την αρωματική αντίστιξη. Ένταση στο στόμα και πικάντικο τελείωμα.(Ονομασία κατά παράδοση)