ENG

Apla ερυθρός 2022

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: APLA ερυθρός
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: OENOPS WINES
Εσοδεία: 2022
Κατηγορία: Ποικιλιακός
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Μαυρούδι
Αμπελώνες: Νάουσα, Αμύνταιο, Καρδίτσα, Δράμα
Οινοποίηση: 9μηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 14.90€

Η Oenops Wine δημιουργήθηκε το 2015 στην Προσοτσάνη Δράμας από τον Νίκο Καρατζά. Ο έμπειρος οινολόγος, έχοντας συμβάλει στην παραγωγή ορισμένων από τις οινικές επιτυχίες της ζώνης, αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για τη δικιά του οινοποιία. Ταξίδεψε αναζητώντας παλαιούς αμπελώνες, ποιοτικά αμπελοτεμάχια και φιλόδοξους, συνεργάσιμους αμπελουργούς, καταρχάς στην περιοχή της Δράμας, στο Αμύνταιο, τη Ραψάνη και γενικότερα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Με αυτή την πρώτη ύλη μας παρουσίασε τις πρώτες του ετικέτες.

Τη σειρά Apla. Λευκός από Μαλαγουζιά, Βιδιανό & Ασύρτικο, Ροζέ και Ερυθρός από Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Μαυρούδι. Με ευχάριστα φρέσκο χαρακτήρα -και τα τρία- βρήκαν γρήγορα τη θέση τους  στα ποτήρια των οινόφιλων.

Για τη σειρά των μονοποικιλιακών που ακολούθησε -“dots family” την αποκαλούν λόγω των ιδιαίτερων ετικετών της- οι εξερευνήσεις για αμπελοτεμάχια έφτασαν μέχρι το Ηράκλειο. Και η διερεύνηση των δυνατοτήτων των ποικιλιών έβαλε στο οινοποιητικό πρωτόκολλο την αυθόρμητη έναρξη ζύμωσης, τη ζύμωση σε μικρές τσιμεντένιες και ανοιχτές ξύλινες δεξαμενές την ωρίμανση σε αμφορείς. Και εμείς απολαύσαμε Βιδιανό, Κυδωνίτσα, Λημνιώνα και Ξινόμαυρο με καθαρότητα χαρακτήρα, που συχνά λείπει από τα κρασιά αυτού του στυλ.  

Τέλος, με την οικογένεια Raw, τον orange Rawditis και το Xinomavraw ο Νίκος Καρατζάς ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από τα κρασιά ελάχιστες παρεμβάσεις ακόμη πιο ψηλά.

Στο Κυριακάτικο τραπέζι απολαύσαμε τον ερυθρό Apla 2022.

Που σημαίνει Ξινόμαυρο από επιλεγμένα παλαιά αμπέλια στη Νάουσα και το Αμύνταιο, Λημνιώνα από την Καρδίτσα και Μαυρούδι από τη Δράμα. Οινοποίηση σε ανοξείδωτες & τσιμεντένιες δεξαμενές και 9μηνη επαφή με τις οινολάσπες.

Έτσι παράγεται αυτό το ερυθρό με υπέροχο φρουτώδη χαρακτήρα και φρεσκάδα. Με ζωηρό κόκκινο χρώμα, κεράσια, βατόμουρα και βότανα στη μύτη, βελούδο και μετάξι στη γεύση, οξύτητα και μάκρος στην επίγευση.

Είναι τέλειο δίπλα στα ψητά κρέατα. Άλλη πρόταση: τα ελαφριά κοκκινιστά κατσαρόλας και μακαρονάδες με ελαφρώς πικάντικη σάλτσα ντομάτας.