ENG

Grace 2020 Anhydrous Winery

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: GRACE
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ANHYDROUS WINERY
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαντηλαριά, Αηδάνι
Αμπελώνες: Πύργος, Σαντορίνη
Οινοποίηση: συνοινοποίηση
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 14.50€

Έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε που o Απόστολος Μούντριχας, ο ιδιοκτήτης και οινοποιός του γνωστού Κτήματος Αβαντίς στην Εύβοια, πρωτοήρθε για οινοποίηση στη Σαντορίνη. Όπως εξομολογείται ο ίδιος: «Το 2012 η αρχική σκέψη ήταν η μαγεία της οινοποίησης ενός Ασύρτικου στον τόπο του, στη Σαντορίνη. Θα ήταν ουσιαστικά ένας κωδικός στο portfolio της Οινοποιίας Αβαντίς. Όμως, στο πέρασμα του χρόνου, το νησί μάς τράβηξε κοντά του και ο ένας κωδικός έφερε τον άλλο, η μια οινοποιητική πρόκληση έφερε την άλλη. Νέες τεχνικές που δεν είχαμε δουλέψει καθόλου στην Εύβοια, όπως οι τσιμεντένιες δεξαμενές και οι αμφορείς μπήκαν στο παιχνίδι και μια δυναμική διαλεκτική σχέση μεταξύ Οινοποιού και terroir που ουσιαστικά γέννησε την ανάγκη ενός νέου αυτόνομου Οινοποιείου, την ανάγκη του Άνυδρους.».

Το νέο οινοποιείο, φέτος μετονομάστηκε σε Anhydrous Winery. Διότι όπως μας εξηγεί: «Η κοινή συνισταμένη όλων των καλλιεργειών του νησιού και πόσο μάλλον η καλλιέργεια της αμπέλου είναι το γεγονός ότι είναι άνυδρα. Οι αυτόριζες αμπελιές στέκουν αγέρωχα στο ηφαιστειογενές έδαφος, στον ήλιο και τους αγέρηδες του Αιγαίου και δροσίζονται με την υγρασία και την αλμύρα της θάλασσας. Όλα αυτά είναι το έμβλημά μας και η σχέση μας με την άνυδρη σαντορινιά γη.»

Από τα 5 κρασιά του νέου οινοποιείου, σήμερα δοκιμάζουμε το ροζέ Grace 2020.

Προϊόν συνοινοποίησης της βασικής ερυθρής ποικιλίας των νησιών του Αιγαίου, της Μαντηλαριάς, με το αρωματικό λευκό Αηδάνι. Τα σταφύλια προέρχονται από παραδοσιακούς αμπελώνες στον Πύργο. Με την παραλαβή τους, μεταφέρονται σε κάθετη υδραυλική πρέσα για μια γρήγορη πίεση, χωρίς καθόλου εκχύλιση.

Κι έτσι παράγουν ένα λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ, στην απόχρωση του ροδάκινου.  

Η μύτη είναι γεμάτη αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών, ροδάκινων, βερίκοκων και pot-pourri λουλουδιών/βοτάνων.  

Εκφραστικό και στο στόμα, το οποίο συνδυάζει μετρημένο όγκο, μήκος, φρούτο και τραγανότητα σε ένα ευχάριστο σύνολο. Η ζωηρή οξύτητα και η ελαφρώς τανική επίγευση με νύξεις ορυκτότητας συμβάλλουν στο μεσογειακό του ταμπεραμέντο.