ENG

Heard it through the grapevine

A A


Αμπέλι vs κάνναβη @Santa Barbara
Όταν οι πρώτες νόμιμες φάρμες βιομηχανικής κάνναβης εμφανίστηκαν στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, το 2017, σύσσωμος ο οινοποιητικός κλάδος της περιοχής εξαπέλυσε επίθεση, υποσχόμενος να ξεκινήσει μια ‘γιγαντιαία νομική μάχη’ ενάντια στις ‘τρομακτικές’ φάρμες που, όπως φοβάται, θα είναι το τέλος της οινοπαραγωγής στην περιοχή.

Έξι χρόνια αργότερα, παρά τις αγωγές και τις πολιτικές πιέσεις, η καλλιέργεια κάνναβης ανθεί στη Σάντα Μπάρμπαρα. Και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της κομητείας για τις καλλιέργειες, το 2022 καλλιέργησαν κάνναβη αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τριπλάσιας από αυτή των σταφυλιών!

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις του οινοποιητικού κλάδου για ‘πόλεμο’, το χόρτο φαίνεται πως κερδίζει τις τελευταίες μάχες.


Αύξηση της παγκόσμιας έκτασης βιολογικών αμπελώνων και των πωλήσεων των κρασιών τους

Σύμφωνα με την έκθεση του IWSR (International Wine & Spirit Research), το ποσοστό της παγκόσμιας έκτασης των αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας έχει αυξηθεί από 1,39% το 2005 σε 7,85% το 2021.

Αύξηση παρουσιάζουν επίσης και οι πωλήσεις των βιολογικών κρασιών παγκοσμίως, από 29 εκατομμύρια κιβώτια το 2012 σε 71 εκατομμύρια κιβώτια το 2022. Το μερίδιο των βιολογικών προϊόντων στις παγκόσμιες πωλήσεις οίνου έχει αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο από 1,2% σε 3,3%. Και σημειώστε πως οι πωλήσεις των μη βιολογικών κρασιών κατά την ίδια περίοδο μειώθηκαν από 2,4 δισεκατομμύρια κιβώτια σε 2,06 δισεκατομμύρια κιβώτια.

Η μεγαλύτερη αγορά για τις πωλήσεις βιολογικών κρασιών είναι η Γερμανία με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και τη Σουηδία να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.


Photo 1: Οι φάρμες βιομηχανικής κάνναβης (με τα πλαστικά σκέπαστρα) δίπλα στους αμπελώνες

Photo 2: Πωλήσεις βιολογικών κρασιών / χώρα