ENG

Heard it throught the grapevine

07/09/2020

Ματιές στον οινικό κόσμο

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Wine Intelligence το μέλλον εμφανίζεται λαμπρό για τα φρέσκα, ελαφριά λευκά κρασιά και τα ερυθρά με μαλακιά γεύση και καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα φρέσκα ροζέ, όχι απαραίτητα όμως αυτά της Προβηγκίας, τα οποία απ’ ότι φαίνεται είναι θύματα της επιτυχίας τους.

Νέοι κανόνες για τα ισπανικά αφρώδη κρασιά Cava. Στην περιοχή της Ονομασίας Προέλευσης καθορίστηκαν ζώνες καλλιέργειας 3 επιπέδων και θεσπίστηκαν νέες ενδείξεις παλαίωσης: CAVA DE GUARDA για παλαίωση τουλάχιστον 9 μηνών και CAVA de GUARDA SUPERIOR για παλαίωση τουλάχιστον 18 μηνών

Ο λόγος ‘κακού’ (αιθυλ-4-φαινόλη ή 4EP) προς ‘καλό’ (αιθυλ-4-γουαιακόλη) βρεττανομύκητα Brettanomyces (Brett) στα ερυθρά κρασιά έχει τιμές που συνήθως κινούνται από το 10 έως το 1. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτός ο λόγος διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του κρασιού. Έτσι στα χαρμάνια του Cabernet, τύπου Bordeaux, έχει τιμές από 8 έως 1, 3 έως 1 για τα Pinot Noir και το εντυπωσιακό 24 έως 1 για τα Shiraz.
A A