ENG

Malvasia, ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα

16/05/2021

Η αειθαλής μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού Σταυρούλα Κουράκου με μεγάλη γενναιοδωρία μας προσφέρει τις γνώσεις της μέσα από τα βιβλία της. Το τελευταίο της είναι αφιερωμένο στον διάσημο οίνο Malvasia.

O οίνος Malvasia δέσποσε στις αγορές μεταξύ 11ου και 17ου αιώνα. Γενέθλιος τόπος ήταν η ενδοχώρα της Μονεμβασίας, τ΄ αμπέλια της οποίας βρίσκονταν στις πλαγιές του Μαλεβού. Τη Μονεμβασία – την πόλη στα ριζά του Μαλεβού–, οι μεν Φράγκοι αποκαλούσαν Mal(e)voisie, οι δε Βενετοί Mal(e)vasia.

Όπως γράφει η κυρία Κουράκου στην εισαγωγή του καινούργιου της βιβλίου:

«... σκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο, με σκοπό να βοηθήσει τους ελληνικούς φορείς παραγωγής να προβάλουν στις αγορές την άγνωστη ιστορία του διάσημου αυτού οίνου και την αναβίωσή του στις ελληνικές γενέτειρες περιοχές.
Το κύριο μέρος αυτού του βιβλίου είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε θέματα αμπέλου και οίνου από τον 12ο έως και τον 17ο αιώνα, όπως καταγράφονται στις πηγές που μελέτησα. Έχει ουσιαστικά ως βάση την εισαγωγή και το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο δεύτερο μέρος των πρακτικών του Συμποσίου Μονεμβάσιος Οἶνος – Μονοβασ(ι)ά – Malvasia, αναδιαρθρωμένο και συμπληρωμένο με πολλά νέα στοιχεία και συνοδευόμενο από δύο Παραρτήματα.»

Εκδόσεις Φοίνικα
A A