ENG

Pelagia 2017, Κτήμα Μανωλεσάκη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: PELAGIA
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ
Εσοδεία:2017
Περιοχή: Αδριανή, Δράμα
Ποικιλιακή σύνθεση: 60% Pinot Noir – 40% Αγιωργίτικο
Τύπος: ερυθρός, ξηρός ήρεμος
Παραγωγή σε φιάλες (ετησίως): 800 (πωλείται σε ξύλινο κιβώτιο των 6 φιαλών)

Το Κτήμα Μανωλεσάκη βρίσκεται στην Αδριανή της Δράμας. Οι πρώτοι αμπελώνες του δημιουργήθηκαν το 1989 από τον Γιώργο Μανωλεσάκη. Επιλέχτηκαν πλαγιές με μικρές κλίσεις, για να προφυλάσσονται από τον δυνατό αέρα. Τεμάχια με εδάφη αργιλώδη στα οποία η ύπαρξη μικρών ασβεστόλιθων διασφαλίζει την καλή στράγγιση προφυλάσσοντας από την υπερβολική υγρασία.

Αρχικά, όπως και στην πλειονότητα του αμπελώνα της περιοχής, φυτεύτηκαν γαλλικές ποικιλίες, οι Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Από το 2004,  όμως, και με την ενεργό συμμετοχή πλέον και του υιού Σταύρου Μανωλεσάκη, ξεκίνησε η δημιουργία νέων αμπελώνων με ελληνικές ποικιλίες, τις: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Αγιωργίτικο, Μοσχόμαυρο και Λημνιό.

Τα κρασιά του κτήματος, τόσο τα μονοποικιλιακά, όσο και τα χαρμάνια, έχουν φανατικούς οπαδούς εντός και εκτός συνόρων. Το πρόσφατο φρεσκάρισμα ορισμένων δημιούργησε και νέα προϊόντα. Από αυτά δοκιμάζουμε την Pelagia 2017, ένα χαρμάνι Pinot Noir και Αγιωργίτικου.  

Τα σταφύλια,  που προέρχονται από έναν αμπελώνα χαμηλής στρεμματικής απόδοσης (400 κιλά/στρ.) οινοποιήθηκαν με την κλασική ερυθρή μέθοδο. Ακολούθησε η μηλογαλακτική ζύμωση, απαραίτητη για τη μείωση της οξύτητας και της τραχιάς γεύσης των φρέσκων κρασιών. Μετά από το τέλος της, το κρασί ωρίμασε πάνω στις φίνες λάσπες του για 10 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια μίας χρήσης. Εμφιαλωμένο πια, παλαίωσε για 1 χρόνο στην κάβα τους οινοποιείου.

Η σοδειά του 2017, η οποία στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας  ήταν ιδιαίτερα ξηροθερμική κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών και του τρύγου, θεωρείται μια πολύ καλή φαινολική χρονιά και από τις καλύτερες της δεκαετίας για τα ερυθρά κρασιά της ζώνης.   

Στην Pelagia αυτό αναγνωρίζεται καταρχάς από το θελκτικό βυσσινί χρώμα και τις πορφυρές ανταύγειες.
Η μύτη ξεκινά με καθαρά αρώματα καραμέλας μόκας, καφέ και βανίλιας, ενώ όσο περνά η ώρα αναδύονται από το βάθος τα κόκκινα φρούτα. Σαν σύνολο, γοητεύει με την αρμονία φυτικότητας & φρούτου, τον πικάντικο χαρακτήρα και την ελκυστική φρεσκάδα.
Στο στόμα είναι καθαρό και μοντέρνο, με στιβαρό στυλ, ισχυρές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και τελείωμα με κόκκινα φρούτα.

Να το σερβίρετε στη θερμοκρασία των 16-18*C πλάι σε κρεατικά με έντονες σάλτσες, όπως ψαρονέφρι γεμιστό με φιστίκια, βοδινό ραγκού, μοσχάρι με δαμάσκηνα, χοιρινό μπούτι στον φούρνο.