ENG

4th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Τα Ξινόμαυρα / χαρμάνια

A A

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή, με τα ροζέ χαρμάνια στα οποία συμμετέχει το Ξινόμαυρο.

Cuvée Rosé Brut 2021 – Κτήμα Καρανίκα
Το οινοποιείο του Αμυνταίου επιμένει στην παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας και για το ροζέ αφρώδες του, προσθέτοντας μία ‘στάλα’ Λημνιώνα στο Ξινόμαυρο. Με ορεκτικό παλ χρώμα και μεταξένιο αφρισμό η Cuvée Rosé ξεδιπλώνει το εκφραστικό της άρωμα, αποκαλύπτοντας ώριμη φράουλα, βατόμουρο και νότες φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού, ενώ το στόμα διαθέτει ευχάριστο νεύρο, παρά τα λίγα γραμμάρια σακχάρων.

Aprilis 2022 – Κτήμα Θεόπετρα
Ροζέ αφρώδες από το οινοποιείο στη σκιά των Μετεώρων και το χαρμάνι Λημνιώνα + Ξινόμαυρο. Με ορεκτικό παλ χρώμα και εκφραστικό άρωμα που αποκαλύπτει ώριμη φράουλα, βατόμουρο και νότες λευκού πιπεριού. Το στόμα διαθέτει φινέτσα και νεύρο, παρά τα λίγα γραμμάρια σακχάρων. Και η ζωηρή οξύτητα συμβάλλει στο μεσογειακό του ταμπεραμέντο. (Π.Γ.Ε. Μετέωρα)

Απλά Rosé 2022 – Oenops Wines
Ένα υπέροχο blend: 50% Ξινόμαυρο από Νάουσα & Αμύνταιο + 30% Λημνιώνα από Θεσσαλία + 20% Μαυρούδι από Δράμα & Σέρρες. Γεμάτο φρέσκα και ξερά κόκκινα φρούτα είναι αυστηρό, ισορροπημένο, συνδυάζει όγκο, δύναμη και κρεμώδες τελείωμα σε ένα φίνο σύνολο. (Ποικιλιακός οίνος)

Μαρμαρωμένος Βασιλιάς 2021 – Georgiadis Canteen
Αυτό το σπάνιο χαρμάνι Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο και Μαύρου Καλαβρυτινού από την Ορεινή Αιγιάλεια (50% - 50%) εκμεταλλεύεται το φρούτο και των δύο ποικιλιών. Μύτη φραγκοστάφυλου και χαμομηλιού και εξίσου ζωντανό στόμα. Το σώμα είναι ελαφρύ και το μάκρος υπέροχο.

Μιας Πεταλούδας Τίναγμα 2022 – Κτήμα Βογιατζή
60% Ξινόμαυρο, 30% Μοσχόμαυρο και 10% Τσαπουρνάκος, από τον Βελβεντό Κοζάνης, δημιουργούν ένα θαυμάσιο, απολύτως ορεκτικό, φωτεινό ροζέ, με τη μύτη να παραπέμπει ευθέως στην ώριμη φράουλα και ευχάριστο όγκο στη γεύση. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)

Thymeli 2022 – Kotoulas Wines
Εκλεπτυσμένο ύφος και αρωματική ένταση που προτάσσει το εσπεριδοειδές, την τσιχλόφουσκα συν το άγουρο κόκκινο φρούτο και φρεσκάδα της οξύτητας στην επίγευση σε αυτό το ροζέ blend Ξινόμαυρου με την τοπική λευκή ποικιλία της Νάουσας, Πρεκνάδι (60%, 40%).

Μούσα 2021 – Οινοποιείο Νιβουρλή
Ροζέ με ζωηρό ροζ χρώμα και εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη. Το στόμα διαθέτει όγκο και αυστηρότητα. Με ποικιλιακή σύνθεση: 60% Ξινόμαυρο + 40% Syrah από την Αλμωπία. (Π.Γ.Ε. Πέλλα)

Ati Rosé 2022 – Argyrakis Wines
Ξινόμαυρο-Syrah (30-70%) + αφαίμαξη + 8 μήνες σε αμερικανική δρυ. Ιδού, η ‘συνταγή’ για την παραγωγή αυτού του ροζέ κρασιού. Ζωηρόχρωμο, προσφέρει ωραίο μάκρος και ζωντάνια, πλούσιο σώμα και άρωμα φραγκοστάφυλου, καραμέλας αλλά και καρπουζιού. Ωραιότατη και η πικάντικη επίγευση. (Π.Γ.Ε. Ημαθία)

Γένεσις 2022 – Οινοποιείο Κεχρής
Άγουρο φραγκοστάφυλο, αχλάδια και αρμπαρόριζα μπλέκουν με την τσιχλόφουσκα και το τριαντάφυλλο σε αυτό το αχνορόδινο ροζέ από Ξινόμαυρο και Gewürztraminer (85%, 15%). Το στόμα, ευχάριστα ελαφρύ, διαθέτει φινέτσα και ευχάριστη γλύκα στην επίγευση. (Π.Γ.Ε. Μακεδονία)