ENG

Viognier 2021 Κτήμα Παλυβού

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: VIOGNER
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
Εσοδεία: 2021
Ποικιλιακή σύνθεση: Viogner 100%
Αμπελώνες: Μαμουσιά Αχαΐας
Οινοποίηση: ζύμωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 16.00€

To σπάνιο πλην αξιόλογο Viognier από την κοιλάδα του Ροδανού, εξελίχθηκε σ΄ ένα πολύ μοδάτο λευκό σταφύλι με τις μετοχές του να εκτινάσσονται στα ύψη.

Αυτό το οφείλει στη φήμη ορισμένων κρασιών που φτιάχνονται απ’ αυτό, με πρώτα και καλύτερα το υπερ-φινετσάτο Condrieu και το Côte Rôtie (το οποίο βεβαίως είναι πλούσιο, ερυθρό κρασί από Syrah, στο οποίο όμως συμμετέχει και το Viognier μ΄ ένα ανώτατο 20%, προσφέροντας το χαρακτηριστικό του άρωμα).

Από τα μέσα των ‘80s, με την αναγέννηση της φήμης των κρασιών των Côtes du Rhône, παρατηρήθηκε μια αύξηση στη ζήτηση του Viognier και η καλλιέργειά του επεκτάθηκε με επιτυχία στα ζεστά κλίματα της Αυστραλίας, στην Καλιφόρνια, τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, οι φυτεύσεις του ξεκίνησαν την προηγούμενη εικοσαπενταετία, σε Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα. Κι εμείς απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα του εγκλιματισμού του στο Viognier 2021 από το Κτήμα Παλυβού.  

Ένα σοφιστικέ Viognier με το εξωτικό φρούτο να ξεπροβάλλει κάτω από ανάλαφρο δρύινο περιτύλιγμα.

Τα σταφύλια για την παραγωγή του κρασιού προέρχονται από έναν συνεργαζόμενο αμπελώνα στην ορεινή Μαμουσιά της Αχαΐας. Τα σταφύλια, λοιπόν, μεταφέρθηκαν τάχιστα στο οινοποιείο στην Αρχαί Νεμέα, απαλλάχτηκαν από τα κοτσάνια τους, πέρασαν από το πνευματικό πιεστήριο, το γλεύκος απολασπώθηκε και διαυγές πλέον μπήκε σε καινούργια βαρέλια. Εκεί ζύμωσε και ωρίμασε άλλους 6 μήνες με την εφαρμογή τακτικού battonage για να αποκτήσει λιπαρότητα και όγκο.

Στο ποτήρι μας, το Viognier 2021 του Κτήματος Παλυβού εμφανίζεται με λαμπερό λεμονί φόρεμα.

Στη μύτη, ποτ-πουρί αποξηραμένων λευκών λουλουδιών και ώριμα κίτρινα καλοκαιρινά φρούτα αγκαλιάζονται από έναν φίνο βανιλάτο μανδύα.

Και στο στόμα η αίσθηση του πλούτου και της λιπαρότητας ισορροπεί με τη φρεσκάδα των ζουμερών ώριμων φρούτων που κυριαρχούν στην επίγευση. Πολύπλοκο λευκό κρασί, συνδυάζει δύναμη και φινέτσα.