ENG

6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki – Grises ποικιλίες

A A

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι εκατοντάδες επισκέπτες, καταναλωτές και επαγγελματίες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Wine Plus και γέμισαν τις ευάερες και ευήλιες αίθουσες του ξενοδοχείου Makedonia Palace, σέρβιραν μόνοι τους και δοκίμασαν 130 από τα καλύτερα ροζέ κρασιά της αγοράς (ελληνικά και ξένα). Κρασιά με χρωματική, αρωματική και γευστική γκάμα που αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά την ελληνική ροζέ οινοπαραγωγή, καθώς και ό,τι συμβαίνει στην αγορά του εισαγόμενου κρασιού.

Ξινόμαυρα με αρωματική καθαρότητα και ευχάριστα χαμηλό pH. Αγιωργίτικα με γλυκό φρούτο και απαλή γεύση. Μοσχοφίλερα με λουλουδάτο χαρακτήρα. Λιγότερο ή περισσότερο σπάνιες ελληνικές ποικιλίες που αποκαλύπτουν τη ροζέ τους στόφα. Και διάσημες διεθνείς που επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους στα δημοφιλή ροζέ προφίλ.

Ξεκινάμε και φέτος την παρουσίαση των κρασιών που συμμετείχαν στη γευστική δοκιμή. Ακολουθούν οι σημειώσεις για τα ροζέ από τις grises ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Σιδερίτης και Gewürztraminer.

Ιέρεια 2024 – Οινοποιία Μποσινάκης
Π.Γ.Ε. Αρκαδία / 13.50€
Η οινοποιία Μποσινάκης έχει αναδειχθεί σε master του Μοσχοφίλερου και η σοφιστικέ Ιέρεια το αποδεικνύει κάθε χρόνο περίτρανα. Η σοδειά του 2024 παρουσιάζεται με απαλή σομόν απόχρωση, καθαρή ποικιλιακή μύτη, τονισμένη οξύτητα και ορεκτικό ορυκτώδες σβήσιμο.

Gris de Nuits 2024 - Κτήμα Τσέλεπου
Π.Γ.Ε. Αρκαδία / 14.60€
Το Μοσχοφίλερο αποδεικνύει πεντακάθαρα τη ροζέ του στόφα στο Gris de Nuits του Γιάννη Τσέλεπου. Με τη γνωστή απαλή απόχρωση και γεμάτο εσπεριδοειδή, τριαντάφυλλα και γιασεμιά στη μύτη, διαθέτει σφιχτή δομή, φοβερή οξύτητα και μακρύ τελείωμα.

Lexis Gris Sur Lie 2023 - Οινοποιείο Ζαχαριά
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 13.00€
Κι ένα ελκυστικό ροζέ από την οινοποιία της Νεμέας που εκμεταλλεύεται τα δώρα του Μοσχοφίλερου και την 9μηνη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες (sur lies). Με ανοιχτό ροδίζον χρώμα και μύτη που συνδυάζει τριαντάφυλλο, άνθη εσπεριδοειδών και λουκούμι. Στο στόμα διαθέτει ευχάριστη οξύτητα, κρεμώδες τελείωμα και ανάλαφρη αίσθηση, αντίστοιχη με αυτή που αποπνέει η εμφάνισή του.

La Vie En Rosé 2024 - Κτήμα Παλυβού
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 13.60€
Πάντα παιχνιδιάρικο, το ροζέ του οινοποιείου στην Αρχαία Νεμέα εμφανίζεται και στη σοδειά του 2024 με φρεσκάδα άγριου τριαντάφυλλου. Τα σταφύλια του Μοσχοφίλερου προέρχονται από αμπελοτόπι συνεργατών τους στην Ορεινή Κορινθία και με την προσωπική φροντίδα της νεαρής οινοποιού Ευαγγελίας Παλυβού μετατρέπονται σε ένα τραγανό, μεταξένιο, όλο φρεσκάδα κρασί.

Acquarella 2024 – Novus Winery
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 12.80€
Σε υψηλό επίπεδο και το 2024 για το ροζέ του Λεωνίδα Νασιάκου. 70% Μοσχοφίλερο, 15% Ασύρτικο και 15% Syrah από αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου σε Μαντίνεια και Αιγιάλεια, συνθέτουν ένα ελκυστικό κρασί, με το πρώτο να προσφέρει τόνους τυπικών αρωμάτων, το δεύτερο φρεσκάδα και το τρίτο όγκο και κρεμώδες τελείωμα. Στο στόμα αρωματική πολυπλοκότητα και πικάντικη επίγευση.

Petite Fleur 2024, Οινοποιία Παρπαρούση
Π.Γ.Ε. Αχαΐα / 12.00€
Η κρυοεκχύλιση της σπάνιας αχαϊκής ποικιλίας Σιδερίτης δίνει ένα ντελικάτο ροζέ με ωραίο παλ φόρεμα και διακριτικό άρωμα λουλουδιών, κερασιών, γλυκού βύσσινο. Το σώμα είναι ελαφρύ, γοητευτικό και το μάκρος υπέροχο.

Lenga Pink 2024, Κτήμα Αβαντίς
Ποικιλιακός οίνος / 13.90€
Κομψό και σαγηνευτικό ροζέ από την Εύβοια. 50% Gewürztraminer και 50% Μαυροκουντούρα (όπως λένε τη Μαντηλαριά στη Στερεά Ελλάδα) συνθέτουν ένα ελκυστικό κρασί, με το πρώτο να προσφέρει έντονο χυμώδες φρούτο με τριανταφυλλένιες και πικάντικες νότες, και δροσιστική οξύτητα και το δεύτερο γευστική ισορροπία και κρεμώδες τελείωμα.

Μελιαστό 2023, Κτήμα Σπυρόπουλος
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 11.40€
Το γνωστό κτήμα της Μαντινείας συνδυάζει το Μοσχοφίλερο με το Αγιωργίτικο (55% - 45%) και το αποτέλεσμα είναι ένα ροζέ που γοητεύει με το μαρμελαδένιο άρωμα και την ελαφρότητά του.

Ανθοσμίας ροζέ 2024 – Monemvasia Winery Tsimbidi
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 9.70€
Κι ένα χαρμάνι Μοσχοφίλερου / Αγιωργίτικου (83% - 17%) για την παραγωγή ενός ημίγλυκου ροζέ με μύτη που συνδυάζει λουλούδια, ροδόνερο και καλοκαιρινά φρούτα. Στο στόμα ευχάριστη οξύτητα, φινέτσα και νοστιμιά.