Ξέρετε ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες οινοποίησης, παγκοσμίως;
Σύμφωνα με τον O.I.V. (στοιχεία 2018) η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:
1. Cabernet Sauvignon, 340.000 ha
2. Merlot: 266.000 ha
3. Tempranillo: 231,000 ha
4. Airén: 218.000 ha
5. Chardonnay: 211.000 ha
6. Syrah: 190.000 ha
7. Grenache Rouge: 163.000 ha
8. Sauvignon Blanc: 121.000 ha
9. Pinot Noir: 115.000 ha
10. Ugni Blanc / Trebbiano: 111.000 ha
Είναι σαφές ότι κυριαρχούν οι διάσημες διεθνείς ποικιλίες. Οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από αυτές είναι φυσικά η Γαλλία (από την οποία εξάλλου κατάγονται οι περισσότερες), οι Η.Π.Α., η Χιλή και η Αυστραλία.
Αντίθετα οι χώρες στις οποίες, κυρίως, καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες είναι οι:
o Κύπρος
o Γεωργία
o Ισπανία
o Ελλάδα
o Κροατία
o Πορτογαλία
o Ιταλία