ENG

Γουμένισσα 2017, Κυρ Γιάννη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Εσοδεία: 2017
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Γουμένισσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 80%, Νεγκόσκα 20%
Αμπελώνας: single vineyard, Γουμένισσα
Ωρίμανση/Παλαίωση: 12μηνη σε γαλλικά βαρέλια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 17.30€

Στη Γουμένισσα πρωτοπήγα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, τότε που άρχισα να δουλεύω στην εταιρεία Μπουτάρη. Μέχρι τότε κι εγώ νόμιζα πως είναι ταυτόσημη με το λιμάνι από όπου παίρνουμε το πλοίο για την Κέρκυρα.

Από την πρώτη φορά αγάπησα τη φιλική όψη του τοπίου. Τους χαμηλούς λόφους με τις μαλακές καμπύλες ακριβώς πριν φτάσεις στην ήσυχη μικρή πόλη, τους αμπελώνες της, τα χωριά ψηλά στο καταπράσινο Πάικο … Κι όταν, νεαρή οινολόγος ακόμη, ανέλαβα την οινοποίηση της Γουμένισσας Μπουτάρη, ερωτεύτηκα και το κρασί της περιοχής.

Ήταν η εποχή που η συγκεκριμένη ετικέτα είχε μεγάλη επιτυχία στην αγορά της Σουηδίας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι λίγα χρόνια νωρίτερα ο Γιάννης Μπουτάρης στην κυριολεξία ξαναέβαλε την παραδοσιακή οινοπαραγωγική περιοχή στον χάρτη των ελληνικών κρασιών, κυκλοφορώντας την πρώτη Γουμένισσα με ένδειξη Π.Ο.Π.

Οπότε, χάρηκα πολύ όταν έλαβα την καινούργια ετικέτα της Κυρ-Γιάννη. Γουμένισσα περιορισμένης παραγωγής που διατίθεται μέσω της ψηφιακής κάβας του κτήματος της Warehouse 10.

Π.Ο.Π. Γουμένισσα λοιπόν, που σημαίνει συνοινοποίηση Ξινόμαυρου και Νεγκόοκας με την τελευταία να βρίσκεται σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Αυτή είναι και η αναλογία στο συγκεκριμένο κρασί με τα σταφύλια να προέρχονται από έναν μοναδικό αμπελώνα (single vineyard) 25 ετών.

Στο ποτήρι η Γουμένισσα 2017, Κυρ Γιάννη εμφανίζεται με το γνώριμο φωτεινό ρουμπινί χρώμα που οι Γουμένισσες έχουν τις καλές χρονιές. Και το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά!

Τυπικότατος ο χαρακτήρας και στη μύτη, με κεράσια, λουλούδια, πολτό ντομάτας και φύλλα ελιάς να έρχονται και να επανέρχονται σε απολαυστική συμπύκνωση.

Σφιχτή δομή και ώριμες, καλοδουλεμένες τανίνες, ευπρόσδεκτη οξύτητα και πολύ μακρύ τελείωμα, που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο.  

Την απολαύσαμε δίπλα σε ένα λιπαρό κρέας που ανέδειξε όλο το μεγαλείο του ντουέτου: Ξινόμαυρο + Νεγκόσκα.

Μαρία Νέτσικα