ENG

Φθινόπωρο στο Πιεμόντε

A A

Αφήνουμε το Τορίνο με νότια κατεύθυνση. Στην πλάτη μας η θεόρατη φιγούρα των Άλπεων. Ταξιδεύουμε σ’ έναν επίπεδο κάμπο, δίπλα στον Πάδο και τους παραποτάμους του, που συντηρούν τους ατελείωτους ορυζώνες. Στο βάθος όμως, αρχίζουμε να διακρίνουμε τις μαλακές καμπύλες των λόφων του Langhe. Το χρυσοκόκκινο φύλλωμα των αμπελιών που σκαρφαλώνουν στις απαλές τους κλίσεις, ανατριχιάζει στο χάδι των ήπιων φθινοπωρινών ανέμων. Οι στέρεες φιγούρες των πύργων στα μεσαιωνικά χωριά-κορώνες στις κορυφές τους εντείνει την  εικόνα μιας μακάριας ηρεμίας.

Κυρίες και κύριοι, φτάσαμε στην Alba, την πρωτεύουσα της λοφώδους περιοχής του Langhe στο Πιεμόντε της βορειοδυτικής Ιταλίας. Η πόλη είναι διάσημη για τη λευκή τρούφα της, τα ροδάκινα και βεβαίως για τα κρασιά που παράγονται στους πανέμορφους αμπελώνες που την περιτριγυρίζουν, με τα Barolo και Barbaresco στην κορυφή των προτιμήσεων. Και το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτούμε. Φεστιβάλ τρούφας, εκθέσεις, κονσέρτα και καλλιτεχνικά γεγονότα, αναλαμβάνουν να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες.

Η ιστορική πόλη
Απίστευτα όμορφη και απροσδόκητα κομψή, η παλιά ρωμαϊκή πόλη βρίσκεται στο εσωτερικό των εναπομεινάντων τειχών. Πύργοι του 14ου και του 15ου αιώνα –η Alba άλλωστε είναι γνωστή ως η πόλη με τους 100 πύργους- σειρές από εκκλησίες και μεσαιωνικές κατοικίες σφιχταγκαλιάζονται σε ένα τρίγωνο που διατρέχει η σικ Via Maestra. Οι τουριστικοί οδηγοί μας παροτρύνουν να αναζητήσουμε το Duomo, καθεδρικό ναό του San Lorenzo, τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία του San Domenico, τη μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και τις εκκλησίες του San Giuseppe και της Santa Caterina. Προσθέστε και την πολύχρωμη υπαίθρια αγορά, που στήνεται κάθε Σάββατο πρωί στους κεντρικούς δρόμους της μικρής πόλης (32.000 κάτοικοι).

Φεστιβάλ τρούφας της Alba
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της τρούφας στο Piemonte και το ετήσιο φεστιβάλ της Alba είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στο περίφημο tartufo bianco με την υπέροχα βαριά μυρωδιά του να πλανάται σε όλη την πόλη. Διοργανώνεται από την Associazione Nazionale «Città del Tartufo» (Εθνική Ένωση «Πόλεις της Τρούφας) που δημιουργήθηκε το 1990 για την προώθηση του εξαίσιου και πανάκριβου μανιταριού. Φέτος, το 92ο (!!) διεθνές φεστιβάλ λευκής τρούφας της Alba, με μια ατελείωτη σειρά από εκδηλώσεις, θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. (www.fieradeltartufo.org)

Φεστιβάλ κρασιού Vinum
Οι αμπελώνες στους λόφους γύρω από την πόλη δίνουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή των φημισμένων κρασιών (βλ. Piemonte). Οι φανατικοί και συνεχώς αυξανόμενοι φίλοι τους, μετακομίζουν την τελευταία εβδομάδα κάθε Απρίλη στην Alba, η οποία, ολόκληρη, μεταμφιέζεται σε υπαίθρια έκθεση κρασιών με τουλάχιστον 200 οινοπαραγωγούς-εκθέτες. Για τις 2 εβδομάδες που διαρκεί το φεστιβάλ κρασιού Vinum, οι πλατείες και οι δρόμοι μετονομάζονται σε Piazza Barolo, Barbaresco, via Barbera, Dolcetto, Moscato, Roero κλπ. (www.gowinet.it)

Azenzia de Pollenzo
Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του διεθνούς Slow Food Carlo Petrini εγκαινίασε το πρώτο στον κόσμο Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών με έδρα την υπέροχη, ανακαινισμένη Agenzia di Pollenzo στην πόλη Bra στο Πιεμόντε (πρώην βασιλική φάρμα που κατασκευάστηκε το 1830 από τον Carlo Alberto της Σαβοΐας). Στόχος η ανάδειξη και διάδοση της κουλτούρας της γαστρονομίας και του κρασιού μέσω ενός ιδρύματος ανωτάτης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές του ολοκληρώνουν ένα τριετές πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει μαθήματα ιστορίας των τροφίμων και του κρασιού, οικονομίας, διατροφής των ζώων, καλλιέργειας φυτών, τεχνολογίας τροφίμων και φυσικά, γευστικής δοκιμής. Ακόμη Κοινωνιολογία της Κατανάλωσης, Γαστρονομική Κριτική και Διατροφική Εικονολογία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης και 3 πρακτικές εξασκήσεις ανά έτος, σε περιοχές με οινογαστρονομικό ενδιαφέρον. Οι γαστρονόμοι σπουδαστές ταξιδεύουν από τη Βουργουνδία και τη Rioja μέχρι την Καλιφόρνια και την Ινδία. Μετά δε απ’ αυτή τη βασική εκπαίδευση ορισμένοι προχωρούν και σε Master στη Διαχείριση Τροφίμων ή στην Επικοινωνία της Γαστρονομίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι γαστρονόμοι όλου του κόσμου μπορούν να δώσουν στο χόμπι τους ένα ακαδημαϊκό background. Εξάλλου ο απώτατος σκοπός του Πανεπιστημίου είναι η απόδειξη της άμεσης σχέσης της απόλαυσης με τη γνώση, που αποτελεί κι έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας του Slow Food. (www.unisg.it)

Το top 5 των τυριών του Piemonte
Στα εστιατόρια και τις enoteche θα αναζητήσουμε τα υπέροχα τυριά του Piemonte. Τα πικάντικα Gorgonzola και Castelmagno, εκλεκτούς καβαλιέρους του Barolo. Την περίφημη Grana Padano. Το μαλακό, λευκό Murazzano και την οικογένεια των Tome που διατηρείται κάτω από λάδι.

Martini Museum
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής στο Τορίνο, θα κάνουμε μια στάση στο Pessione για να επισκεφτούμε το οινοποιείο της Martini & Rossi που στεγάζεται σε μία palazzina του 17ου αιώνα. Στο υπόγειό της φιλοξενείται ένα μουσείο της ιστορίας της οινολογίας, όπου βλέπουμε μία ιστορική αναδρομή από την 1η πΧ χιλιετία έως και τον 18ο αιώνα. (www.martini.com/casa-martini/)

Μαρία Νέτσικα