ENG

Ημερίδα ΄Κλιματική Κρίση και Βιωσιμότητα του Αμπελοινικού τομέα’

A A

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργανώνει στο Ηράκλειο ημερίδα για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα και τις πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης τους. Στην ημερίδα θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες και άλλοι επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ΣΕΟ προσκαλεί τα μέλη του, αλλά και το σύνολο της αμπελοοινικής κοινότητας, τους επιστήμονες και κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις και να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή απόψεων που θα ακολουθήσει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

‘ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ’

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 01.07.2024
ΑΙΘΟΥΣΑ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Κορωναίου 9, Ηράκλειο

08.30 Προσέλευση

09.00 Έναρξη - Χαιρετισμοί
Συντονιστής: Καθηγητής Θεόδωρος Γεωργόπουλος Δ/ντής του ΣΕΟ

09.15  Συμπεράσματα του 1ου συνεδρίου για την Κλιματική κρίση που διοργάνωσε ο ΣΕΟ τον Ιούνιο τοΥ 2023.
Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

09.30 Βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα: ΕΥρωπαϊκή μελωδία ή κακοφωνία;
Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικός Γραμματέας CEEV - Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οινοποιητικών Επιχειρήσεων – Βρυξέλλες.

10.00 Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα: Συμπεράσματα από τα παγκόσμια συνέδρια ‘TasteClimateChange’.
Michelle Bouffard, Δημοσιογράφος, ιδρύτρια ‘TasteClimateChange’.

10.30 Εξελίξεις στο πεδίο της γνώσης στον τομέα των εκπομπών άνθρακα: Το παράδειγμα της Carbon Space για την άμεση μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα.
Emma Fourdan, Team leader Carbon Space για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

11.00 Διάλειμμα

11.15 Το Πρότυπο Equalitas για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του κρασιού.
Riccardo Ricci Curbastro, Πρόεδρος Equalitas.

11.45 Η εμπειρία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης: Όραμα - Επένδυση – Καινοτομία.
Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΡ- ΓΙΑΝΝΗ.

12.15 Βιώσιμη αμπελουργία προσαρμοσμένη στον τόπο, τις κλιματικές συνθήκες και τους ανθρώπους της.
Στρογγυλό τραπέζι: Ιωάννης Βογιατζής, Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Στέφανος Κουνδουράς, Δημήτρης Τάσκος

13.00    Οι αντιλήψεις της Κρητικής αμπελοοινικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή: Αποτελέσματα έρευνας
Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου

13.10 Βιώσιμη αμπελουργία στην Κρήτη, διαπιστώσεις, προβληματισμοί, προτάσεις.
Στρογγυλό τραπέζι: Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Οινολόγος – Οινοποιός, Νίκος Μπαγκής, Γεωπόνος ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου, Δημήτρης Τσουπέης Γεωπόνος Αμπελουργίας, Νίκος Σωμαράκης, Γεωπόνος Αμπελουργίας.

14.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Προτάσεις

14.30 Διάλειμμα, Ελαφρύ γεύμα

15.00    Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου