ENG

Heard it through the grapevine

14/08/2024

Σας έχουμε ειδήσεις και τάσεις από τον κόσμο του κρασιού στην Ισπανία.


Η κυβέρνηση της Ισπανίας στηρίζει τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 130 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση και την ανασυγκρότηση των αμπελώνων της χώρας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Luis Planas «είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του αμπελοοινικού τομέα, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στην κατανάλωση».

Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη 10η επέτειο του ισπανικού Διεπαγγελματικού Οργανισμού Οίνου (OIVE). Ο υπουργός επιθυμεί μεγαλύτερη προώθηση του ισπανικού κρασιού στις εξαγωγικές αγορές, μέσω της καμπάνιας "Τα τρόφιμα της Ισπανίας".

Tempranillo ή Benedicto και Moribel;
Το Tempranillo, η εκλεκτή ερυθρή ποικιλία της Rioja, καταλαμβάνει περισσότερα από 201.000 εκτάρια αμπελώνων. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η παραγωγή του απειλείται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού. Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι Ισπανοί παραγωγοί στρέφονται σε στρατηγικές προσαρμογής, όπως η φύτευση σε μεγαλύτερα υψόμετρα, η αλλαγή τεχνικών κλαδέματος και ο πειραματισμός με διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών.

Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο οι ποικιλίες Benedicto και Moribel. Μια μελέτη από το Ισπανικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου της περιφέρειας Castilla-La Mancha διαπίστωσε ότι οι δύο ποικιλίες, γονέας και απόγονος του Tempranillo αντίστοιχα, είναι σε θέση να αντέξουν τη ζέστη και το υδατικό στρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές «οι εναλλακτικές ποικιλίες «θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους οινοπαραγωγούς όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να βελτιώσουν τα κρασιά που παράγονται από Tempranillo στις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες ενός κλίματος που θερμαίνεται».
A A