ENG

Πράσινο φως για 4 νέες ανθεκτικές ποικιλίες αμπέλου στους γαλλικούς αμπελώνες

A A

Kersus, pinot iskra, pinot kors, et volturnis

Γνωστές στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου είναι διαθέσιμες για φύτευση από το 2020, οι ποικιλίες Kersus, Pinot Iskra, Pinot Kors και Volturnis μπορούν πλέον να οινοποιηθούν και στην Γαλλία και τα κρασιά τους να διατεθούν στην αγορά, για δέκα χρόνια.

Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Γαλλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Αυγούστου, επικαιροποιεί τον κατάλογο των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στη Γαλλία, συμπεριλαμβάνοντας για διάστημα 10 χρόνων, τέσσερις ποικιλίες των φυτωρίων VCR, εγκεκριμένες και ήδη φυτεμένες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ποικιλίες αυτές μπορούν να οινοποιηθούν και να διατεθούν στην αγορά για μια αρχική περίοδο 10 ετών.

Δύο από αυτές είναι λευκές, η Kersus και η Pinot Iskra. Η Kersus έχει πολύ καλή αντοχή στο ωίδιο και είναι λιγότερο ευαίσθητη στη φαιά σήψη από τη Pinot Blanc. Σύμφωνα με τη VCR, για την Kersus, η έκπτυξη των οφθαλμών γίνεται την ίδια εποχή με το Pinot Noir, αλλά ωριμάζει 10 ημέρες αργότερα, δίνοντας υψηλές αποδόσεις. Η ποικιλία αυτή παράγει κρασί με προφίλ παρόμοιο με αυτό του Chardonnay, με κάποιες νύξεις Pinot Gris. Εμφανίζει νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών με ν΄θξεις εξωτικών φρούτων και είναι ιδανική για την παρασκευή κρασιών που απολαμβάνονται νεαρά.

Η ποικιλία Pinot Iskra, παρομοίως, έχει πολύ καλή αντοχή στο ωίδιο και είναι λιγότερο ευαίσθητη στη φαιά σήψη από τη Pinot Blanc. Φυτεμένη με πυκνότητα 3.800 φυτά/ha σε μεσογειακό κλίμα, έδωσε κατά μέσο όρο 14 tn/ha σε τρία χρόνια δοκιμών. Είναι κατάλληλη για την παραγωγή αφρωδών ή αρωματικών κρασιών που καταναλώνονται μετά από μικρό χρόνο παλαίωσης.

Η πρώτη από τις δύο ταξινομημένες ερυθρές ποικιλίες, το Pinot Kors έχει παρόμοια αντοχή με τη Pinot Iskra. Ωριμάζει 10 ημέρες μετά το Pinot Noir και έχει αποδώσει κατά μέσο όρο 16 tn/ha στις δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η VCR. Έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και κερασιών, μεταξένιες τανίνες και ελαφρώς υψηλότερη ένταση χρώματος από το Pinot.