ENG

Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2024 - συνέχεια

A A

Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τις διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Ζητάμε, όπως κάθε χρόνο, από παραγωγούς, γεωπόνους, οινολόγους που μοχθούν στις διαφορετικές ζώνες να μας δώσουν μια πρώτη εκτίμηση. Και καταγράφουμε τις ανταποκρίσεις στο www.wineplus.gr.

Ο Κώστας Μπαζίγος από την Ορεάλιο Γη στην Κεφαλονιά μιλά για «Την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 6 χρόνων, ποσοτικά μιλώντας!». Και διευκρινίζει: «Είμαστε 40% κάτω από μια φυσιολογική χρονιά, όμως τις τελευταίες χρονιές όλο κάτι συνέβαινε. Πέρυσι περονόσπορος, πρόπερσι καύσωνας, πιο πριν χαλάζι, παγετός… Το 2024, ήταν μια δύσκολη χρονιά, όμως… στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι»
Και συνεχίζει: «Χρονιά με ξηροθερμικές συνθήκες, είχαμε 40αρια όλο το καλοκαίρι και έχει να βρέξει 6 μήνες. Πρώιμη χρονιά. Ξεκινήσαμε τον τρύγο στις 6 Αυγούστου, η οποία ημερομηνία δεν είναι ακραία, όμως ωρίμασαν όλες οι ποικιλίες μαζί. Έτσι στις 26 Αυγούστου είχαμε τελειώσει! Μίκρυνε, δηλαδή, η συνολική χρονική περίοδος του τρύγου.»
Επίσης «Τα αμπέλια στρεσαρίστηκαν, και σε μας είναι ξηρικά. Έτσι επιβεβαιώθηκε αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, ότι οι πολύ ορεινοί αμπελώνες που παραδοσιακά έδιναν το καλύτερο σταφύλι, πλέον έχουν πρόβλημα. Βρίσκονται σε δύσκολο terroir, οπότε σε ακραίες συνθήκες δεν αποδίδουν. Την παρτίδα κάθε χρονιά τη σώζουν οι αμπελώνες που βρίσκονται πιο χαμηλά.»
Και καταλήγει: «Δεν θέλω να φαίνομαι δυσοίωνος, όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με την κλιματολογική αλλαγή. Και πρέπει, εμείς οι παραγωγοί, να λάβουμε μέτρα. Εμείς συζητάμε την επιλογή για τις νέες φυτεύσεις. Επιλογή τοποθεσίας, υποκειμένου, ακόμη και κλώνου. Κάποιοι κλώνοι εμφανίζονται πιο ανθεκτικοί. Επίσης, επιλογή προσανατολισμού. Ο νότιος προσανατολισμός, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος, πλέον είναι ο χειρότερος! Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτά που ξέραμε…»

Ο Άκης Παπαδόπουλος από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στη Δράμα μου μιλά για μια «Πρώιμη χρονιά, όπως παντού στη χώρα, με πολλή ζέστη και ξηρασία. Η πρωιμότητα άρχισε να εμφανίζεται από τον Μάιο, πριν από την άνθιση και καταλήξαμε να ξεκινήσουμε τον τρύγο 10 με 14 ημέρες νωρίτερα. Αρχίσαμε στις 2 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, αλλά στη συνέχεια ήρθαν λίγο-πολύ όλα μαζί. Δηλαδή μετά από λίγο πήραμε τη Μαλαγουζιά, από κοντά το Chardonnay και τελευταίο λευκό το Ασύρτικο στις αρχές Σεπτέμβρη. Και στα ερυθρά, το ίδιο. Πλέον το μόνο που εκκρεμεί είναι το Ξινόμαυρο, το οποίο είναι σε Δυναμικό αλκοολικό τίτλο 12,5%-13% και περιμένουμε τη φαινολική του ωρίμανση.»
Τον ρωτάω για την ποιότητα και τις ποσότητες των σταφυλιών: «Το ‘καλό’ με τη ζέστη, ήταν ότι δεν υπήρξαν φέτος ασθένειες. Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή. Και εμείς δεν είχαμε μεγάλη πτώση στις ποσότητες, εκτός από τη Μαλαγουζιά που είναι πιο ευαίσθητη και εκεί είχαμε μείωση της τάξης του 20%.»
Και τα κρασιά; «Ορισμένα SB που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζονται ωραία. Αρωματικά. Με καλές οξύτητες παρά τη ζέστη που έκαψε το μηλικό οξύ. Όσο για τους αλκοολικούς τίτλους, καθώς τα σταφύλια στρεσαρίστηκαν με θερμοκρασίες που για αρκετές ημέρες ήταν πάνω από τους35oC, η ωρίμανση δεν προχώρησε πάρα πολύ, κι έτσι οι αλκοόλες είναι κάπως -αλλά όχι πολύ- πιο υψηλές.»

Ο Γιώργος Σκούρας, από το γνωστό κτήμα μου μίλησε πρώτα για τη φετινή χρονιά στη Νεμέα. «Ξηρική και πολύ δύσκολη χρονιά. Τα αμπέλια έδωσαν πολύ μικρές αποδόσεις. Και είμαστε για δεύτερη χρονιά ποσοτικά πολύ ελλειμματικοί. Η μέση μείωση έφτασε στα 40-50%, αλλά στους ποιοτικούς, τους ορεινούς αμπελώνες άγγιξε και το 70%. Και οι τιμές, βεβαίως, ανέβηκαν! Μια αύξηση 25-30%, στα 0,65-0,80€ το κιλό Αγιωργίτικου.»
Και συνεχίζει: «Κάτι αλλόκοτο! Φέτος ωρίμασαν όλα μαζί. Είμασταν 15 με 20 ημέρες πρώιμοι, όμως ευτυχώς κάποιες βροχές στην αρχή του τρύγου βοήθησαν και συνέφεραν κάπως τα αμπέλια. Τα σταφύλια ήταν μικρά, με λίγο χυμό, υψηλή αλκοόλη και οξύτητα, χαμηλά pH και χωρίς καθόλου μηλικό. Και τα κρασιά, τώρα που αρχίζουν να δείχνουν τα χαρακτηριστικά τους, καλά φαίνονται. Θα φτιάξουμε πολύ ωραία κρασιά, όμως μέχρι εκεί. Μια μεγάλη χρόνια θέλει πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποσότητα.»

Μου λέει και δυο κουβέντες για τη Μαντίνεια, όπου ο τρύγος ακόμη συνεχίζεται. «Είναι μια πολύ καλή χρονιά Η Μαντίνεια είναι φέτος η περιοχή, η καλύτερη από όλες. Με αρκετό και καλό σταφύλι. Τη διαφορά την έκαναν οι σημαντικές βροχές που είχαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι οποίες βοήθησαν και εδώ τα αμπέλια».