ENG

Ίαμα λευκός, Vriniotis Winery

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΙΑΜΑ λευκός
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: VRINIOTIS WINERY
Εσοδεία: 2023
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Εύβοια
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 50%, Μαλαγουζιά 35%, Βραδυανό blanc de noirs (15%)
Αμπελώνες: Αιδηψός και όρος Τελέθριο, Εύβοια
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 13.00€

Στα Γιάλτρα της Βόρειας Εύβοιας και σε μικρή απόσταση από την Αιδηψό, ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης αναβίωσε το πάθος των προγόνων του για το κρασί. Το νέο, σύγχρονο οινοποιείο χτίστηκε δίπλα στο παλιό πέτρινο πατητήρι και προσφέρει στον επισκέπτη, πέρα από τη θέα στον βόρειο Ευβοϊκό και την Αιδηψό, πανοραμική θέα στους αμπελώνες.

Οι αμπελώνες, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων, βρίσκονται σε ημιορεινές περιοχές της Γιάλτρας και του όρους Τελέθριου και είναι φυτεμένοι με 4 λευκές και 3 ερυθρές ποικιλίες. Ανάμεσά τους και το Βραδυανό, μια σπάνια ερυθρή ποικιλία που ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης διέσωσε και έκανε γνωστή μέσα από ροζέ και ερυθρές εκδοχές της. Οι υπόλοιπες ερυθρές είναι η Μαυροκουντούρα (όπως είναι γνωστή στην Εύβοια η Μαντηλαριά) και το Syrah. Λευκές οι: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αηδάνι και Μονεμβασιά.

Φέτος το οινοποιείο Βρυνιώτη, σημειωτέον ένα από τα πρώτα ελληνικά που απέκτησαν το σήμα του επισκέψιμου, γιορτάζει τα 20 του χρόνια με ένα συνολικό φρεσκάρισμα των ετικετών.  

Εμείς δοκιμάσαμε το λευκό Ίαμα 2023 στην ποικιλιακή σύνθεση του οποίου, εκτός από τα κλασικά λευκά σταφύλια Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, σε ποσοστά 50% και 35% αντίστοιχα, συμμετέχει και το Βραδυανό σε οινοποίηση blanc de noir (15%).

Σερβιρισμένο στο ποτήρι διαθέτει άφθονες πρασινωπές ανταύγειες που τονίζουν την ανοιχτή λεμονένια απόχρωση.

Η μύτη μάς κερδίζει με το καθαρό φρούτο, που σταδιακά εναλλάσσει την παλέτα των εσπεριδοειδών με αυτή των λευκόσαρκων καρπών για να καταλήξει με πικάντικες και ορυκτές νύξεις.

Ελαφρύ και μαλακό με αμείωτη φρεσκάδα από τη στιγμή που θα μπει στο στόμα μέχρι την κατάποση, και ζωηρή επίγευση που ολοκληρώνει την ισορροπημένη εικόνα του.

Το απολαύσαμε δίπλα σε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο φούρνου, θα είναι όμως τέλειο και δίπλα σε τηγανητούς ψαρομεζέδες.