ENG

Ώρα τρύγου για το έργο HEVA - Heroes of Europe Volcanic Agriculture

A A

SPONSORED STORY

Οκτώβριος 2024 - Από τη Σαντορίνη, όπου ο τρύγος έχει ήδη ολοκληρωθεί, μέχρι τους λόφους του Soave και του Lessini Durello, που βρίσκονται ακόμη στη μέση του τρύγου: οι οινοποιητικές περιοχές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEVA - Heroes of Europe Volcanic Agriculture αξιολογούν τις επιπτώσεις των κλιματικών συνθηκών του 2024 στους αμπελώνες και την παραγωγή τους.

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου κατέστησαν το 2024 μια μοναδική χρονιά όσον αφορά στη μείωση της απόδοσης - τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο νησί - και την πρωιμότητα του τρύγου, ο οποίος ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου, περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, και ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου», λέει ο Νίκος Βαρβαρήγος, οινολόγος της Santo Wines.

Μεταξύ των κυριότερων κλιματικών προκλήσεων της χρονιάς για τη Σαντορίνη: ένας ήπιος και ξηρός χειμώνας, ισχυροί νότιοι άνεμοι κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, χαλαζόπτωση τον Μάιο που έπληξε τους καλύτερους αμπελώνες και ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι που επιτάχυνε την ωρίμανση των σταφυλιών.
«Παρά τις δυσκολίες αυτές», συνεχίζει ο κ. Βαρβαρήγος, “τα σταφύλια διατήρησαν εξαιρετική ποιότητα, παράγοντας συμπυκνωμένα και αρωματικά γλεύκη με την τυπική οξύτητα, την ορυκτότητα και την αλατότητα που χαρακτηρίζουν τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη”.

Οι αμπελώνες της Σαντορίνης, που καλύπτουν περίπου 1.200 εκτάρια, είναι φυτεμένοι κατά 75% με Ασύρτικο, ένα σταφύλι γνωστό για την αντοχή του στις συνθήκες ξηρασίας, στον περονόσπορο και στον βοτρύτη. Η εκλεκτή αυτή ποικιλία, που προσαρμόζεται εύκολα σε πληθώρα εδαφών και κλιμάτων διαθέτει την μοναδική ιδιότητα να διατηρεί υψηλά επίπεδα οξύτητας κατά την ωρίμανση ακόμα και κάτω από έντονες ξηροθερμικές συνθήκες. Η ονομασία ΠΟΠ Σαντορίνη, η οποία καθιερώθηκε το 1971, περιλαμβάνει τόσο ξηρούς λευκούς οίνους παλαιωμένους σε δρύινα βαρέλια όσο και φυσικά γλυκούς οίνους. Τα λευκά ξηρά κρασιά πρέπει να παράγονται με τουλάχιστον 85% Ασύρτικο, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να αποτελείται από Αϊδάνι και Αθήρι. Από το 2002, η ονομασία ΠΟΠ Σαντορίνη περιλαμβάνει επίσης το Vinsanto, έναν φυσικώς γλυκύ οίνο που παράγεται με τουλάχιστον 51% Ασύρτικο, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από Αθήρι, Αϊδάνι και άλλες τοπικές ποικιλίες.

Ενώ η παραγωγή στα κελάρια της Σαντορίνης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι περιοχές Soave και Lessini Durello είναι ακόμη απασχολημένες με τον τρύγο.

«Η περίοδος 2024 φαίνεται βέλτιστη τόσο τεχνολογικά όσο και ποιοτικά: η καλή γονιμότητα των οφθαλμών και η βέλτιστη ανάπτυξη των καρπών, χάρη στη διαθεσιμότητα του νερού, μας επέτρεψαν να συγκομίσουμε υγιή σταφύλια Garganega, με καλή τεχνολογική ωριμότητα και ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας, ιδανική για οινοποίηση», σχολιάζει ο Cristian Ridolfi, πρόεδρος του Consorzio Tutela Vini Soave e Recioto di Soave.

Οι προοπτικές είναι επίσης θετικές για τη δεύτερη ιταλική ονομασία οίνου που εκπροσωπείται από το HEVA, το Lessini Durello, έναν αφρώδη οίνο που παράγεται εξ ολοκλήρου από σταφύλια Durella.

«Η εποχή χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες όμως δεν επηρέασαν σημαντικά τον βλαστικό κύκλο», λέει η Diletta Tonello, πρόεδρος του Consorzio Lessini Durello. «Οι σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ημέρας/νύχτας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μας επέτρεψαν να λάβουμε υγιή σταφύλια Durella με τέλεια τεχνολογική ωριμότητα, ιδανικά για την παραγωγή αφρώδους οίνου».

Η SantoWines, το Consorzio Tutela Vini Soave και το Consorzio Lessini Durello αλλά και η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Monte Veronese στην περιοχή Veneto είναι βασικοί φορείς του ευρωπαϊκού προγράμματος HEVA - Heroes of Europe Volcanic Agriculture, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/2014 με στόχο την προώθηση και την αύξηση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: www.volcanicagricultureofeurope.com