ENG

Heard it through the grapevine

20/10/2024

Επιδότηση για την εγκατάλειψη αμπελώνων στη Γαλλία
Τα νέα από τη Γαλλία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Οι αμπελοκαλλιεργητές οπουδήποτε στη χώρα δικαιούνται 4.000€ ανά εκτάριο για την οριστική εγκατάλειψη των αμπελιών τους. Και όλα αυτά ενώ ο φετινός τρύγος είναι ο μικρότερος σε απόδοση από το 2017 και στις περισσότερες περιοχές η καλλιεργητική περίοδος ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης.

Οι οινοπαραγωγοί του Λιβάνου έκαναν τρύγο παρά τους βομβαρδισμούς
Οι οινοπαραγωγοί του Λιβάνου δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή «οι αμπελώνες δεν είχαν υποστεί -ακόμη- ζημιές». Ωστόσο, καθώς οι βομβαρδισμοί είχαν ενταθεί κοντά σε αμπελουργικές περιοχές όπως η κοιλάδα Bekaa και ο νότιος Λίβανος, ο πρώιμος τρύγος ήταν  «κρίσιμος για την εξασφάλιση της συγκομιδής των σταφυλιών πριν από την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων». Και ότι το «άγχος των πιθανών συγκρούσεων ήταν παρόν καθ' όλη τη διάρκεια του τρύγου», αλλά τα δεδομένα από τις προηγούμενες χρονιές βοήθησαν στην ελαχιστοποίηση των επιτόπιων επισκέψεων και στη μείωση των κινδύνων.
Σχετικά με τον χαρακτήρα των κρασιών του 2024: ενώ η σοδειά του 2023 χαρακτηρίζεται από «φινέτσα και κομψότητα», τα κρασιά του 2024 θα έχουν «μεγαλύτερη λιπαρότητα και ένταση». Η Ixsir δήλωσε ότι ο φετινός τρύγος «αποδείχθηκε κατά καιρούς δύσκολος», με τα σταφύλια να συλλέγονται τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, γεγονός που «περιέπλεξε τη διαδικασία».
Πιο συγκεκριμένα: «Τα λευκά είναι πολύ αρωματικά, αναδεικνύοντας ένα λαμπρό, ελπιδοφόρο μέλλον για τη σοδειά. Και για τα ερυθρά, βρίσκονται ακόμη στη μηλογαλακτική ζύμωση, αλλά ήδη δείχνουν κομψότητα και φινέτσα, υποδεικνύοντας ότι αυτή η εσοδεία θα παράγει μερικά σοβαρά, εκλεκτά κρασιά».
A A