ENG

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην υφήλιο

A A

Διανύουμε πλέον τις τελευταίες ημέρες του γέρου χρόνου. Το 2025, ολόλαμπρο και πασίχαρο, περιμένει ανυπόμονα στη γωνία, ενώ εμείς μετρούμε τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα. Θέλετε να μάθετε πως γιορτάζουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς οι άλλοι λαοί;

Στην Ιταλία γλυκαίνονται πρωτοχρονιάτικα με το περίφημο panettone, κάτι σαν αφράτο brioche με σταφίδες, το οποίο έχει κάνει και διεθνή σταδιοδρομία. Στη γαληνοτάτη Βενετία συγκεκριμένα, όπου το φτιάχνουν με περισσή φινέτσα, μαζί με τη focaccia, το μαντολάτο και τη mostarda di frutta piccante, που είναι μια ελαφρώς πικάντικη μαρμελάδα φρούτων, αποτελεί το φινάλε του γιορτινού γεύματος.

Στη μαγευτική Πορτογαλία το γλυκό έθιμο της τελευταίας ημέρας του χρόνου απαιτεί την προσφορά των rabanadas στους επισκέπτες. Φέτες δηλαδή, ψωμιού βουτηγμένες σε ζαχαρόνερο, περασμένες με αυγό και τηγανισμένες. Σε μερικές περιοχές οι τηγανίτες περιέχουν γλυκιά κολοκύθα και ονομάζονται filhos.

Στην Ισπανία, η μεγάλη στιγμή της αλλαγής του χρόνου είναι γλυκιά. Όποιος καταφέρει να καταπιεί 12 σταφίδες, ακριβώς πάνω στο δωδέκατο χτύπημα του ρολογιού, θα έχει την τύχη με το μέρος του.

Στη Γερμανία, την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου σερβίρουν φαγητό στολισμένο με μήλα και καρύδια. Και αυτό γιατί το μήλο είναι ο καρπός του δένδρου της γνώσης του καλού και του κακού, τα δε καρύδια, με το σκληρό τους καρυδότσουφλο και την εύγευστη ψίχα, συμβολίζουν τα μυστικά και τις δυσκολίες της ζωής.

Στην Πολωνία, οπωσδήποτε, μαγειρεύουν για την Πρωτοχρονιά 12 φαγητά, έτσι ώστε ο κάθε μήνας του επόμενου χρόνου να είναι τυχερός. Και, οπωσδήποτε, ένα από αυτά πρέπει να είναι ψάρι.

Στη Δανία, τη θέση της δικής μας βασιλόπιτας κατέχει το ρυζόγαλο! Μάλιστα, ένα ρυζόγαλο που κρύβει μέσα του ένα αμύγδαλο. Όποιος το βρει, είναι ο τυχερός της χρονιάς και κερδίζει ένα χαρτονένιο γουρουνάκι -αυτό είναι το γούρι των Δανών.

Η πιο δημοφιλής φιγούρα της πρωτοχρονιάς στην Κίνα, είναι ο δράκος. Η δυνατή μουσική και τα κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το μανταρίνι έχει την τιμητική του και δίνεται πάντα ως δώρο σε ζευγάρι.

Στην Ιαπωνία η γιορτή αρχίζει στις 29 Δεκεμβρίου και διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα. Την τελευταία μεγάλη ημέρα, την παραμονή δηλαδή της Πρωτοχρονιάς, στα υπαίθρια κιόσκια πουλούν moshi, που είναι κέικ από ρύζι. Ανήμερα θα κάψουν στη μεγάλη φωτιά, έξω από τους ναούς τους, το γούρι του παλιού χρόνου και θ΄ αγοράσουν το καινούργιο.

Τέλος, στην εξωτική Βραζιλία, με την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια, για τη θεά της καλοτυχίας, τη Γιαμαντζά. Το παραδοσιακό τους φαγητό φτιάχνεται από όσπρια, που δηλώνουν την αφθονία.