ENG

Amethystos λευκός 2024, Estates Costa Lazaridi

A A

της Μαρίας Νέτσικα


Σε μία παλαιότερη συνέντευξη, ο Κώστας Λαζαρίδης μου είχε πει ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 «μολύνθηκε με το μικρόβιο του κρασιού» μέσω ενός Γερμανού οινολόγου. Μαζί του δοκίμασε γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, αλλά και ελληνικά κρασιά. Και τότε, συνειδητοποιώντας τις αντίξοες συνθήκες (τα μεγάλα ποσοστά βροχοπτώσεων και τη χαμηλή ηλιοφάνεια) κάτω από τις οποίες οι Γερμανοί παράγουν τα κρασιά τους, σε αντίθεση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και οι οποίες μοιάζουν ιδανικές για την αμπελοκαλλιέργεια, σκέφτηκε να δραστηριοποιηθεί και σε κάτι εντελώς διαφορετικό, από την οικογενειακή επιχείρηση των μαρμάρων. Κάτι απολύτως καινούργιο για εκείνον.

Αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν, σύγχρονων προδιαγραφών, αμπελώνα στη Δράμα, όπου -παρόλο που παλιά υπήρχε αμπελουργική παράδοση- εκείνη την εποχή (στα τέλη της δεκαετίας του ’70) η καλλιέργεια του αμπελιού περιοριζόταν σε πολύ μικρές αγροτικές εκτάσεις και μόνο για χωρική οινοποίηση ή παραγωγή τσίπουρου.

Κι έτσι, στην ουσία, το 1979 ξεκίνησε η αναβίωση του αμπελώνα ολόκληρης της ζώνης, η οποία σήμερα φιγουράρει ανάμεσα στις πιο δυναμικές και ποιοτικές της χώρας.

Μετά από ορισμένα, λίγα, χρόνια συνύπαρξής με τον αδελφό του Νίκο στην οικογενειακή οινοποιητική επιχείρηση που δημιούργησαν, οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χώρισαν. Και το 1992 ιδρύθηκε το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη με έδρα την Αδριανή Δράμας.

Πρώτα του κρασιά η εξαιρετική σειρά του λευκού-ροζέ-ερυθρού Αμέθυστος. Με όνομα αναφορά στο ημιπολύτιμο πετράδι που ο μύθος θέλει να προστατεύει από τη μέθη όποιον το κρατά και ετικέτες φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο Γιάννη Νάνο, οι Αμέθυστοι απέκτησαν φανατικούς οπαδούς από την πρώτη σοδιά της κυκλοφορίας τους. Ο έντονος, φρουτώδης και μαλακός -στην περίπτωση του ερυθρού-χαρακτήρας τους δημιούργησε σχολή.

33 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η οικογένεια Amethystos αλλάζει ριζικά εμφάνιση υιοθετώντας μια πιο λιτή όσο και μοντέρνα γραμμή. Και η ανανεωμένη ετικέτα της εγκαινιάζει και τη νέα εταιρική ταυτότητα της οινοποιίας, το Estates Costa Lazaridi.

Δοκιμάζοντας τον λευκό Amethystos 2024, απόλαυσα κάθε εισπνοή, κάθε γουλιά... Έχουμε το κυρίαρχο –πλέον- λευκό χαρμάνι της ζώνης, Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση, η προέλευση των σταφυλιών, από τους πιο νέους και σε μεγάλο υψόμετρο αμπελώνες του κτήματος, ο ένας στην ημιορεινή Πλατανιά και ο δεύτερος στο ακραία ορεινό Κατάφυτο Νευροκοπίου, διασφαλίζουν τη ζωντάνια της οξύτητας και τη φρεσκάδα του φρούτου.

Οι σημειώσεις μου: Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Καθαρά αρώματα άγουρων εσπεριδοειδών, ανανά και πράσινης πιπεριάς. Τραγανό στόμα, θέρμη, ατέλειωτη αρωματική επίγευση.

Καθαρή απόλαυση!