Απίστευτο εύρος στην χρωματική παλέτα. Μαγευτικός πλούτος αρωμάτων. Και βελούδινη γλύκα.
Κυρίες και κύριοι, υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών.
Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα ελληνικά γλυκά κρασιά. Το ανάγλυφο του εδάφους, το κλίμα, η ηλιοφάνεια συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει, βεβαίως, να προσθέσουμε στις συνιστώσες και την παράδοση χιλιετιών. Οι Μαλβαζίες της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μονεμβασιάς, ο Αριούσιος οίνος της Χίου, τα υπνωτικά κρασιά της Θάσου κατονομάζονται από ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς, γεωγράφους της αρχαιότητας με λεπτομέρειες της καλλιέργειας, οινοποίησης και κατανάλωσής τους.
Στην Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, στη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI '96, δοκιμάσαμε 11 εξαιρετικά λευκά και γλυκά ερυθρά κρασιά.
Διαβάστε τις σημειώσεις:
Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια 2022, Κτήμα Γεροβασιλείου
Αν θέλετε να γνωρίσετε τα αρώματα και τη γεύση της γλυκιάς εκδοχής της Μαλαγουζιάς, δοκιμάστε αυτό το κρασί από την Επανομή Θεσσαλονίκης. Φυσικώς γλυκύς οίνος από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα, οινοποιείται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνει για 3 χρόνια.
Σύνθετο και συγχρόνως αέρινο κρασί, με ένα καλάθι από ροδάκινα και αχλάδια για μύτη, ζωντάνια στη γεύση και μετριοπαθή γλυκύτητα έχει τελείωμα που δύσκολα ξεχνάς. (27.30€ - 500ml)
Χρυσογέρακας 2021, Κυρ Γιάννη
Ένα εξόχως αρωματικό και ισορροπημένο γλυκό κρασί από το Αμύνταιο. Η πρώτη ύλη είναι υπερώριμα σταφύλια Gewürztraminer και Μαλαγουζιάς (50% - 50%), τα οποία καλύπτονται με δίχτυ για να προστατευτούν από τα πουλιά και αφήνονται στα κλήματα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Η πίεση γίνεται με στροφιλιά (κάθετο πιεστήριο) και η ζύμωση σε καινούργια δρύινα βαρέλια, στα οποία ο Χρυσογέρακας, πριν φτάσει στα ποτήρι μας, ωριμάζει για 18 μήνες.
Ηδονικό, εξωτικό και χρυσαφένιο κρασί, με στρώματα φρούτου, αγκαλιασμένα από μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού. Θερμή αίσθηση στο στόμα που ισορροπεί θαυμάσια από την οξύτητα, δώρο του χαρισματικού terroir. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία. (Π.Γ.Ε. Φλώρινα / 31.00€ - 500ml)
Φυλακτό 2022, Οινοποιείο Μπαραφάκα
Φυσικώς γλυκύς οίνος από υπερώριμο Ασύρτικο και τον αμπελώνα της οινοποιίας στη Νεμέα. Τα σταφύλια λιάζονται σε αλώνι για 10-12 ημέρες και το κρασί ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.
Κι εμείς απολαμβάνουμε ένα κομψό και βελούδινο χρυσαφί κρασί με πυκνό άρωμα που, πάντα μέσα στην παλέτα του Ασύρτικου, μετατοπίστηκε στις νότες του αποξηραμένου σύκου και του μελιού. (28.00€ - 500ml)
Finale, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Υπέροχο γλυκό κρασί από υπερώριμα σταφύλια Μαλαγουζιάς και Ασύρτικου (85% - 15%) που καλλιεργούνται στους αμπελώνες του κτήματος στην Καλή Βρύση Δράμας. Ακολουθεί 15ημερο λιάσιμο, πίεση με στροφιλιά, αλκοολική ζύμωση σε δεξαμενή και 3ετής ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια.
Η πρώτη γλυκιά δημιουργία του γνωστού κτήματος είναι μια αληθινή απόλαυση με κεχριμπαρένιο χρώμα, μεθυστικά αρώματα που καταλήγουν σε κομψή γεύση περγαμόντου, καραμέλας και μπαχαρικών. Το τέλειο τελείωμα ενός γεύματος. (Δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Σερβίρεται αποκλειστικά σε εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο εστιατόριο του οινοποιείου.)
Μονεμβασιά-Malvasia 2012, Οινοποιητική Μονεμβασιάς - Τσιμπίδη
Υπερώριμα σταφύλια από τις 4 λευκές ποικιλίες της περιοχής: Μονεμβασιά 60%, Κυδωνίτσα 20%, Ασύρτικο 10%, Ασπρούδες 10% λιάζονται για 10-12 ημέρες. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση και 2χρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.
Κι έτσι προκύπτει αυτό το πορτοκαλο-χρυσαφί λιαστό κρασί με την αποπλανητική μύτη και πολυπλοκότητα. Ξερό σύκο, χουρμάς, καφές και καραμέλα συνθέτουν ένα μπουκέτο/όνειρο. (Π.Ο.Π. Μονεμβασιά-Malvasia / 39.70€ - 375ml)
Vinsanto 8 years old, Γαία Οινοποιητική
Η Γαία για την παραγωγή του Vinsanto της χρησιμοποιεί και τις 3 βασικές λευκές ποικιλίες της Σαντορίνης: Ασύρτικο 90%, Αθήρι &Αηδάνι (10%). Τα σταφύλια απλώνονται για 5 μέρες κάτω από τον ήλιο, κι άλλες τόσες στη σκιά και μετά από την αλκοολική ζύμωση, η παλαίωση του κρασιού γίνεται σε παλιά δρύινα βαρέλια, 4ης χρήσης ή και παλαιότερα.
Στο ποτήρι μας έχουμε ένα σκούρο πορτοκαλο-χρυσαφί νέκταρ, στρογγυλό και παχύ, που μοσχοβολά μέλι, σταφίδα, κακάο, καραμέλα, και ισορροπεί επιτυχώς την έντονη γλυκιά γεύση με τη… σκληροπυρηνική οξύτητα του Ασύρτικου στο νησί του. (Π.Ο.Π. Σαντορίνη / 50.80€ - 500ml)
Anthemis 2018, Ε.Ο.Σ. Σάμου
Πεντακάθαρο και εκφραστικό, το Anthemis, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, συγκαταλέγεται στη λίστα των ελληνικών μυθικών γλυκών κρασιών. Είναι ένας θησαυρός της Ελλάδας που βάζει όλη την τυπική δυναμική του λευκού Μοσχάτου σε ένα μπουκάλι. Τα σταφύλια προέρχονται από ημιορεινούς αμπελώνες της Σάμου, η προσθήκη αλκοόλης στο γλεύκος γίνεται πριν ή κατά την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης και το κρασί παλαιώνει 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
Μεγαλοπρεπές γλυκό ελιξίριο με τεράστια δομή, είναι ένας παράδεισος με ξερά φρούτα, καβουρντισμένα αμύγδαλα και βελούδινη γεύση. Αληθινή απόλαυση. (Π.Ο.Π. Σάμος / 11.50€ - 500ml)
Μαυροδάφνη Πατρών Reserve 2011, Cavino
Κι ένα εξαίρετο δείγμα του φημισμένου ελληνικού ερυθρού Vin de Liqueur. Παράγεται από σταφύλια Μαυροδάφνης 70% και Κορινθιακής σταφίδας 30%. Η αλκοολική ζύμωση διακόπτεται την 4 ημέρα με την προσθήκη αλκοόλης και το κρασί παλαιώνει 7 χρόνια σε δρύινα βαρέλια και ακόμη 4 στη φιάλη.
Ντελικάτη με σύνθετο μπουκέτο. Το βαρέλι ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα, αρώματα πικρής σοκολάτας, καρυδιού και σταφίδας. Η μεστή γεύση ισορροπεί όμορφα από την καλά κρυμμένη οξύτητα. (Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών / 22.00€ - 500ml)
Μοσχάτο Τυρνάβου Λιαστό, Κτήμα Μίγα
Λιαστό Μοσχάτο Τυρνάβου με ελκυστικό πορτοκαλο-καφετί χρώμα. Πυκνό άρωμα λουκουμιού τριαντάφυλλο, εξωτικού λίτσι, καραμέλας, σταφίδας και μελιού που αγκαλιάζονται από βαρέλι. Θερμή αίσθηση στο στόμα και μετρημένη γλυκύτητα που ισορροπούν θαυμάσια από την οξύτητα. στο.
Για την παραγωγή του επιλέγονται υπερώριμα σταφύλια ερυθρού Μοσχάτου Αμβούργου ή Τυρνάβου και αφήνονται να λιαστούν για 2 – 4 μήνες. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και όταν σταματήσει αυθόρμητα, το κρασί μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παλαιώνει για 4 χρόνια. (Π.Γ.Ε. Τύρναβος – 52.00€ - 500ml)
Ιουλιάτικο 2008, Boutari
Υπερώριμα σταφύλια Λιάτικου (Ιουλιάτικου, εξ’ ου και η ονομασία) λιάζονται για 10 – 12 ημέρες στο οινοποιείο της Μπουτάρη στο Σκαλάνι του Ηρακλείου. Ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση και 3χρονη παλαίωση σε παλιά δρύινα βαρέλια. Εμφιάλωση σε ultra-κομψή συσκευασία…
Και ιδού ένα ερυθρό γλυκό κρασί, θαυμάσια ισορροπημένο, γεμάτο αποξηραμένα βατόμουρα που βαδίζουν πλάι στα καβουρντισμένα αμύγδαλα και τον καφέ. Ζωντανό, ζεστό, πολύ πλούσιο και μακρύ. (27.00€ - 500ml)
Λιάσιμο 2002 – 2021, Οινοποιείο Χατζηδάκη
Υπερώριμα σταφύλια Μαντηλαριάς από φυτά 50 - 100 ετών στον Πύργο, το Μεγαλοχώρι, το Ακρωτήρι και το Εμπορείο στη Σαντορίνη. Λιάσιμο για 12 – 15 ημέρες, αλκοολική ζύμωση με γηγενείς ζύμες και ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια. Επιλογή των καλύτερων βαρελιών από τις σοδειές 2002 έως 2021 και κλασματική ανάμειξη σύμφωνα με το σύστημα solera των Jerez (sherry).
Έτσι προκύπτει αυτό το φοβερό πορτοκαλο-χρυσαφί λιαστό κρασί. Με αποπλανητική μύτη και πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και εντάσεις για δυνατές συγκινήσεις. Ξερό σύκο, χουρμάς, καφές και καραμέλα συνθέτουν ένα μπουκέτο/όνειρο. Ζωντανό, πλούσιο και μακρύ, με τη μεστή γεύση να ισορροπεί όμορφα από τη φοβερή, πλην καλά κρυμμένη οξύτητα. (35.00€ - 500ml)