Το Chardonnay είναι πιθανότατα η πιο γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο. Αλλά συγχρόνως και η πιο παρεξηγημένη, πολλές φορές κακολογημένη! Μετά από τα δύσκολα χρόνια της απαξιωτικής τάσης ABC (Anything but Chardonnay) το ευγενές σταφύλι επανέρχεται στο προσκήνιο. Με ανανεωμένο, πιο φρέσκο προφίλ. Το ζητούμενο είναι πιο τραγανά κρασιά, με μετρημένη χρήση του βαρελιού. Κρασιά που επικοινωνούν το terroir της περιοχής τους.
Όπως το Chardonnay sur lie 2022 του Οινοποιείου Ντουράκη που καθρεφτίζει τον τόπο παραγωγής του, τον ορεινό αμπελώνα της Κρήτης.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Κατευθυνόμενοι προς τα Σφακιά, στους πρόποδες των Ανατολικών Λευκών Ορέων, θα συναντήσουμε το ορεινό χωριό Αλίκαμπος. Εδώ, το 1988, ο οινολόγος Ανδρέας Ντουράκης άρχισε να καλλιεργεί τα πατρικά του αμπέλια. Η κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων, καθόρισε την απόφασή του για τη χρήση βιολογικών μεθόδων. Από το 2007 τα ηνία του οινοποιείου αναλαμβάνει η νέα γενιά, ο Αντώνης και η Εύη παρουσιάζοντας νέες ετικέτες και κρασά που συνδυάζουν την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό. Βιδιανό, Βηλάνα Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia di Candia, Ρωμέικο, Μαντηλαριά, Κοτσιφάλι, Syrah, Grenache, Merlot, Carignan, Cabernet Sauvignon, δηλαδή οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη μεγαλόνησο είναι οι πρωταγωνιστές των κρασιών τους.
Εδώ μας προτείνουν ένα Chardonnay, το οποίο έχει ωριμάσει πάνω στις οινολάσπες του σε γαλλικό δρύινο βαρέλι. Το 5% του κρασιού και για 8 μήνες.
Στο ποτήρι αυτό μεταφράζεται σε χρυσοκίτρινη εμφάνιση και καθαρό, τυπικό εξωτικό χαρακτήρα ροδάκινου και ανανά που συνδυάζονται με βανίλια και βούτυρο.
Στο στόμα θέρμη, όγκος, πυκνότητα και επαρκώς δροσερή οξύτητα το καθιστούν ικανό 3+ετούς παλαίωσης.
Εμφιαλώθηκε σε περιορισμένες φιάλες και είναι διαθέσιμο για αγορά αποκλειστικά από το οινοποιείο, το οποίο από το 2019 χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, ενώ ποντάρει δυναμικά στον οινοτουρισμό προτείνοντας ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές αλλά και γεύματα στο εστιατόριό τους.