Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την όμορφη περιοχή, στην Αλσατία παρατηρείται σημαντική αύξηση στην έκταση καλλιέργειας της αγαπημένης ερυθρής ποικιλίας της Γαλλίας, του Pinot Noir. Οι φυτεύσεις του πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, από 198 εκτάρια σε σχεδόν 2.000 εκτάρια σήμερα! Και ας μην ξεχνάμε πως η Αλσατία, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ήταν αυστηρά ‘λευκή’.
Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται, εν μέρει, για αυτή τη στροφή. Αλλά, σαφώς, βοηθούν και κάποιες αλλαγές στις οινοποιητικές πρακτικές. Για παράδειγμα, πολλά οινοποιεία στρέφονται σε παλαιότερα δρύινα βαρέλια και μεγαλύτερους χρόνους παλαίωσης. Επίσης, η ζύμωση με ολόκληρα τσαμπιά, χωρίς την εφαρμογή εκραγισμού, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη.
Το αποτέλεσμα είναι πιο φρέσκα Pinot Noir με φίνα μεταλλικότητα, υφή και δομή που αποτυπώνουν καλύτερα όχι μόνο τις αποχρώσεις του terroir, αλλά και τα οράματα των αμπελουργών.
Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν ανακοινωθεί 3 Grand Crus Pinot Noir για την Αλσατία.