Λευκό Saint-Émilion;
Κι όμως... Καθώς ούτε τα κρασιά της περίφημης περιοχής έχουν γλυτώσει από τις εμπορικές (βλ. οικονομικές) δυσκολίες, το Saint-Émilion εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί στην παραγωγή λευκών κρασιών!
Σύμφωνα με τον Jean-François Galhaud, πρόεδρο του Συμβουλίου οίνου της ζώνης: «Είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ονομασίας Προέλευσης και Ποιότητας (INAO). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης πραγματοποιήσαμε μια πρώτη διερεύνηση: το 82% των 200 παρευρισκόμενων ενέκρινε το σχέδιο. Πρόκειται για μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά για να έχουμε μια πιο γενική εικόνα και για λόγους διαφάνειας, αυτό το καλοκαίρι θα διεξάγουμε μια έρευνα σε όλους τους 900 αμπελουργούς μας για να μάθουμε αν πρέπει να προσθέσουμε ένα λευκό χρώμα στις AOC Saint-Émilion, Lussac Saint-Émilion και Puisseguin Saint-Émilion (το σχέδιο δεν προβλέπεται για το Saint-Émilion Grand Cru).»
Αποχαρακτηρισμός αμπελώνων στο Cognac
Η Διεπαγγελματική του Cognac (Bureau National Interprofessionnel du Cognac / BNIC), λίγο πριν από τον τρύγο του 2025, ανακοίνωσε ότι ‘υποβαθμίζει’ 3.600 εκτάρια αμπελώνων, κρίνοντάς τα ακατάλληλα για την παραγωγή AOC Cognac και κατευθύνοντάς τα προς παραγωγή κρασιών χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη (Vins Sans Indication Géographique VSIG).
Δεν πρόκειται για κάποια καταστροφική τροποποίηση, διαβεβαιώνει το BNIC, εξηγώντας ότι «Το 2025, ο αμπελώνας της Charente διαθέτει 87.914 εκτάρια αμπελώνων για την παραγωγή AOC Cognac (-05% σε ένα έτος) και 3.584 εκτάρια για την παραγωγή VSIG (x2,5 σε ένα έτος). Για τα VSIG, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 2.200 εκτάρια περισσότερα από το 2024. Αλλά είναι 1.400 εκτάρια λιγότερα από το 2023 (4.950 εκτάρια) και είναι επίσης σημαντικά λιγότερο από τα προηγούμενα έτη», υπενθυμίζοντας ότι «η παραγωγή VSIG από αμπελώνες κατάλληλους για την παραγωγή Cognac ήταν 240.000 hl το 2023 και 200.000 hl το 2024».