ENG

Oenops Wines

A A

Συνομιλούμε με τον οινολόγο και οινοποιό Νίκο Καρατζά, ιδρυτή της Oenops Wines.

Πότε δημιουργήθηκε η Oenops Wines; Που; Ποια ήταν τα πρώτα της βήματα, τα πρώτα της κρασιά; Ποια είναι η φιλοσοφία της;
Η Oenops Wines ιδρύθηκε το 2015, και εδρεύει από το 2016 στο οινοποιείο μας, λίγο έξω από την Προσοτσάνη Δράμας.
Αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα, μοναδικό έως σήμερα. Και αυτό γιατί βασίζεται αποκλειστικά στη συνεργασία με συγκεκριμένους παραγωγούς, που έχουν επιλεχθεί με αυστηρά κριτήρια ποιότητας και αρχών. Με ένα κόστος παραγωγής σαφώς υψηλότερο από το να καλλιεργούσαμε ιδιόκτητα αμπέλια, αισθανόμαστε περήφανοι να μοιραζόμαστε τη χαρά του αποτελέσματος της δουλειάς μας με ανθρώπους που αγαπούν τα αμπέλια τους και μοχθούν καθημερινά, είτε βιοπορίζονται από αυτά, είτε είναι το χόμπι τους.
Σκοπός της OW είναι η παραγωγή αυθεντικών, κομψών κρασιών από ελληνικές ποικιλίες που φέρουν διακριτά τα στοιχεία της ποικιλίας και του τόπου από όπου προέρχονται. Με προσοχή στη λεπτομέρεια, έτσι ώστε να μην χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις κατά την παραγωγή τους, επιδιώκουμε κρασιά με καθαρό προσανατολισμό στον φρουτώδη χαρακτήρα. Πάνω από όλα, θέλουμε να παράγουμε νόστιμα κρασιά, που προσθέτουν αξία στις στιγμές των ανθρώπων που τα πίνουν.

Ποια είναι τα προϊόντα της;
Σήμερα παράγουμε 3 οικογένειες κρασιών.
Την οικογένεια APLA που είναι χαρμάνια ελληνικών ποικιλιών:  
Λευκός από Μαλαγουζιά, Βιδιανό κ Ασύρτικο,
Rose από Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Λημνιώνα και
Ερυθρός από Ξινόμαυρο, Λημνιώνα και Μαυρούδι.
Έπειτα, είναι η “dots family”, όπως την αποκαλούν οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό, λόγω των ιδιαίτερων ετικετών της. Αυτά είναι μονοποικιλιακά κρασιά από Βιδιανό, Κυδωνίτσα, Ξινόμαυρο και Λημνιώνα, οινοποιημένα με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις σε αμφορείς, τσιμεντένιες δεξαμενές και μεγάλα βαρέλια, ή συνδυασμούς αυτών. Είναι μία οικογένεια με πολλές διακρίσεις και υψηλές βαθμολογίες σε πολύ γνωστούς διαγωνισμούς και από έγκριτους κριτικούς.
Με ελάχιστες παρεμβάσεις οινοποιούνται κ η οικογένεια Raw, το Xinomavraw κ ο Rawditis (orange).

Τι εκφράζει η σειρά Apla;
Η σειρά APLA συνδέεται με την ΑΠΛΟΤΗΤΑ που (θα πρέπει να) έχει η σχέση μας με το κρασί. Το κρασί είναι μία ευχαρίστηση, είναι ένα κομμάτι του ευ ζην, είτε καταναλώσουμε ένα ποτήρι μόνοι μας μετά από μία κουραστική ημέρα, είτε με το ζευγάρι μας σε ένα μπαρ, είτε με φίλους σε ένα τραπέζι.
Έτσι, θέλουμε τα APLA να είναι νόστιμα κρασιά με ωραία έκφραση και πολυπλοκότητα στο φρούτο, στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά. Είναι κρασιά που ευχαριστιέται ο καταναλωτής, πίνονται μόνα τους αλλά μπορούν και συνοδεύουν επάξια μεγάλη γκάμα από πιάτα/κουζίνες.
Η Jancis Robinson πρόσφατα έγραψε:“The prices are miraculously low for the quality delivered.”  
Σίγουρα, πάντως, η απλότητα του APLA δεν συνδέεται με τη δουλειά που γίνεται για την παραγωγή του. Εκεί μας εκφράζει η ρήση “simplicity is not a simple thing” από τον Charlie Chaplin. Ενδεικτικά αναφέρω πως το APLA Λευκό του 2023 προέρχεται από 35 διαφορετικές οινοποιήσεις-παρτίδες.

Πως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ποικιλίες για τη σειρά των μονοποικιλιακών κρασιών σας; Θα ακολουθήσουν κι άλλες;
Οι ποικιλίες με τις οποίες ασχολούμαστε έχουν η κάθε μία το δικό της λόγο ύπαρξης στη γκάμα μας. Το Βιδιανό, το Ξινόμαυρο και η Λημνιώνα ήταν στόχοι-προκλήσεις προσωπικές μου. Η Κυδωνίτσα που ήδη είναι στην αγορά, η Μαυροδάφνη κ ο Κόνιαρος που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, από την άλλη, ήμασταν πολύ τυχεροί που συναντηθήκαμε.
Παρόλο που είμαι οπαδός του μικρού πορτοφολίου για ένα οινοποιείο, η δουλειά που κάνουμε στην Oenops Wines είναι τόσο μοναδική και ενδιαφέρουσα, που πραγματικά δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να ασχοληθούμε και με άλλες ποικιλίες. Έρχονται πλέον οι παραγωγοί και μας λένε πως επειδή ασχολούμαστε σοβαρά με τις ελληνικές ποικιλίες, έχει κάτι να μας προτείνει ή ξέρει κάποιον που έχει κάτι που μπορεί να μας ενδιαφέρει…

Γιατί Raw; Τι εκφράζει αυτή η οικογένεια;
Η οικογένεια Raw είναι κρασιά κυρίως από παλιά αμπέλια Ξινόμαυρου και Ροδίτη, τα οποία οινοποιούνται με τον τρόπο που το έκαναν οι πρόγονοί μας, όσο μπορούμε με τα χέρια, και μην προσθέτοντας τίποτα, ούτε καν το θειώδες. Είναι η ύψιστη πρόκληση σε μία ομάδα όπως η δική μας, που είμαστε προσηλωμένοι στη λεπτομέρεια και στη γνώση, να φτάσουμε στον πλήρη αποκλεισμό της χρήσης του θειώδους. Τούτο, γίνεται με τον απόλυτο σεβασμό ως προς τους προγόνους μας που φύτεψαν αυτά τα παλιά αμπέλια, προς τις ποικιλίες τις ίδιες αλλά κυρίως τον καταναλωτή που θέλει να πιει ένα νόστιμο κρασί για την ευχαρίστηση που λέγαμε πριν.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οινοποιίας;
Η Oenops Wines εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζα ή ονειρευόμουν αρχικά, παρότι το 1/3 περίπου της δραστηριοποίησης της εταιρείας ήταν σε περίοδο Covid.
Τα κρασιά μας τα έχει αγκαλιάσει από την αρχή ο κόσμος με αγάπη, και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και δύναμη.
Έχουμε πάρει πολύ σημαντικές διακρίσεις σε Decanter, 50 GGW και άλλους διαγωνισμούς και υψηλές βαθμολογίες από σπουδαίους κριτικούς όπως η Jancis Robinson και ο James Sucking. Στο Decanter, δύο φορές είχαμε 7 στα 7 κρασιά μας με πάνω από 90p, ενώ στο James Suckling είχαμε 8/8 πάνω από 90p, επιδόσεις πολύ σημαντικές για ελληνικό οινοποιείο.  
Παράλληλα έχουμε αναπτύξει σημαντικό εξαγωγικό χαρακτήρα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, φτάνοντας σήμερα περίπου το 45% της παραγωγής μας να διατίθεται σε πάνω από 20 χώρες όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Γερμανία κα…  

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια;
Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο, και αρκετοί φίλοι μας επισκέπτονται ήδη. Στα πλάνα μας είναι η επέκταση της μονάδας μας και η διαμόρφωση ακόμα καλύτερων εγκαταστάσεων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Προσωπικός μου στόχος παραμένει να δυναμώσουμε ακόμα πιο πολύ ως ομάδα, διατηρώντας πάντα υψηλά ποιοτικά στάνταρ και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της εταιρείας μας.