ENG

Βιβλία για το καλοκαίρι - Διαβάζοντας έρχεται η όρεξη!

A A

Σας προτείνουμε τίτλους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα 'καθ’ ύλην' θέματά μας.

Φλαμπέ. Η εκδίκηση των αστεριών
Μαρία Τζίτζη

εκδ. Νεφέλη
Στο τελευταίο της μυθιστόρημα ή καλή φίλη και συνάδελφος Μαρία Τζίτζη φέρνει μάγειρες και οινοχόους, δημοσιογράφους και δοκιμαστές κρασιού σε έναν διαγωνισμό κρασιού στην Κύπρο. Τα μυστηριώδη ατυχήματα που σκορπίζουν τον θάνατο στους κριτές, μας ανοίγουν την πόρτα στον λαμπερό πλην πολύ σκληρό κόσμο της γαστρονομίας και των αστεριών Μισελέν. Με αμείωτο ενδιαφέρον ακολουθούμε τους ήρωες από τη Λεμεσό στην πρωτεύουσα της γαλλικής γαστρονομίας Λυών και τον μαγευτικό αμπελότοπο της Sierre στο Valais στη Γενεύη. Οι γεύσεις και τα αρώματα εδεσμάτων και κρασιών είναι συνοδοί σε ίντριγκες και ψυχολογικά δράματα, έρωτες και ενοχές.

Ο διανοούμενος στην κουζίνα
Τζούλιαν Μπάρνς

εκδ. Μεταίχμιο
Πόσο αλάτι περιέχει ακριβώς μία ‘πρέζα αλάτι’; Και πόσο είναι το αλεύρι που μπορεί να ‘σηκώσει’ η ζύμη; Ποια είναι, άραγε, η διαφορά ανάμεσα στο ‘κόβω’ και το ‘ψιλοκόβω’;
Ο συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς άργησε, όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, να καταπιαστεί με τη μαγειρική. Και στο βιβλίο του αφηγείται τις περιπέτειές του με τις κατσαρόλες, τα τηγάνια, τα βιβλία μαγειρικής, τα κρέατα και τα ζαρζαβατικά. Μια απολαυστική, σπιρτόζικη αφήγηση της αναζήτησης τη; ακρίβειας στη γαστρονομία.
Διότι όπως γράφει «Εν πάση περιπτώσει, τι θέλουν οι συγγραφείς των βιβλίων μαγειρικής; Τυφλή υπακοή; Τι είδους σχέση υπαινίσσεται αυτό; Στο κάτω κάτω, δεν είσαστε φαντάροι σε αγγαρεία, να καθαρίζετε πατάτες, και δεν μπορούν να σας προσάψουν κατηγορίες για αυθάδεια, για συγκάλυψη ή οτιδήποτε άλλο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ποιος πλήρωσε για το βιβλίο τίνος. Ο μόνος τρόπος να κερδίσετε τον σεβασμό τους είναι να επαναστατήσετε. Συνεχίστε: καλό σας κάνει. Πιθανότατα κάνει και σ' αυτούς καλό».

Η Βαρκελώνη του Μανόλο
Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν

εκδ. Μεταίχμιο
Ο Πέπε Καρβάλο τριγυρνά μόνος στην αγορά La Boqueria, αναπολώντας μυρωδιές, γεύσεις και αναμνήσεις περασμένων χρόνων. Τα φώτα και οι ήχοι της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα συντροφεύουν το μοναχικό του ταξίδι στη νύχτα και την περιπέτεια.
Η σχέση του Πέπε Καρβάλιο με την κουζίνα δεν είναι τυχαία, γιατί ο Καρβάλιο λειτουργεί εδώ ως alter ego του Μονταλμπάν, ο οποίος εκτός από συγγραφέας που μπέρδεψε τα γαστρονομικά με τα αστυνομικά πάθη και τα πολιτικά με τα ποδοσφαιρικά μαγειρέματα, ήταν και εξαιρετικός μάγειρας.
Η ‘Βαρκελώνη του Μανόλο’ περιλαμβάνει τρία από τα δημοφιλέστερα αστυνομικά μυθιστορήματα του Μονταλμπάν: Οι θάλασσες του Νότου, Ο ελληνικός λαβύρινθος, Το βραβείο.

Το στομάχι του Παρισιού
Εμίλ Ζολά

Εκδ. Στάχυ
Για τους Γάλλους, το Στομάχι του Παρισιού είναι η κεντρική αγορά του, οι Αλ (Les Halles). Ένα "στομάχι" καλοθρεμμένο, απαιτητικό, μακάριο, γεμάτο βουλιμία, πληθωρικό.
Ο Ζολά καταπιάνεται με τις Halles και τον κόσμο τους. Εστιάζει στις γυναίκες. Εμπόρισσες, αλλαντοπώλισσες, πλανόδιες, καθισμένες πίσω από τους πάγκους τους στα περίπτερα των Halles ή σέρνοντας, στήνοντας και ξεστήνοντας το εμπόρευμά τους στα παζάρια της αγοράς. Ο μεγάλος συγγραφέας δεν σταματά στις εικόνες, αλλά προχωρεί από το απλωμένο εμπόρευμα, τα τσιτωμένα κορσάζ και τα πληθωρικά μπράτσα στον εσωτερικό κόσμο των ηρωίδων του. Περιγραφές τερψιλαρύγγιων εδεσμάτων αλλά και χαρακτήρες γεμάτοι ορέξεις, παραφορά, εκρήξεις βάζουν τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση σ' όλη την πορεία της ανάγνωσης.

Ο γατόπαρδος
Τζουζέπε Τομάζι ντε Λαμπεντούζα

Εκδ. Bell
O Λαμπεντούζα στο μεγαλοπρεπές, μελαγχολικό και πανέμορφο μυθιστόρημά του μας μεταφέρει στη Σικελία του 1860. Παρακολουθούμε τον Ντον Φαμπρίτσιο, Πρίγκιπα ντι Σαλίνα, αρχηγό μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες του νησιού να διαισθάνεται, να βλέπει τον κόσμο στον οποίο ανήκε να πεθαίνει σιγά σιγά, καθώς ο Γκαριμπάλντι ενώνει την Ιταλία υπό το σκήπτρο ενός καινούριου βασιλιά… Ανίκανος ν’ ανατρέψει την πορεία των γεγονότων, την αποδέχεται με τη φινέτσα και την ειρωνεία που ταιριάζει σ’ έναν αληθινό ευγενή.
Σε εμάς, τους αναγνώστες του, χαρίζει σελίδες στις οποίες όλη η ζωή συνοψίζεται με εκτυφλωτική διαφάνεια, αλλά και σκηνές μνημειωδών δείπνων.
Αναζητήστε και την αριστοτεχνική  μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο από τον μεγάλο Luchino Visconti, το 1963 με μοναδικές ερμηνείες από τους Burt Lancaster, Alain Delon και Claudia Cardinale.