ENG

Ανοιξιάτικοι παγετοί και αμπέλι

A A

Η βιαστική παρέλαση της άνοιξης δεν είναι καλά νέα για όλους. Η πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών στον αμπελώνα αποτελεί αιτία ανησυχίας για πολλούς αμπελουργούς, καθώς αυξάνει την ευπάθεια των φυτών στους ανοιξιάτικους παγετούς.

Και όσον αφορά στις προτάσεις αντιμετώπισης; Επιστήμονες και αμπελουργοί συνεχίζουν τη διερεύνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, στη Βουργουνδία, η οποία έχει πραγματικά δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια από τους ανοιξιάτικους παγετούς, φέτος δοκιμάζουν το εξής:

Σκεφτείτε έναν μονωτικό αφρό, ο οποίος, σαν πουπουλένιο μπουφάν, θα ‘φοριέται’ στο αμπέλι πριν από μια περίοδο ψύχους για να προστατέψει τα μάτια και τους νεαρούς βλαστούς από τον παγετό!

Ο μονωτικός αφρός BioGel, που παρασκευάζεται από νερό και φυτικά εκχυλίσματα, ψεκάζεται 1 έως 2 ώρες πριν από τον παγετό και σκληραίνει πάνω στους οφθαλμούς, προστατεύοντάς τους από θερμοκρασίες έως και -2°C. Ένα δεύτερο πέρασμα με τον αφρό επιτρέπει στο αμπέλι να αντέξει θερμοκρασίες έως -4°C για 24 ώρες. Κάθε πέρασμα απαιτεί 200 λίτρα νερού και 30 κιλά biogel ανά εκτάριο, με κόστος περίπου 500 ευρώ.

Φέτος προγραμματίζονται οι δοκιμές του στη Βουργουνδία και στη συνέχεια, το διάλυμα θα διατεθεί στην αγορά.