ENG

Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2023 - συνέχεια 5

A A

Κλείνουμε τις ανταποκρίσεις μας από τους τρύγους του 2023 με τον οινολόγο και οινοποιό Δημήτρη Σκούρα από το ομώνυμο κτήμα να μας μιλά για τον τρύγο στη Νεμέα.

«Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά με πολύ αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα μιλήσουμε για έναν σχετικά σύντομο, μεσογειακό χειμώνα με φυσιολογικές θερμοκρασίες. Και η άνοιξη, μέχρι την ανθοφορία, εξελίχθηκε κανονικά. Από τον Μάιο όμως ξεκίνησε μία περίοδος με καθημερινές σύντομες βροχές μετά από τις οποίες έβγαινε ο ήλιος, δημιουργώντας τις άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, με προσβολές στην αρχή από περονόσπορο στα φύλλα, στον καρπό και στη συνέχεια από ωίδιο. Όσοι αμπελουργοί δεν αντέδρασαν με  γρήγορες και  σωστές επεμβάσεις, την πάτησαν... Το γεγονός πάντως είναι ότι από την ανθοφορία ακόμη, τα αμπέλια είχαν χαμηλότερο φορτίο. Και τον Ιούλιο είχαμε μια τραγική εβδομάδα ζέστης, με ακραίες θερμοκρασίες, που προκάλεσε και περαιτέρω μείωση της παραγωγής γιατί τα σταφύλια συρρικνώθηκαν, σούρωσαν! Φτάνοντας πλέον στον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από τον τρύγο, ήρθαν οι βροχές. Πολύ δυνατές βροχές. Σε λίγο χρόνο έπεσε πολύ νερό, που τα φυτά το απορρόφησαν με αποτέλεσμα οι ρόγες να φουσκώσουν πολύ και απότομα, κάποιες να αποκολληθούν και να πέσουν, άλλες να σκάσουν και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει πολύ γρήγορα προσβολή από βοτρύτη. Και τέλος, ήρθε το χαλάζι στα ψηλά της ζώνης, στον Ασπρόκαμπο. Για 2-3 ώρες έριξε χαλάζι σε μέγεθος αμύγδαλου και στη συνέχεια και πολύ νερό. Κάποια από τα αμπέλια στην είσοδο του χωριού στην κυριολεξία είχαν πλημμυρίσει...».

Οπότε, ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Καταρχάς για τη ζώνη: «Μικρή παραγωγή, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Και ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στην πλήρη τεχνολογική ωρίμανση έχουμε χαμηλότερη φαινολική ωριμότητα.»

Και για το Κτήμα Σκούρα; «Στους δικούς μας αμπελώνες, λόγω κλήσης του εδάφους, καλής αποστράγγισης και έγκαιρων επεμβάσεων, όσον αφορά στις ασθένειες, σε ποσοστό 99% δεν είχαμε προσβολές. Σχεδόν καθόλου περονόσπορο και ελάχιστο ωίδιο. Για τις ζέστες, όμως, σε αμπελώνες που δεν ποτίζονται δεν μπορείς να κάνει πολλά. Έτσι, είχαμε χαμηλά φορτία. Σε αμπέλια Αγιωργίτικου η απόδοση από τα 1000 κιλά έπεσε στα 400. Ναι, θα υπάρξει και Crand Cuvée και Μέγας Οίνος του 2023, σε μικρές βεβαίως ποσότητες.»