Απολαμβάνουμε την Ελλάδα μέσα από το φαγητό και το κρασί της
Δυτική είσοδος της πόλης
Chan
Στιλάτο ασιατικό εστιατόριο με φιλόδοξες γιαπωνέζικες/άπω ανατολίτικες γεύσεις από τον executive chef Δημήτρη Τσανανά. Στο σούπερ design ξενοδοχείο The Met. (26ης Οκτωβρίου 48, τηλ. 2310 017000)
Seros Prime Dining
Κρεατολάγνο concept στο εστιατόριο του Grand Hotel Palace με πρωταγωνιστές: μοσχάρι και rib-eye Kobu, μπριζόλες Τόμαχοκ, bistecca Fiorentina, λαχταριστά burgers. (Μοναστηρίου 305-307, τηλ. 2310 549000)
Στο κέντρο
Ακαδημία
Κομψό ρεστοράν με νοσταλγική αύρα παλιάς Θεσσαλονίκης. Μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης, πιάτα που κεντούν την ελληνική παράδοση με -ελαφρύ- νεωτερισμό. (Αγίου Μηνά 3, τηλ. 2310 421803)
Μαιτρ & Μαργαρίτα
Νόστιμα πιάτα, φιλική ατμόσφαιρα και έξυπνη επιλογή κρασιών στο κέντρο της πόλης. (Βεροίας & Ηρώδου Αττικού, τηλ. 2314 007586)
Coq au zen
Χαριτωμένο γαλλικό bistrot, γευστική όαση στην πολύβουη Βαλαωρίτου. Το μεσημέρι σερβίρει μικρό αλλά προσεγμένο μενού. (Βαλαωρίτου 37, τηλ. 2310 520119)
Πανελλήνιον
Στέκι καλλιτεχνών, διαθέτει εκλεκτές γεύσεις/προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. (Δόξης 1 - Σαλαμίνος, τηλ. 2310 567220)
Κιούπια
Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στο γνωστό εστιατόριο στα Λαδάδικα. (Πλατεία Μοριχόβου 3-5, τηλ. 2310 553239)
Φυσαλίδα
All-day bar-restaurant με τον chef-ιδιοκτήτη Γεώργιο Ζορμπά να επιμελείται ένα μενού με κομψές και εμπνευσμένες προτάσεις από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Μεγάλη λίστα κρασιών (Παγγαίου 4, τηλ. 2310 566009)
7thalasses
Στα ατού της μεταμοντέρνας ψαροταβέρνας, ο καλός κόσμος και τα ολόφρεσκα ψάρια, θαλασσινά, όστρακα. (Καλαποθάκη 10, τηλ. 2310 233173)
Τα Γράδα Nuevo
Εστιατόριο στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη με πολυσυλλεκτικό μενού και ωραίες εκτελέσεις. (Καλαποθάκη 2, τηλ. 2310 271074)
Charlie D. Brasserie
Το νέο εστιατόριο του Excelsior Hotel σερβίρει πρωινό, γεύμα και δείπνο με έντονο γαλλικό στυλ. Μe τη συνεργασία του έμπειρου ‘εστιάτορα’ Απόστολου Τραστέλη της Σπονδής. (Κομνηνών 10, τηλ. 2310 021010)
Frutti di Mare
Χειμώνα-καλοκαίρι σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες θαλασσινών και κρεατικών στο πεζοδρόμιο, με θέα το Παζάρ Χαμάμ. (Κομνηνών 20, τηλ. 2310 239100)
Café Balkan
Café-Bar-Bistro με προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών και μενού, ιδανικό για μεσημεριανό lunch break ή για βραδινό μποέμικο δείπνο. (Προξ. Κορομηλά 3, τηλ. 2310 233002)
Blé
Απολαύστε τραγανές φοκάτσιες, παραδοσιακές κρητικές λιχουδιές και εξαιρετικές καινοτομίες μαζί με ένα ποτήρι κρασί, στον καινούργιο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. (Αγ. Σοφίας 19, τηλ. 2310 231200)
Garçon Brasserie
Μοντέρνα μπρασερί με το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης. Κλασική η κουζίνα, ωραία η λίστα κρασιών, συμπαθητικές προτάσεις σε ποτήρι. (Λεωφ. Νίκης & Αγίας Σοφίας 2, τηλ. 2310 253033)
Αγιολί
Εστιατόριο σε προνομιακή θέση. Στην κουζίνα του μαγειρεύονται πιάτα, που παντρεύουν ευφάνταστα τα προϊόντα της Μεσογείου. (Λεωφ. Νίκης 15, τηλ. 2310 262888)
Clochard
Βραβευμένη ελληνική κουζίνα. Κλασική και διαχρονική επιλογή, εστιατόριο-στέκι για όσους αγαπούν την υψηλή ποιότητα. (Προξ. Κορομηλά 4, τηλ. 2310 239805)
Daios Food Bar – Restaurant
Το restο-bar-cafe του ξενοδοχείου Daios, με τη φοβερή θέση στην παλιά παραλία σερβίρει κουζίνα από τον ιταλικό Βορρά. (Λεωφ. Νίκης 59, τηλ. 2310 254692)
Canteen
All day restaurant με μεσογειακής κατεύθυνσης κουζίνα, φροντισμένη λίστα κρασιών, απολαυστικά κοκτέιλ. (Δημητρίου Γούναρη 7, τηλ. 2310 228520)
Marea sea spirit
Ένα από τα πιο στιλάτα μέρη της Θεσσαλονίκης για ψαροφαγία από την παρέα του Γλυκάνισου. Το μενού «παίζει» με θαλασσινές νοστιμιές σε δημιουργικό και μεσογειακό τέμπο. (Λώρη Μαργαρίτη 12, τηλ. 2310 257696)
Ergon Agora
Μια πραγματική αγορά με μπακάλικο, μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, φούρνο και φυσικά μεζεδοπωλείο, όπου ο δημοφιλής chef Δημήτρης Σκαρμούτσος στήνει ένα μενού με ορεκτικούς μεζέδες. (Παύλου Μελά 42, τηλ. 2310 223550)
Noell
Νέα άφιξη μετά από τη μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα για το εντυπωσιακό bar-restaurant. Ατμόσφαιρα θεατρική και αισθητικές αναφορές στη Βικτωριανή εποχή. Ελληνική κουζίνα από τους chef Αργύρη Αγλαμίση και Κωνσταντίνο Συμεωνίδη. (Π.Π. Γερμανού 13, τηλ. 2310 231260)
Restaurant lounge bar Β
Αίθριο πνιγμένο στο πράσινο και νόστιμη μεσογειακή κουζίνα από το εστιατόριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. (Γ΄ Σεπτεμβρίου 2, τηλ. 2310 869695)
Πανόραμα - Άνω Πόλη
Κρητικός
Αγαπημένο εστιατόριο για λαχταριστή θαλασσινή κουζίνα στο Πανόραμα. Η πλούσια κάβα των κρασιών εγγυάται την ευτυχία των οινόφιλων. (Βενιζέλου 5Β, Πανόραμα, τηλ. 2310 332810)
Radical food & wine project
Ένας χώρος με έμφαση στο κρασί στην Άνω Πόλη. Με κομψό ντεκόρ, μικρό μενού αλλά ψαγμένη κουζίνα και πολυσυλλεκτική λίστα κρασιών, το Radical ελκύει τους οινόφιλους. (Πολυδώρου Στεργίου 61, Άνω Πόλη, τηλ. 231 020 2007)
Γεντί
Ουζερί-ρεμπετάδικο στη σκιά της πρώην φυλακής Γεντί Κουλέ με μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και θαλασσινά. (Ιωάννου Παπαρέσκα 13, Γεντί Κουλέ, τηλ. 2310 246495)
Παραλιακά από Φάληρο έως Κρήνη
Salonica
Ευάερο και ευήλιο, πάνω στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, το βασικό εστιατόριο του πλήρως ανακαινισμένου Makedonia Palace λειτουργεί κάτω από τις μαγικές μαγειρικές μπαγκέτες του Executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Νόστιμη μεσογειακή και αυθεντική ελληνική κουζίνα με το άγγιγμα του πολυβραβευμένου chef, προσφέρει αξέχαστες γευστικές απολαύσεις. (ξενοδοχείο Makedonia Palace, Μ. Αλεξάνδρου 2, Φάληρο, τηλ. 2310 897176)
Οψοποιών Μαγγανείαι
Ζεστή ατμόσφαιρα στην κομψή σάλα και ωραίες γεύσεις από την κουζίνα στο μικρό εστιατόριο της Ντίνα Βογιατζόγλου και του Δημήτρη Μπολάνη. (Αιμιλίου Ριάδη 5, τηλ. 2310 889699)
Casablanca Social Club
Ολοκαίνουργιο bar-restaurant στο εντυπωσιακό αρχοντικό, την πρώην οικία Μιχαηλίδη στη Β. Όλγας. Έντονα αστική ατμόσφαιρα και έντονα ελληνική κουζίνα με ευχάριστα latin στοιχεία. Ωραία λίστα κρασιών. (Λ. Βασ. Όλγας 18, τηλ. 231 1243609)
Thria
Στιλάτο ρεστοράν με ατμόσφαιρα καθημερινού στεκιού. Μενού μεσογειακής κατεύθυνσης με εμμονή στην εποχικότητα των υλικών. (Μαρία Κάλλας 1, Ποσειδώνιο, τηλ. 2310 821120)
Μανιτάρι
Μεσογειακή γαστρονομική παράδοση με ελληνικές πρώτες ύλες και ενδιαφέροντα μοντέρνα ξεσπάσματα από τους chef Δημήτρη Παμπόρη και Νίκου Κολτσίδα. (Θ. Σοφούλη 57, τηλ. 2310 415289)
Tre Marie
Αλυσίδα café-bar-restaurant. Ιταλική κουζίνα με ντελικάτες γεύσεις. (Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, τηλ. 2310 403655, Βενιζέλου 13, Πανόραμα, τηλ. 2310 343344)
Μαύρη Θάλασσα
Ονομαστή ψαροταβέρνα στην παραλιακή της Νέας Κρήνης. Φρέσκο ψάρι, γευστικοί μεζέδες, μεγάλη λίστα των -λευκών κυρίως- κρασιών. (Ν. Πλαστήρα 3, Νέα Κρήνη, τηλ. 2310 932542)
Zak
Cafe-bar-bistrot στην παραλία της Νέας Κρήνης που ξεφεύγει από τα standards της περιοχής. Μενού που βασίζεται στην εποχικότητα των υλικών, καλοφτιαγμένη wine list και θεματικές γαστρονομικές βραδιές. (Ν. Πλαστήρα 35, τηλ. 2310 438921)
Πυλαία - Αεροδρόμιο
Γλυκάνισος
Ουζερί με άποψη και στιλ, προσφέρει φροντισμένους και απολαυστικούς μεζέδες σε μοντέρνο περιβάλλον. (Μεγ. Αλεξάνδρου 4, Πυλαία, τηλ. 2310 302882)
Duck Private Cheffing
Μικρό ρεστοράν, talk of the town. Η μαγείρισσα Ιωάννα Θεοδωρακάκη χρησιμοποιεί με ταλέντο και ευστροφία ότι φρέσκο και καλό έχει κάθε μέρα η αγορά. (Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ. 2315 519333)
Dome Real Cuisine Dome
Αφιερωμένο στους ορκισμένους και ατρόμητους λάτρεις της σάρκας. O executive chef Στέφανος Σταμίδης διευθύνει την προετοιμασία και το ψήσιμο των πιο γευστικών εδεσμάτων. (Nikopolis Hotel Thessaloniki, Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, τηλ. 2310 401092)
Alfredo’s Grande Dining & Alfredo’s Garden
Πολυβραβευμένο εστιατόριο στο Regency Casino που έγινε θεσμός. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας από τον executive chef Απόστολο Αλτάνη. (12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491199)
Ambrosia
Ελληνική κατεύθυνση στο εστιατόριο του Hyatt Regency Thessaloniki. με τον executive chef Απόστολο Αλτάνη να αναδεικνύει φρέσκα εποχικά και παραδοσιακά προϊόντα. (13ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου τηλ. 2310 401234)
Karabourno
Θαλασσινή πρόταση στο Mediterranean Cosmos. Φρεσκότατα ψάρια, γεύσεις αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, προτάσεις που μπλέκουν θάλασσα και γη στο πιάτο σας. (11ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, τηλ. 2310 475444)
Περίχωρα
Tzaki Ho
Μοντέρνα αισθητική στην αίθουσα αλλά και στην κουζίνα για τη γνωστή ταβέρνα στον κεντρικό δρόμο του Χορτιάτη. Στο δημοφιλές στέκι θα δοκιμάσετε από μία πλούσια γκάμα από μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα φυσικής ωρίμανσης μέχρι και New York strip steak sirloin. Διαθέτει ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από ελληνικό και ξένο αμπελώνα. (Δράγου 2, Χορτιάτης, τηλ. 2310 349266)
Πέρδικα
Εστιατόριο στην κεντρική πλατεία της Χρυσαυγής, η πιο ποιοτική διεύθυνση για φαγητό στην περιοχή. Υπό την εποπτεία του chef-ιδιοκτήτη Θανάση Σταντσίδη, η κουζίνα ετοιμάζει κρεατικά, κυνήγι, μαγειρευτά και πολλούς μεζέδες. Ωραία wine list περιέχει και πολλές παλαιές σοδειές. (Πλατεία Χρυσαυγής, Λαγκαδάς, τηλ. 23940 25506)
Αρχοντικό
Ταβέρνα στο κέντρο του γραφικού Σοχού. Η κυρία Πελαγία Νόικου, αρχηγός στην κουζίνα, χρησιμοποιεί εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Ετοιμάζει όλα τα κλασικά πιάτα μιας ταβέρνας, αλλά εκπλήσσει και με κάποιες παραδοσιακές συνταγές. (Σοχός, τηλ. 23950 23063)