ENG

Παρίσι 2018

A A

Η φετινή œno/gastronomique περιήγηση στο Παρίσι ξεκίνησε από το «110 de Taillevent». Το διάσημο, super γαστρονομικό εστιατόριο Taillevent ανήκει στην οικογένεια Gardinier (ιδιοκτήτρια ενός από τα κορυφαία ξενοδοχεία της Καμπανίας, του Les Crayères στη Reims, αλλά μέχρι προσφάτως και του Château Phélan-Ségur στο Saint-Estèphe). Οι αδελφοί Gardinier αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την τεράστια κάβα του ρεστοράν δημιουργώντας τη μπρασερί «110 de Taillevent» με το νούμερο 110 να παραπέμπει στον αριθμό των κρασιών που προτείνουν σε ποτήρι! Η ιδέα είναι απλή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: για κάθε ένα από τα 30 πιάτα του μενού οι sommelier προτείνουν 4 διαφορετικά ποτήρια, καθένα από διαφορετική γκάμα τιμής. Δοκιμάσαμε πιάτα και κρασιά σε κλασικούς και «επικίνδυνους» συνδυασμούς, φάγαμε, ήπιαμε και περάσαμε υπέροχα.

Το Dîner de Gala των Vinalies Internationales είναι πάντα μια αξέχαστη εμπειρία, και το φετινό δείπνο δεν ήταν εξαίρεση! Οι γαλαντόμοι Γάλλοι οινολόγοι μας δεξιώθηκαν στο απαστράπτον Hôtel Plaza Athénée με το μενού να φέρει τη χειρόγραφη υπογραφή του Alain Ducasse. Τα πιάτα μάς πρόσφεραν έντονη εικαστική απόλαυση και γευστικές συγκινήσεις. Για το κρεσέντο της αρμονίας δεν θα προσθέσω παρά μόνο τις ετικέτες των κρασιών: 2006 Magnum de Champagne Moët & Chandon Grand Vintage, 2006 Hermitage La Chapelle Domaine Paul Jaboulet Aîné και 1989 Rivesaltes Grand Réserve Dom Brial!!

Ο οποίος Alain Ducasse, παρεμπιπτόντως, έχει αναλάβει και το εστιατόριο των ανακτόρων των Βερσαλλιών, το Ore. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να το επισκεφτούμε (τους χειμερινούς μήνες σερβίρει μέχρι τις 17:30) παρηγορηθήκαμε όμως με αρκετά ποτήρια 2009 Magnum de Champagne De Saint Galle στο ντιζαϊνάτο lobby του Hôtel Le Louis Versailles Château από την "κολεξιόν" MGallery της Sofitel.

Και βεβαίως, δεν παραλείψαμε την καθιερωμένη πλέον επίσκεψη στο très chic Comptoir Le Chocolat Alain Ducasse. Όπως σας έχω ξαναπεί, ο maître ξεχωρίζει τις σοκολατένιες δημιουργίες του σε τρεις οικογένειες: τις ganaches, τις πραλίνες και τις τρούφες. Από κει και πέρα.. το χάος! Πόσο αρωματικό, όμως, και εύγευστο χάος διαφορετικών συνταγών, υφών, αρωμάτων… Κι όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσα ούτε και φέτος να αντισταθώ στην απίστευτα μακριά επίγευση της ganache gourmande passion & coco!