ENG

Παραδοσιακή Αλσατική Tarte Flambée

28/05/2018

Στο Στρασβούργο των ανέμελων εποχών των σπουδών απολαμβάναμε αυτό το αυθεντικό πιάτο της Αλσατίας ψημένο σε φούρνο που έκαιγε κληματίδες Sylvaner και Riesling!
Στα ποτήρια με το πράσινο πόδι σερβίραμε Sylvaner του Hugel με αρώματα μήλου και τραγανή οξύτητα που αντιμετώπιζε με σθένος τον συνδυασμό τυρί και μπέικον.
Εναλλακτικά ένα νεαρό Riesling του Gustave Lorentz.

Αφιερωμένη -και πάλι- εξαιρετικά στη Λίλια και τη Χριστίνα

Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής σιτηρών
1 φλιτζάνι αλεύρι σίκαλης,
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους παπαρούνας
15 γρ. μαγιά αρτοποιίας
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1¼ φλιτζάνι γάλα

Για το γαρνίρισμα
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι cottage cheese
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι,
πιπέρι
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια
200 γρ. καπνιστό μπέικον, κομμένο σε λεπτές ταινίες

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Τοποθετήστε το αλεύρι, το αλάτι και τους σπόρους παπαρούνας σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τη μαγιά και το βούτυρο για να γίνουν μια πάστα. Προσθέστε αναδεύοντας γάλα μέσα στο αλεύρι, τόσο όσο για να αποκτήσει μια μαλακιά, κρεμώδη υφή.

Κάντε μία τρύπα στο κέντρο του αλευριού και προσθέστε το μίγμα της μαγιάς. Στη συνέχεια ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Καλύψτε τη με μια πετσέτα και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, απλώστε τη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο χαρτιού φούρνου, και τοποθετήστε τη σε ένα αντικολλητικό ή ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Σηκώστε γύρω-γύρω την άκρη της ζύμη και αφήστε τη να καθίσει για 30-45 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 260°C.


Για το γαρνίρισμα
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το cottage cheese, το λάδι, και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Απλώστε το μίγμα πάνω στη ζύμη και στη συνέχεια απλώστε τις ροδέλες κρεμμυδιού και φέτες μπέικον.

Τοποθετήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 15 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να χρυσίσουν και η άκρη του ψωμιού είναι γίνει τραγανή. Μόλις ψηθεί, την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε αμέσως.

Εναλλακτικές γαρνιτούρες: λεπτοκομμένα μανιτάρια, αρωματικά βότανα, σπανάκι, λάχανο.
A A