ENG

Πόδια από καλαμάρι στη σχάρα και ψητά φασόλια γίγαντες σε σάλτσα σαφράν

A A

Από τα Μαθήματα Μαγειρικής και τις εκδηλώσεις της Wine Plus

Υλικά (4 άτομα)
Υλικά για τα φασόλια γίγαντες
1 κούπα φασόλια γίγαντες
½ λίτρο ζωμό ψαριού χωρίς αλάτι
1 δαφνόφυλλο
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½  σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
½ κούπα σέλερι σε κύβους
½ κούπα φινόκιο σε κύβους
½ καρότο σε κύβους
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα φρέσκια ντομάτα σε κύβους
μερικούς στήμονες από σαφράν
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
1 ντομάτα
2 κουταλιές της σούπας ψίχα ψωμί

Υλικά για τα ψητά πόδια από καλαμάρι
200 γρ. πόδια από καλαμάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
½ λ. χυμό λεμόνι, αλατοπίπερο
3 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
κλαδάκια από άνηθο

Παρασκευή
Φασόλια γίγαντες
Μουλιάζετε τα φασόλια από την προηγούμενη νύχτα. Την επομένη, τα βράζετε για 50’ σε χαμηλή φωτιά, στον ζωμό ψαριού (χωρίς αλάτι).
Κατόπιν τα στραγγίζετε, τα τοποθετείτε για 5’ σ’ ένα άλλο σκεύος μαζί με ελαιόλαδο, το δαφνόφυλλο, κρεμμύδια, σκόρδο, σέλερι, γλυκάνισο και καρότα.
Προσθέτετε το λευκό κρασί και ψήνετε για 1’.
Προσθέτετε τους κύβους ντομάτας και ψήνετε για άλλα 3’.
Ανακατεύετε τα φασόλια με τα σοταρισμένα λαχανικά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλατοπίπερο, τους στήμονες από σαφράν.
Καλύπτετε τα φασόλια με μία στρώση από ψιλοκομμένη ντομάτα, μετά πασπαλίζετε με ψίχα και ψήνετε στο φούρνο στους 180oC για 30’.

Ψητά πόδια από καλαμάρι

Μαρινάρετε το καλαμάρι για 10’ με ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό λεμόνι, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο. Ψήνετε σε ζεστό τηγάνι, σχάρα ή στα κάρβουνα.