ENG

Τι ψωνίζουμε στις διακοπές;

A A

Τα δοκιμάσαμε σε σκιερές πλατείες κάτω από πλατάνια, σε καφενεδάκια δίπλα στο κύμα, σε τεμπέλικα πρωινά με πολλούς καφέδες και πολλή κουβέντα. Και κάποια από τα delicatessen στα οποία εθιστήκαμε, θα τα πάρουμε φεύγοντας μαζί μας, ένα μικρό κομμάτι καλοκαιριού κλεισμένο στο ντουλάπι μας για να μοσχοβολήσει για λίγο και πάλι καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα.

Κέρκυρα
Φυσικά, τα μοναδικά κουμ-κουάτ. Την εξαίσια γλυκόπικρη γεύση των μικρών πορτοκαλί εσπεριδοειδών θα την πάρετε μαζί σας φυλακισμένη σε γλυκό του κουταλιού ή ηδύποτο λικέρ. Μια άλλη ντελικατέσα που σας προτείνουμε να τιμήσετε δεόντως, είναι το νούμπουλο. Καπνιστό χοιρινό από κόντρα φιλέτο που κόβεται σε λεπτότατες, σαν τσιγαρόχαρτο, φετούλες. Εξαιρετική φινέτσα. Και όσο θα είστε εδώ, φροντίστε ένα ζεστό απομεσήμερο στη Σπιανάδα να δοκιμάσετε την τσιτσιμπύρα. Μια αλλιώτικη, πικάντικη λεμονάδα με τζίντζερ, που φτιάχνεται από την εποχή του Όθωνα ακόμη.

Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά, ψηλά στο βουνό μοσχοβολά ρίγανη και θρούμπα. Στις πλατείες όμως και ιδίως κοντά στα ζαχαροπλαστεία πλανιέται η μυρωδιά του καβουρντισμένου αμύγδαλου. Εδώ είναι το βασίλειο της μάντολας, του καβουρντισμένου δηλαδή με ζάχαρη, αμύγδαλου που στη συνέχεια βάφεται στο χρώμα του κερασιού. Παραδίπλα στις προθήκες φιγουράρει σίγουρο για την γευστική του ένταση το κομφέτο. Το κεφαλλονίτικο γλυκό κυδώνι-πελτές που κρατά σφιχτά στη μαστιχωτή του αγκαλιά, ολόκληρα αμύγδαλα. Και φυσικά αναζητήστε οπωσδήποτε μία από τις 6-7 ετικέτες της Ρομπόλας, του ονομαστού κρασιού του νησιού.

Ζάκυνθος
Θυμάστε τις ερωτικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου που εξελίσσονται στο Τζάντε; Από καμιά δεν έλειπε το μαντολάτο που έχει κατοχυρωθεί ως το γλύκισμα του έρωτα.  Θα τα βρείτε παντού στο νησί, όπως και το παστέλι, τον έτερον ντόπιο πειρασμό των ζαχαροπλαστείων. Δεν τελειώσατε όμως ακόμη με τους γλυκούς πειρασμούς. Το νησί φημίζεται και για το γλυκό κρασί Βερντέα, το δεύτερο κατοχυρωμένο ως Ονομασία κατά Παράδοση στην Ελλάδα, μετά από τη Ρετσίνα.

Λευκάδα
Αν φέτος ταξιδέψετε στη Λευκάδα, κάντε μια στάση στο χωριό Εκγλουβή και ψωνίστε νοστιμότατες ντόπιες φακές. Όταν με το καλό ξαναχειμωνιάσει, ρίξτε τις στην κατσαρόλα και θα μας θυμηθείτε!

Λήμνος
Όσοι επισκεφτούν το νησί του Ηφαίστου θα απολαύσουν τα αρωματικά κρασιά του από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Εμείς, έχουμε προσθέσει στις γευστικές μας αναμνήσεις, τον συνδυασμό τους με το μελίχλωρο ή μελίπαστο. Ένα τυράκι στο χρώμα του μελιού, κάτι ανάμεσα σε φρέσκο (χλωρό) και παλαιωμένο. Να πάρετε φεύγοντας μαζί σας, αυτά που βρίσκουμε στις πόλεις δεν ανταποκρίνονται στην εδώ ποιότητα.

Λέσβος
Ξέρετε πως στη Λέσβο θα φάτε ελληνικό σούσι; Μάλιστα, σαρδελίτσες που τις ψαρεύουν το πρωί, τις αλατίζουν, τις βάζουν να στραγγίσουν και το μεσημέρι έτοιμος ο ουζομεζές. Λίγο… περισσότερο σιτεμένες θα τις βρείτε στις συσκευασίες με το όνομα σαρδέλες Καλλονής. Βλέπεις το κουτί τους κι είναι σαν να γυρίζει ο χρόνος 40 – 50 χρόνια πίσω. Να μην ξεχάσουμε να σας αναφέρουμε και το λαδοτύρι, ένα από τα 21 ελληνικά Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Και σαφώς το ούζο. Κορυφαίο αυτό που φτιάχνεται με γλυκάνισο από το Λισβόρι, το καλύτερο του νησιού.

Χίος
Η μαστίχα Χίου περνά μεγάλες δόξες ως προϊόν. Οι άνθρωποι που τη δουλεύουν έχουν αναδείξει την πολυχρηστικότητα, τις ιαματικές και καλλωπιστικές της ιδιότητες, τη διεθνικότητά της. Προτείνουν καλλυντικά, οδοντόπαστες, καραμέλες, κεριά, εξαιρετικά λικέρ κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. Δοκιμάστε ακόμη το καταπληκτικό γλυκό κουταλιού από λεμονανθούς που φτιάχνουν στο νησί.

Σάμος
Από τη Σάμο φυσικά θα πάρετε γλυκά κρασιά. Για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή, ορισμένα κυκλοφορούν φρέσκα, λίγους μήνες μετά από την οινοποίησή τους. Αυτά είναι τα Samos Vin doux και τα Samos Grand cru. Άλλα ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια για να αναπτύξουν το εκρηκτικό μπουκέτο τους. Είναι το ονομαστό και πολυβραβευμένο Samos Anthemis. Τέλος τα βελούδινα Samos Nectar φτιάχνονται από υπερώριμα ή από λιασμένα στον ήλιο σταφύλια και παλαιώνουν σε βαρέλι για 4-5 χρόνια.

Τήνος
Σχεδόν, όπου και να πάτε στις Κυκλάδες δεν θα ξεφύγετε από τα αμυγδαλωτά. Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε τα. Πάρτε και μαζί σας για το ταξίδι του γυρισμού. Τα τηνιακά αμυγδαλωτά είναι γεμιστά με πορτοκάλι, καρύδι ή κεράσι. Αξίζουν. Όπως και η περίεργη λεμονάτη λιχουδιά που λέγεται τσιμπιτή. Λεπτό φύλλο με γέμιση από μυζήθρα, αυγά και λεμόνι. Δοκιμάστε την. Ακόμη, η Τήνος φημίζεται για τα τυριά της.

Σύρος
Χαλβαδόπιτα και λουκούμι. Η χαλβαδόπιτα με γέμιση αμυγδάλου, φιστικιού ή μαστίχας. Δοκιμάστε για να αποφασίσετε ποια γεύση σας ταιριάζει περισσότερο. Στα λουκούμια όμως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε. Δοκιμάζουμε με αυτοσυγκέντρωση μια-μια τα ζαχαρωμένα καρεδάκια. Τριαντάφυλλο, μαστίχα, καρύδα και  το αγαπημένο περγαμόντο. Τέλος μην ξεχνάτε πως εδώ θα αγοράσετε το έντονο τυρί Σαν Μιχάλη και ωραιότατη μυζήθρα.

Μύκονος
Από την κοσμική και ανεμοδαρμένη Μύκονο θα φέρετε σαφώς αμυγδαλωτά. Διάσημες μπουκίτσες με ντελικάτη κρούστα που σπάει μαλακά για να φανερώσει τη μαστιχωτή υφή και τη γεύση της γέμισης. Μην τα χάσετε. Και τη λούντζα. Το παραδοσιακό αλλαντικό της Μυκόνου σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιγαρόχαρτο, είναι αρκετά στεγνή και σκληρή (γιατί δεν έχει καθόλου λίπος), με γεύση που θυμίζει έντονα θρούμπι, ρίγανη και ελληνική φύση γενικότερα.

Σαντορίνη
Φυσικά τα κρασιά της Σαντορίνης, τόσο τα ξηρά όσο και το γλυκό Vinsanto. Και οπωσδήποτε κάπαρη. Θα τη βρείτε ξερή ή σαν καπαρόφυλλα τουρσί. Το περίφημο άνυδρο σαντορινιό ντοματίνι να το αναζητήσετε σε βαζάκι σαν γλυκό του κουταλιού μαζί με κανέλα, βανίλια και αμύγδαλο. Απίστευτα λιγωτική γεύση. Θα προσθέσουμε και τη θρυλική φάβα. Όσες φορές και να την απολαύσετε στο νησί, δεν είναι ποτέ αρκετές. Μεριμνήστε για μερικές συσκευασίες.    

Άνδρος
Αναζητήστε τα σπάνια ντόπια τυριά (χλωροτύρι, πετρωτή, μανούσο) και μια γλυκιά έκπληξη: γλυκό του κουταλιού λεμονανθός που φτιάχνεται μόνο στην Άνδρο, μετά τον Μάιο που ανθίζουν οι λεμονιές!

Κύθηρα
Αν βρεθείτε στα Κύθηρα, πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε φατουράδα (τσίπουρο με κανέλα και γαρύφαλο), μέλι Κυθήρων, τραγανά λαδοπαξίμαδα και στεφάνια με σεμπρεβίβα -ένα μικρό κίτρινο λουλουλάκι, που φυτρώνει στους απότομους γκρεμούς και αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού.