ENG

Το λεξικό του ελαιόλαδου

08/11/2020

Ελληνικές ποικιλίες ελιάς
Κορωνέικη, Αγγουρομανακολιά, Αδραμυτηνή, Κασδαλλίτισσα, Μυτηλινιά, Φραγκολιά, Βαλανολιά, Κολοβή, Λιανολιά Κέρκυρας, Βαλάνα κ.α.

Οι κατηγορίες του ελαιόλαδου

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Εκλεκτής ποιότητας, με ευχάριστο άρωμα, γεμάτη γεύση και οξύτητα που κυμαίνεται από 0.1-0.8%.
Παρθένο ελαιόλαδο, εκλεκτό. Ελαιόλαδο, με πιο δυνατή γεύση.  Η οξύτητά του μπορεί να φτάνει το 1,5%.
Παρθένο ελαιόλαδο. Είναι παρθένο ελαιόλαδο, με στιβαρή γεύση και έντονη οσμή. Η οξύτητά του μπορεί  να φτάσει μέχρι και το 3,3%.
Ελαιόλαδο. Μείγμα παρθένου ελαιολάδου και επεξεργασμένου ελαιολάδου του οποίου τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έχουν αμβλυνθεί, έτσι ώστε να έχουμε ένα τελικό προϊόν με βελτιωμένη, ηπιότερη γεύση. Η οξύτητά του μπορεί να είναι μέχρι 1.5%.

Τι είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων. Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.α. Η αύξηση της οξύτητας ενός ελαιολάδου προκαλεί σημαντική αλλοίωση της γεύσης του η οποία εμφανίζεται «τσουχτερή» και με δυσάρεστη επίγευση. Λάβετε υπόψη σας επίσης πως τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα.
A A