ENG

Cava Αμέθυστος 2000, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: CAVA ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Εσοδεία: 2000
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Δράμα
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon 100%
Αμπελώνες: Αδριανή Δράμας
Οινοποίηση: 18μηνη παλαίωση σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, 24μηνη ωρίμανση στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 26€ (η τρέχουσα σοδειά του 2017)

Από τη χθεσινή αναζήτηση στην κάβα μας, επέστρεψα στο τραπέζι με μία φιάλη Cava Αμέθυστος του 2000. Ένα κορυφαίο Cabernet Sauvignon από ιδιόκτητους αμπελώνες στην Αδριανή Δράμας που ωρίμασε 18 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια από τα δάση του Allier στη Γαλλία και 24 στη φιάλη πριν φτάσει στην κάβα μας. Η περαιτέρω 17χρονη παλαίωση το ανέδειξε σε οινικό ποίημα.

Παρακαλώ σημειώστε ότι ο... ορισμός του κρασιού παλαίωσης, από το 2008 κυκλοφορεί με διαφοροποιημένη ποικιλιακή σύνθεση. Πλέον είναι ένα 100% Cabernet Franc.

Η σοδιά του 2000 -εξαιρετική, με άψογες συνθήκες ωρίμανσης, όπως μου επιβεβαίωσαν και οι σημειώσεις μου- εμφανίστηκε φοβερά ακμαία, με εκπληκτική πολυπλοκότητα και συγχρόνως απίστευτη φρεσκάδα.

Αυτό το κρασί με το πυκνό, σκούρο καφέ χρώμα και τα μελένια αρώματα με σκλάβωσε.

Το χρώμα του, ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια (!!) μετά την οινοποίηση του, μας παρουσιάστηκε βαθύ καστανοκόκκινο με ελκυστικές ανταύγειες στην απόχρωση του τούβλου.

Η μύτη ήταν πραγματικά εκπληκτική. Όμορφα μπαχαρένια στην αρχή, όσο περνούσε η ώρα άνοιγε, εξελισσόταν με πανέμορφα αρώματα μαύρου πιπεριού και άλλα, ζωικά.

Και στο στόμα, υπήρξε η αποκάλυψη. Στιβαρό, καλοφτιαγμένο, με εκπληκτική σύνθεση. Με άφθονες αλλά στρογγυλές τανίνες, ζωντανό και, παρά την ηλικία του, με φρούτο στην ιδιαίτερα μακρά επίγευση. Τρομερά νόστιμο!

Είναι ένα αυθεντικό δείγμα ερυθρού κρασιού παλαίωσης που αποδεικνύει τη φροντίδα, τη γνώση, την επιμονή του δημιουργού του!