ENG

Château Julia Αγιωργίτικο 2019, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: CHATEAU JULIA ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Εσοδεία: 2019
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Δράμα
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%
Αμπελώνας: Καλή Βρύση Δράμας
Ωρίμαση: 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (20% καινούργια)
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 18,30€

Το Αγιωργίτικο, καλύπτοντας έκταση που πλέον ξεπερνά τα 38.000 στρέμματα, είναι η πιο ευρέως φυτεμένη ερυθρή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Βεβαίως, από αυτή την έκταση, τα 25.000 στρέμματα βρίσκονται στη Νεμέα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ωστόσο, παρακολουθούμε τη φύτευσή της και σε άλλες αμπελουργικές περιοχές της Πελοποννήσου (Λακωνία, Αιγιάλεια), στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα (Δράμα, Καβάλα, Χαλκιδική).

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη φύτεψε το Αγιωργίτικο στη Δράμα το 1998. Πιο συγκεκριμένα στον αμπελώνα της στην Καλή Βρύση στους πρόποδες του όρους Μενοίκιο, σε υψόμετρο 200 – 300 μέτρων και εδάφη αργιλοπηλώδη με αρκετές πέτρες. Και από τη σοδειά του 2004 συμμετείχε στην ετικέτα Refosco-Αγιωργίτικο της σειράς Château Julia. Στην αρχή, τον πρώτο ρόλο στο χαρμάνι κρατούσε η ιταλική ποικιλία. Το Αγιωργίτικο, όμως, αφενός εγκλιματιζόμενο στο terroir της περιοχής, εφετέρου απολαμβάνοντας σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και οινοποιητικές προσεγγίσεις έδινε όλο και περισσότερο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Έτσι, σταδιακά, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Και στη σοδειά του 2019, κυκλοφόρησε το μονοποικιλιακό Château Julia Αγιωργίτικο.     

Οι οινολόγοι του κτήματος, με την καθοδήγηση του Michel Rolland, που εδώ και χρόνια συνεργάζεται με την εταιρεία, έδωσαν βαρύτητα στην ανάδειξη του δυναμικού της ποικιλίας στην παραγωγή ‘πυκνών’ κρασιών. Και επιλέγοντας τη διατήρηση του φρουτώδους χαρακτήρος της, στην 12μηνη παλαίωση σε γαλλική δρυ, συμμετείχε μόνο 20% καινούργιο βαρέλι.

Περνώντας στη γευστική δοκιμή. Το Château Julia Αγιωργίτικο 2019 εμφανίζεται με πυκνό βαθυκόκκινο χρώμα, άφθονα δάκρυα και όμορφες μωβ απολήξεις στα χείλη του ποτηριού.

Η μύτη, με φρέσκα, ζουμερά κεράσια και βύσσινα είναι απολύτως τυπική και αποπλανητική. Τα γλυκά μπαχαρικά του βαρελιού παραμένουν στο φόντο, δίνοντας μας μια ιδέα για την πολυπλοκότητα του αρωματικού χαρακτήρα που πιθανότατα θα αναπτύξει το κρασί με την ωρίμανση στη φιάλη του.  

Και στο στόμα, τον τόνο δίνουν οι μαλακές τανίνες που διασφαλίζουν τον όγκο και την πυκνή δομή. Το φρούτο στην επίγευση προσθέτει την απαραίτητη φρεσκάδα.

Με δυο λόγια, το καινούργιο κρασί του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη μας προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση του Αγιωργίτικου, από τη γνωστή της Νεμέας. Με αφθονία χρώματος & φρούτου, πληθωρικότητα, ωραίο στυλ και ισχυρό χαρακτήρα.