ENG

Gewürztraminer 2017 Semeli

A A

Όσο δύσκολο είναι να προφέρεις το όνομά του, τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις το άρωμά του. Ο απόγονος του Traminer, με ρόδινο φλοιό και μύτη που ξεχειλίζει ροδοπέταλα και εξωτικά λίτσις, μας δίνει πλούσια λευκά κρασιά με απίστευτα συμπυκνωμένη μύτη. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια ποικιλία που ωριμάζει πολύ γρήγορα, για να διατηρήσει την αρωματική της φινέτσα και οξύτητα ικανή για τη γευστική ισορροπία, προτιμά να καλλιεργείται σε σχετικά δροσερές περιοχές. Απολύτως λογικώς, λοιπόν, τα πιο ονομαστά Gewürztraminer κατάγονται από την Αλσατία, τη Γερμανία και την Αυστρία.



Στην Ελλάδα, την οποία σιγά-σιγά οι οινόφιλοι παγκοσμίως αρχίζουν να συνδυάζουν και με τα πραγματικά ζωηρά, δροσιστικά και φρουτώδη λευκά κρασιά, ανήσυχοι οινοποιοί φύτεψαν το Gewurz σε αμπελώνες δροσερούς, σε μεγάλα υψόμετρα και σε πλαγιές που δροσίζονται από τους ανέμους.

Κι έτσι, σήμερα εμείς δοκιμάζουμε και απολαμβάνουμε μία ολοκαίνουργια ετικέτα, τη Gewürztraminer 2017 από την οινοποιία Σεμέλη.

Γοητευτικό χρυσοκίτρινο χρώμα. Το άρωμα σε κατακτά από την πρώτη στιγμή με το εκρηκτικό κοκτέιλ. Πρώτη εισπνοή και να το έντονο τριαντάφυλλο, ενώ αρχίζουν να αναδύονται κάποιες επίμονες νότες εξωτικών φρούτων που παραμένουν για ώρα στο στόμα. Κρασί τρομερά αρωματικό, με κομψά πιπεράτη έκφραση στη γεύση και πραγματικά δροσιστική οξύτητα.

Το κρασί είναι single vineyard με τα σταφύλια να προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της Semeli στο Ζευγολατιό Μαντινείας. Που σημαίνει υψόμετρο 650 μέτρων, αμμοπηλώδη εδάφη, και κλιματικές συνθήκες: βαρύς χειμώνας, ζεστό καλοκαίρι με χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, που βοηθούν στον εγκλιματισμό της ποικιλίας. Επιπλέον σύμμαχος στην υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών είναι τα ρεύματα του αέρα που σχηματίζονται από τα βουνά του Αρτεμισίου και του Ολίγυρτου, δροσίζοντας και αερίζοντας τον αμπελώνα.

Ένα εξωτικό κρασί που σας προτείνω να απολαύσετε δίπλα σε πιάτα με κοτόπουλο, θαλασσινά ή οστρακόδερμα σε εξίσου εξωτικές συνταγές. Ταιριάζει θαυμάσια με τα έντονα τυριά όπως το γερμανικό Munster και με ελαφρά γλυκίσματα (τάρτες με φρούτα, κρέμες, μους).