ENG

Syrah Δρύσμπεϊ 2015, Κτήμα Χατζημιχάλη

A A

Δοκιμάζουμε ένα γοητευτικό Syrah έντονα αρωματικό, με σφιχτοδεμένες τανίνες, από την Κοιλάδα της Αταλάντης που αποδεικνύει την άριστη προσαρμογή της ποικιλίας στο ημιορεινό αμπελοτόπι Δρύσμπεϊ.

Η κοιλάδα της Αταλάντης, καλά προφυλαγμένη ανάμεσα στον Ευβοϊκό κόλπο και τα βουνά Παρνασσός, Καλλίδρομο, Κνημίδα, Χλωμό, ήταν στην αρχαιότητα ένας φημισμένος αμπελότοπος. Μύθοι, σαν αυτόν της Αταλάντης και του Μελέαγρου που σκότωσαν τον Καλυδώνιο κάπρο επειδή κατέστρεφε τις αμπελοκαλλιέργειες αλλά και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που περιλαμβάνουν αγγεία, επιγραφές και νομίσματα, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τη συμβολή του κρασιού της στην αρχαιοελληνική οινοπαραγωγή. Στην σύγχρονη Ελλάδα, εδώ αποφάσισε να αναπτύξει τους αμπελώνες του το Κτήμα Χατζημιχάλη.

Από τη δεκαετία του ’70 με τον πρώτο τρύγο στην Αταλάντη, τη δεκαετία του ’80 με το πρώτο Cabernet Sauvignon που βοήθησε στην ανάδειξη της δύναμης των μικρών παραγωγών, και έως τις μέρες μας, ο Δημήτρης Χατζημιχάλης καθοδηγεί με πείσμα και πάθος τις επιλογές του κτήματος. Πλέον, αρωγοί του στην προσπάθεια αυτή είναι οι δύο γιοι του. Διατηρώντας 2.200 στρέμματα ιδιόκτητων, ορεινών και πεδινών αμπελιών, τα οποία έχουν κατηγοριοποιήσει σε 4 ενότητες και στη συνέχεια σε επιμέρους αμπέλια, μας προτείνουν μια σειρά κρασιών από 8 αμπελοτόπια, το καθένα τους καθρέφτης του terroir του.

Προχθές απολαύσαμε το γοητευτικό Syrah του 2015. Τα σταφύλια προέρχονται από το αμπελοτόπι Δρύσμπεϊ, στα 260-300 μ. στις πλαγιές του όρους Κνημίδα. 45 στρέμματα με μέση ηλικία φυτών τα 13 χρόνια. Η οινοποίηση, κλασική ερυθρή με προσοχή στον έλεγχο της θερμοκρασίας, πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο οινοποιείο και ακολουθεί 12μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Με ορεκτικό βαθυκόκκινο χρώμα και βαριά δάκρυα, το κρασί μας γοήτευσε από την πρώτη στιγμή.

Έντονα αρωματικό, με τη μύτη να εκφράζει τον ποικιλιακό χαρακτήρα μέσω των πιπεριών και των μαύρων φρούτων. Αρώματα που απομακρύνονται διακριτικά για να αφήσουν το πεδίο στη βανίλια και τη μόκα.

Ζεστό στη γεύση, πλούσιο με σφιχτοδεμένες τανίνες και ευπρόσδεκτη οξύτητα στο επίμονο τελείωμα.

Στέκεται εξαιρετικά δίπλα στα μαγειρευτά στην κατσαρόλα. Σας δίνω και δοκιμασμένα παραδείγματα: χοιρινό ρολό γεμιστό με μυρωδικά και μοσχαράκι γάλακτος με πουρέ μελιτζάνας.