ENG

Ίχνος 2014, Κτήμα Παλυβού

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΙΧΝΟΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
Εσοδεία: 2014
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot 100%
Αμπελώνας: Αρχαία Νεμέα
Ωρίμαση: 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια + 8 μήνες στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 32

Το Κτήμα Παλυβού βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Νεμέας. Ο Γιώργος Παλυβός, χαριτολογώντας λέει, πως στην οικογένειά του, παραδοσιακά αμπελουργική, δεν θυμούνται ποιος φύτεψε το πρώτο αμπέλι και που. Ο ίδιος, ακολουθώντας τις επιταγές των μοντέρνων καιρών, αποφάσισε το 1995 να μετατρέψει το παλιό παραδοσιακό πατητήρι του οικογενειακού αγροκτήματος σε σύγχρονο οινοποιείο. Έτσι ξεκίνησε η νέα, άκρως δυναμική εποχή του κτήματος, στην οποία πλέον συμμετέχει ενεργά και η επόμενη γενιά, οι δυο του κόρες Ευαγγελία και Βασιλική.

Για την οικογένεια Παλυβού, όλα για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού αρχίζουν στο αμπέλι, γι’ αυτό και επένδυσαν στη δημιουργία ενός ιδιόκτητου αμπελώνα που ξεπερνά τα 30 ha. Έτσι το σύνολο των κρασιών τους παράγεται από δικά τους σταφύλια.

Στο χθεσινό Κυριακάτικο τραπέζι απολαύσαμε το Ίχνος 2014 από το Κτήμα Παλυβού. Ένα εκρηκτικό Merlot! Γιατί ο σπουδαίος Νεμεάτης παραγωγός «ξεζουμίζει» με μαγικό τρόπο την ευγενή γαλλίδα ποικιλία για να μας αποπλανήσει με ένα δυνατό κρασί, με γερά κότσια.

Για την παραγωγή του, τα σταφύλια αφήνονται στον αμπελώνα να υπερωριμάσουν. Ο τρύγος γίνεται περίπου έναν μήνα μετά από την φυσιολογική τους ωριμότητα.
Στο οινοποιείο, μετά από 3ημερη κρυοεκχύλυση, μπαίνουν στη δεξαμενή ζύμωσης και οι φλοιοί παραμένουν μαζί με τον χυμό, που σταδιακά μετατρέπεται  σε κρασί, για 1 μήνα.
Η ωρίμανση περιλαμβάνει 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια κι άλλους τόσους στη φιάλη.
Κάπως έτσι το Ίχνος μας προτείνει… τη δύναμη, μέσα στη φιάλη ενός Merlot.

Η σοδειά του 2014 διατηρεί το βαθύ κόκκινο χρώμα στεφανωμένο με καστανές ανταύγειες.

Το πολύπλοκο μπουκέτο φανερώνει από τη πρώτη στιγμή τον πλούτο του και όσο περνά η ώρα αφήνει να φανεί κάτω από την παλέτα των μπαχαρικών το ζουμερό μαύρο φρούτο.

Στο στόμα εμφανίζει ένταση, δύναμη, πολύ καλή δομή και φοβερή πυκνότητα! Είναι θερμό και νόστιμο παρά τους τρομακτικούς 15% αλκοόλης.

Το κρασί είναι συναρπαστικό και πιστεύω πως θα συνεχίσει να είναι και μετά από αρκετά χρόνια ακόμη. Δίπλα του, βεβαίως, θέλει αντίστοιχη ένταση. Ιδανικά, κυνήγι ή κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες.