ENG

Εκλεκτά ερυθρά παλαίωσης

A A

Στην πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96 δοκιμάσαμε 14 εκλεκτά ερυθρά που έχουν κάνει τον χρόνο φίλο.

Ιδού, οι περιγραφές τους:

Οινοπέδιο Κλεωνών Νεμέα 2022, Lafazanis Wines
Π.Ο.Π. Νεμέα / 16.15 €
Η ολοκαίνουργια Νεμέα του Σπύρου Λαφαζάνη είναι ένα ωραιότατο Αγιωργίτικο που έχει παλαιώσει 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Στυλάτη και πολύπλοκη, με φωτεινό ρουμπινί χρώμα, διαθέτει ωραιότατο φρούτο, ξύλο και καπνό και ζουμερό φρούτο. Με πυκνές πλην μαλακές τανίνες θα δικαιώσει όσους αποφασίσουν να τη φυλάξουν μερικά χρόνια στο κελάρι τους.

Βλάχικο 2020, Zoinos Wines
Π.Γ.Ε. Ιωάννινα / 17.50€
Η Zoinos Winery, με 50 χρόνια εμπειρίας (καθώς προέρχεται από τον πρώτο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της χώρας) οινοποιεί τη σπάνια ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου και μας προτείνει ένα κρασί με χρώμα στο κόκκινο του ρουμπινιού και πικάντικο χαρακτήρα. Η μύτη ελευθερώνει νότες αποξηραμένων φρούτων και πιπεριού ενώ η φινετσάτη γεύση διαθέτει οξύτητα που θα το βοηθήσει να εξελιχθεί ωραιότατα στον χρόνο.

Νάουσα 2019, Diamantakos Wines
Π.Ο.Π. Νάουσα / 19.70€
Η ερυθρή ετικέτα του Γιώργου Διαμαντάκου είναι μια Νάουσα νέας κοπής. Με ζωηρό φρούτο και μεταξένιες τανίνες είναι άξιος εκπρόσωπος του σύγχρονου ύφους στο Ξινόμαυρο. Η μοναδική σοδειά του 2019 εμφανίζεται με εκφραστική αρωματική παλέτα, ένταση, δύναμη και πολυπλοκότητα. Έχει περάσει 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 500l.

Ράμνιστα 2019, Κυρ-Γιάννη

Π.Ο.Π. Νάουσα / 18.80€
Το Κτήμα Κυρ Γιάννη, επιβεβαιώνοντας ότι το 2019 καταγράφηκε ως μία από τις καλύτερες χρονιές της 20ετίας μας σερβίρει μια σαγηνευτική Νάουσα. Η Ράμνιστα, σταθερά κρασί ράτσας με φανατικούς φίλους, εμφανίζεται με κόκκινα φρούτα, μετρημένη βοτανικότητα και διακριτική βανίλια από τη ζύμωση σε ξύλινες δεξαμενές 5.000l με pigeage + 16μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Με ευγενείς τανίνες, σοβαρή, με μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Ράμνιστα 2013, Κυρ-Γιάννη
Π.Ο.Π. Νάουσα / 29.80€
Και για του λόγου το αληθές, η Ράμνιστα 2013 -ως έκφραση μιας κορυφαίας οινικά χρονιάς που έδωσε ιδιαίτερα θερμά και εκφραστικά κρασιά- είναι πλούσια και στέρεη, με ευχάριστη οξύτητα και δυναμικές τανίνες. Το μπουκέτο γεμάτο με φίνα ένταση ώριμων κόκκινων φρούτων και τριαντάφυλλου. Μια Νάουσα με χάρη και δύναμη που δίνει και… άλλο νόημα στην παλαίωση.

Νεμέα Grande Reserve 2019
Π.Ο.Π. Νεμέα / 21.40€
Το ερυθρό διαμάντι της Σεμέλης είναι μια εντυπωσιακή premium Νεμέα από τον αμπελώνα τους γύρω από το οινοποιείο στο Κούτσι. Αρωματικά πολυσύνθετη και με άψογη δομή, ισορροπεί έξοχα φρούτο, φίνες λεπτόκοκκες τανίνες και οξύτητα. Απολαυστική για ακόμη 8 - 10 χρόνια.

Νόημα 2018-2019, Κτήμα Παλυβού
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος / 78.50€
Η ναυαρχίδα του κτήματος στην Αρχαία Νεμέα είναι ένα εκρηκτικό κρασί με γερά κότσια, προϊόν τριών ποικιλιών: Αγιωργίτικο 60%, CS 23%, Syrah 17% και δύο εσοδειών: 2018 & 2019. Τα CS και Syrah ωριμάζουν για 12 μήνες σε καινούργια βαρέλια ακακίας 225l και στη συνέχεια χαρμανιάζονται με το Αγιωργίτικο της επόμενης σοδειάς και ακολουθεί 12μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια 225l. Το αποτέλεσμα είναι ένα σφιχτοδεμένο κρασί, με μαύρο χρώμα, υπερώριμη μύτη, άψογη δομή και ζεστή γεύση. (Βιοδυναμική καλλιέργεια)

Emphasis Syrah 2021, Κτήμα Παυλίδη
Π.Γ.Ε. Δράμα / 26.00€
Το Syrah από τον αμπελώνα του κτήματος στην Περιχώρα Δράμας, σταθερά, κάθε χρόνο, μας προτείνει… τη δύναμη, μέσα στη φιάλη ενός κρασιού. Η σοδειά του 2019 ξετυλίγει, σιγά-σιγά, ένα αρωματικό σύννεφο γεμάτο κοκκινόμαυρα φρούτα, ταμπάκο και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα, η οξύτητα και οι ώριμες τανίνες δημιουργούν την τέλεια αντίστιξη με την πλούσια δομή. Ωρίμασε 16 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (50% νέα, 5% αμερικανικά) + 12 μήνες στη φιάλη. Υπέροχο τώρα, αλλά συγχρόνως και με λαμπρό μέλλον.

Emphasis Syrah 2016, Κτήμα Παυλίδη
Π.Γ.Ε. Δράμα / 31.00€
Η καλή φαινολική ωρίμανση της σοδειάς του 2016 μεταφράζεται σε -ακόμη και σήμερα- πυκνό σκούρο χρώμα. Τρομερή η μύτη, εξακολουθεί να μας ξαφνιάζει με απανωτά ξεσπάσματα μπαχαρικών, καπνού αλλά και βατόμουρου. Ο ίδιος χαρακτήρας κολακεύει τον ουρανίσκο, καθώς το ώριμο φρούτο χορεύει με τις ακόμη ζωηρές τανίνες.

Syrah Μέγα Σπήλαιο 2015, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Π.Γ.Ε. Αχαΐα / 14.30€
Και ένα πραγματικά… βουνίσιο Syrah από τον εκπληκτικό αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου στην Ορεινή Αιγιάλεια (800 μ.). Πορφυρό κι έντονα αρωματικό, με τη μύτη να εκφράζει αμέσως τον ποικιλιακό χαρακτήρα, μέσω των μαύρων φρούτων και των πιπεριών. Αρώματα που απομακρύνονται διακριτικά για να αφήσουν το πεδίο στη βανίλια, τη μόκα και το δέρμα. Πληθωρικό, με κομψές τανίνες και αλκοόλη που δρα υπέρ του πλούτου.

Cabernet Νέα Δρυς 2017, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Π.Γ.Ε. Αχαΐα / 31.00€
Διαχρονικό κρασί με την πυκνότητα του καινούργιου Κόσμου και τη φινέτσα του Παλιού, χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc (70%, 30%) που παλαιώνει 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια 225l (1ης & 2ης χρήσης). Βαθύχρωμο και εξαιρετικά σύνθετο, με στιβαρή δομή και κομψότητα, παρά την αναμφισβήτητη δύναμή του, αναδύει πυκνό μπουκέτο φραγκοστάφυλων για να καταλήξει με καπνό, μόκα και σοκολάτα. Φυλάξτε το άφοβα 3 – 7 χρόνια.

Κάβα Δρυός 2016, Κτήμα Χατζημιχάλη
Π.Γ.Ε. Οπούντια Λοκρίδος / 21.10€
Ένα ερυθρό παλαίωσης υψηλής κλάσης με φανατικούς φίλους. Συνδυάζει CS, Merlot και Ξινόμαυρο από ημιορεινά αμπελοτόπια στην Κοιλάδα Αταλάντης, στις νότιες παρυφές του όρους Κνημίς. Παλαιώνει 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 228l + 18 μήνες στη φιάλη. Πολύ εκφραστική μύτη στα αρώματα γαρίφαλου και γλυκού κουταλιού βύσσινο καταλήγοντας σε νότες καπνού, σοκολάτας και μόκας. Στο στόμα, οι δυνατές τανίνες είναι εδώ δίνοντάς του στιβαρή παρουσία και ρώμη. Δώστε του χρόνο να αναπνεύσει στο ποτήρι για να σας αποκαλύψει και το μεγαλείο του μπουκέτου του.

Όβηλος ερυθρός 2020, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Π.Γ.Ε. Παγγαίο / 45.90€
Ο Βασίλης Τσακτσαρλής συνεχίζει να στέλνει στα ύψη την πολυπλοκότητα και τη σφιχτή δομή του Cabernet Sauvignon και μας προσφέρει ένα ερυθρό που ξετρελαίνει τους φίλους των πλούσιων και σύνθετων κρασιών. Όγκος, θέρμη, φοβερή δομή, πληθωρικές τανίνες αλλά και εξισορροπητική οξύτητα. Και μύτη γεμάτη αρώματα μαρμελάδας δαμάσκηνου, ξηρών καρπών, σοκολάτας. Ο αμπελώνας, βιολογικής καλλιέργειας, βρίσκεται στο Παγγαίο Όρος. Και το κρασί παλαιώνει 16 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια + επιπλέον 24 μήνες στη φιάλη.

Όβηλος ερυθρός 2006, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Π.Γ.Ε. Παγγαίο / 77.90€
Η μακρόχρονη παλαίωση δεν αφαιρεί στάλα από την ευχαρίστηση που προσφέρει αυτό το σπουδαίο ερυθρό. Η πλούσια φύση του CS συνεχίζει να μας προσφέρει χρωματική ένταση, όγκο και πολυσύνθετη αρωματική διάσταση. Το άρωμα της μαρμελάδας των μαύρων φρούτων ανοίγει πάνω σε φόντο κέδρου, σοκολάτας και ξηρών καρπών. Φοβερή γεύση, φοβερά επίμονη επίγευση.