ENG

Κρασιά από 5 ελληνικές περιοχές με διάσημο Καρναβάλι

A A

Ξάνθη, Σοχός, Νάουσα, Τύρναβος ή Πάτρα;
Εσείς που θα εκδράμετε τις τελευταίες ημέρες του καρναβαλιού;  Με το ελληνικό καρναβάλι να οδεύει προς την κορύφωσή του, σας έχουμε προτάσεις κρασιών που θα αναζητήσετε στις 5 πιο διάσημες καρναβαλικές περιοχές της χώρας.

ΞΑΝΘΗ
Το Ξανθιώτικο καρναβάλι, από τα πιο φημισμένα στη χώρα, θα σας προτείνει τρελή διασκέδαση με χιλιάδες καρναβαλιστές σε φαντασμαγορικές παρελάσεις.  Κι εμείς σας έχουμε τρεις προτάσεις κρασιών από ισάριθμα οινοποιεία στα Άβδηρα.

Παμίδι ροζέ 2022, Κτήμα Βουρβουκέλη
Π.Γ.Ε. Άβδηρα
Ποικιλιακή σύνθεση: Παμίδι 100%
Ντελικάτο ροζέ από τη Θρακική ποικιλία Παμίδι με τον ανοικτόχρωμο φλοιό. Με παλ φόρεμα και μύτη λουλουδιών, αποξηραμένων λευκόσαρκων φρούτων και κράνων. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς στο στόμα.

Natural Orange 2020, Anatolikos Vineyards
Π.Γ.Ε. Άβδηρα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά
Το κλασικό χαρμάνι: Ασύρτικο και Μαλαγουζιά (80% - 20%) από βιολογικούς αμπελώνες στα Άβδηρα. Οι αδελφοί Νικολαΐδη εφαρμόζουν μακρά ζύμωση με τα στέμφυλα και ιθαγενείς ζύμες σε αμφορέα, στον οποίο στη συνέχεια το κρασί παραμένει με τα στέμφυλα για 8 μήνες χωρίς θείωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με κεχριμπαρένιο χρώμα και γήινο, πολύπλοκο άρωμα μαρμελάδας εσπεριδοειδών, μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Πλούσια και γενναιόδωρη η γεύση με ευχάριστες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.

Μανδρινός ερυθρός 2022, Οίνοι Σγουρίδη

Π.Γ.Ε. Άβδηρα
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυρούδι 100%
H οικογένεια Σγουρίδη οινοποιεί Μαυρούδι από τον ιδιόκτητο βιολογικό τους αμπελώνα που εκτείνεται στους ήπιους λόφους του αγροκτήματος Μάνδρας της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας. Και καταφέρνει να αποδώσει την καθαρή έκφραση του terroir σε ένα μονοποικιλιακό κρασί μαλακό, πλούσιο, φρουτώδες.

ΣΟΧΟΣ
Μετά από τους εντυπωσιακούς τραγόμορφους κουδουνοφόρους, τα νταούλια και τους ζουρνάδες, θα κατευθυνθείτε στις ταβέρνες της περιοχής που φημίζεται για τα κρέατα και τα τυριά της.  Στα ποτήρια σας, σας προτείνουμε να σερβίρετε κρασί από τον διπλανό Ασκό.

Ξινόμαυρο 2019 Single vineyard ‘Άγιος Κωνσταντίνος’, Κτήμα Αρβανιτίδη
Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Single vineyard Ξινόμαυρο που θα μυήσει τον οινόφιλο στη φίνα πλευρά του Ξινόμαυρου με τα αρώματα φραγκοστάφυλου, τις μεταξένιες τανίνες και τη γλυκόξινη γεύση που τόσο αγαπούν οι φίλοι του σταφυλιού. Τραγανό, με ζουμερό φρούτο και χωρίς ίχνος υπερβολής ή εύκολου εντυπωσιασμού, με κάθε γουλιά γεμίζει το στόμα μας με χάρη και δύναμη μαζί.

ΝΑΟΥΣΑ
Η Παραδοσιακή Αποκριά στη Νάουσα, περιλαμβάνει αναπαράσταση του εθίμου «Γιανίτσαροι και Μπούλες». Εδώ οι επιλογές για φαγητό ποικίλουν, όπως και οι προτάσεις μας.

Ράμνιστα 2019, Κυρ-Γιάννη
Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Ράμνιστα, Γιαννακοχώρι, Νάουσα
Κρασί ράτσας με φανατικούς φίλους, η Ράμνιστα μάς χαρίζει το αξεπέραστο παιχνίδι φρούτου και βοτανικότητας καταλήγοντας σε φινετσάτες νότες βανίλιας από τη ζύμωση σε ξύλινες κάδες 5.000l με pigeage + 16μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια225l και 500l. Μια σαγηνευτική Νάουσα, σοβαρή, αλλά με χάρη και μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Grande Réserve Νάουσα 2013, Μπουτάρη Οινοποιητική
Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Από επιλεγμένα αμπελοτόπια στον Τρίλοφο προέρχεται αυτή η Νάουσα, διαχρονική αξία για τους φίλους του Ξινόμαυρου. Με σαγηνευτική αρωματική πολυπλοκότητα γεμίζει με βατόμουρα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και γλυκά μπαχάρια το ποτήρι. Στην εξαιρετική σοδειά του 2013, η απόλυτη τυπικότητα εκφράζεται ιδανικά στη μύτη με ελιά και φύλλα ντομάτας, ενώ το αυστηρό στόμα διαθέτει δυνατή ραχοκοκαλιά και ωραία δουλεμένες τανίνες. Ωριμάζει 4 χρόνια, εκ των οποίων 2 χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Νάουσα Single Vineyard 2020, Αργατία

Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Η πιο πρόσφατη ετικέτα του κτήματος στο Ροδοχώρι είναι μία single vineyard Νάουσα από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στη Λάκκα Γιαννακοχωρίου, που ζύμωσε με γηγενείς ζύμες και ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια 500l. Πλούσια και στέρεη,, με ευχάριστη οξύτητα και ευγενικές τανίνες. Με μπουκέτο γεμάτο φίνα ένταση ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκά μπαχάρια.

Κτήμα Φουντή 2019
Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Μια Νάουσα από τον παλιό αμπελώνα της οικογένειας Φουντή στη  Στράντζα. Με ελκυστικό κόκκινο χρώμα και ανοιχτό μπουκέτο. Αναδύει γλυκά, ώριμα αρώματα κερασιών, κυδωνιού, μαρμελάδας, πούρου και βανίλιας. Κάθε γουλιά γεμίζει το στόμα μας με χάρη και δύναμη μαζί.

Νάουσα 2019, Diamantakos Wines
Π.Ο.Π. Νάουσα
Ο Γιώργος Διαμαντάκος, από τη νέα γενιά οινοποιών της ζώνης, προτείνει μια Νάουσα νέας κοπής από τον αμπελώνα στο Μαντέμι. Με ζωηρό φρούτο και μεταξένιες τανίνες είναι άξιος εκπρόσωπος του σύγχρονου ύφους στο Ξινόμαυρο. Η μοναδική σοδειά του 2019 εμφανίζεται με εκφραστική αρωματική παλέτα, ένταση, δύναμη και πολυπλοκότητα.

Νάουσα Alta 2020, Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Και μια Νάουσα που όπως υποδηλώνει το όνομά της προέρχεται από τα ψηλά της ζώνης. Ο αμπελώνας βρίσκεται στη Φυτειά σε υψόμετρο 450 έως 650 μ. Απολύτως απολαυστική! Με ελκυστικό ρουμπινί φόρεμα και εξίσου γοητευτικό άρωμα, συνδυάζει τις κλασικές ποικιλιακές νότες με μοντέρνες πινελιές φρούτου. Επιπλέον, ελαφρότητα, φινέτσα και μαλακές τανίνες.

Πρεκνιάρικο 2022, Κτήμα Χρυσοχόου
Π.Γ.Ε. Ημαθία
Ποικιλιακή σύνθεση: Πρεκνάδι 100%
Και μια λευκή πρόταση από την τοπική ποικιλία Πρεκνάδι. Πικάντικα πληθωρικό κρασί, με σωστή την αρωματική παρουσία του βαρελιού και ευχάριστη οξύτητα. Καλοφτιαγμένο, γεμάτο με χρυσοκίτρινη φορεσιά και πολύπλοκη μύτη. Με προσωπικότητα και αξιόλογη δυναμική παλαίωσης.

Άτι ροζέ 2022, Argyrakis Wines
Π.Γ.Ε. Ημαθία
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 70%, Ξινόμαυρο 30%
Η ομάδα της οινοποιίας Αργυράκη μας προτείνει ένα ελκυστικό ροζέ, χαρμάνι Ξινόμαυρου και Syrah. Οι 8 μήνες παραμονής του Ξ/Μ σε δρύινο βαρέλι, του προσδίδουν αρωματική πολυπλοκότητα και πικάντικη επίγευση.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι γνωστό για τις χορευτικές εκδηλώσεις, το περίφημο Μπουρανί της Καθαρής Δευτέρας, όταν σερβίρεται μια νηστίσιμη, πηχτή σούπα με τσουκνίδες, λάπατα, σπανάκι και ρύζι, ενώ δεν λείπουν τα  τολμηρά, σατιρικά αυτοσχέδια ποιήματα κι οι βωμολοχίες. Σας προτείνουμε τρία κρασιά και, φυσικά, τσίπουρο!

Παλαιός Άμπελος 2023, Κτήμα Μίγα
Π.Γ.Ε. Τύρναβος
Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc 90%, Chardonnay 10%
Όμορφο κρασί, εκφραστικό, ευχάριστα φρουτώδες. Με λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα, καθαρό και ειλικρινές άρωμα εσπεριδοειδών. Στρόγγυλο με πλούσιο σώμα και φρεσκάδα. Μια ωραιότατη έκφραση του σπάνιου χαρμανιού SB και Chardonnay από τον αμπελώνα στην περιοχή Παλαιός Άμπελος Τυρνάβου.

Μοσχάτο Τυρνάβου ροζέ 2022, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Π.Γ.Ε. Τύρναβος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο Τυρνάβου 100%
Μοντέρνο ροζέ από το αρωματικό Μοσχάτο. Φινετσάτο, ανάλαφρο, παιχνιδιάρικο στο στόμα αλλά και στην εμφάνιση. Τα τριαντάφυλλα και τα φρούτα της μύτης κάνουν την εμφάνισή τους και στο στόμα, όπου και εγκαθίστανται για ώρα.

Λημνιώνα 2021, Κτήμα Ζαφειράκη
Π.Γ.Ε. Τύρναβος
Ποικιλιακή σύνθεση: Λημνιώνα 100%
Γλυκόριζα, πιπέρια, κεράσι και ώριμη φράουλα. Ιδιαίτερα ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο και ακόμη πιο ελκυστική πολυπλοκότητα στη γεύση με φινέτσα και κομψές τανίνες. Στην κλασική του ετικέτα Λημνιώνας, ο Χρήστος Ζαφειράκης μας συστήνει τη σπάνια ποικιλία, την οποία καλλιεργεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας στις περιοχές Παλιαόμυλος & Καμπίλαγας. Εφαρμόζει ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες σε ξύλινες δεξαμενές 5.000l & 3.000l, μακρές εκχυλίσεις και ωρίμαση σε βαρέλια 1.200l & 2.400l.

Παλαιωμένο Τσίπουρο, Κατσάρος Αποστάγματα
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο Τυρνάβου 100%
Και ένα εξαίρετο μακράς παλαίωσης τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Η μακρόχρονη επαφή με τη δρυ προσδίδει ελκυστική χρυσαφένια χρωματική παλέτα με κεχριμπαρένιες απολήξεις στο ποτήρι. Η γευστική φινέτσα και ο αρωματικός πλούτος θα σας συνεπάρουν και θα λατρέψετε τη γλυκιά χαύνωση που απλώνει στο κορμί.

ΠΑΤΡΑ
Σοκολατοπόλεμος, διονυσιακά γλέντια στα περίφημα Μπουρμπούλια, όπου οι γυναίκες ντυμένες με μαύρα ντόμινο και μάσκες «χορεύουν στο ταψί» τους άνδρες, φλερτ και χορός μέχρι τελικής πτώσης. Το Πατρινό Καρναβάλι από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης που μεταμορφώνεται κάθε Αποκριά σε Ντίσνεϊλαντ. Ιδού και οι προτάσεις μας για τις απαραίτητες οινοκατανύξεις.

Ασπρολίθι 2023, Ρούβαλης
Π.Ο.Π. Πάτρα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης 100%
Ιστορικό κρασί, το πρώτο που μας γνώρισε την πανέμορφη αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας, το 1990. Ένας θαυμάσιος ορεινός Ροδίτης, από τα αμπελοτόπια ‘Πυργάκι’ και ‘Τράπεζα’ στις Πλαγιές Αιγιαλείας (840 – 1.100μ), με άρωμα κίτρινων φρούτων και ωραιότατη οξύτητα σε ορυκτό υπόβαθρο, συνηγορεί στις προσπάθειες των δημιουργών του για την ανάδειξη της ζώνης σε ξεχωριστό terroir και ίσως ονομασία προέλευσης.

Μαλαγουζιά 2023, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά 100%
Η Μαλαγουζιά τα καταφέρνει περίφημα και στα ορεινά της Αιγιάλειας, όπως αποδεικνύει αυτό το απολαυστικό, όλο φρεσκάδα κρασί που μοσχοβολά εσπεριδοειδή και άγρια βότανα. Παράλληλα είναι μεστό και επαρκώς δροσερό. Από τον εντυπωσιακό αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου στη θέση Άμπελος, σε υψόμετρο 800μ στην Ορεινή Αιγιάλεια.

Gris de Moschofilero 2021, Οινοποιείο Κανακάρη
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχοφίλερο 100%
Ένα Μοσχοφίλερο με μεταλλική, χαλκορόδινη απόχρωση, αυτή που οι Γάλλοι της Προβηγκίας -και πλέον όλη η υφήλιος- αποκαλούν γκρι. Καθαρή ποικιλιακή μύτη εκφράζεται με ροδόνερο, άγουρα ροδάκινα και πράσινα αρωματικά φυτά. Ανάλαφρο, με τονισμένη οξύτητα και ορεκτικό τανικό κλείσιμο.  

Ταώς 2020, Οινοποιία Παρπαρούση
Π.Γ.Ε. Αχαΐα
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη 100%
Η Μαυροδάφνη δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ξηρή της έκφραση, όπως απέδειξε ο αείμνηστος μάστορας οινολόγος Θανάσης Παρπαρούσης. Η πορφυρή, πολύπλοκη Ταώς, εντυπωσιάζει με το απίστευτα πολύπλοκο μπουκέτο, που όσο περνά η ώρα εξελίσσεται ασταμάτητα. Μαύρα φρούτα, πικάντικες νότες, άγρια βότανα. Παράλληλα είναι στιβαρή αλλά όχι άγρια, με ευπρόσδεκτη οξύτητα.

Cabernet Νέα Δρυς 2017, Αμπελώνες Αντωνόπουλου
Π.Γ.Ε. Αχαΐα
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon 70%, Cabernet Franc 30%
Διαχρονικό κρασί με την πυκνότητα του καινούργιου Κόσμου και τη φινέτσα του παλιού. Βαθύχρωμο και εξαιρετικά σύνθετο, με στιβαρή δομή και κομψότητα, παρά την αναμφισβήτητη δύναμή του, αναδύει πυκνό μπουκέτο φραγκοστάφυλων για να καταλήξει με καπνό, μόκα και σοκολάτα.

Μαυροδάφνη Reserve, Achaia Clauss
Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνης 100%
Οινοποίηση: 48μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια
Ρωμαλέα, βαθύχρωμη με αξιολάτρευτα σύνθετο μπουκέτο που ανοίγει κι αφήνει να ξεπροβάλλουν βύσσινα, δαμάσκηνα, αρώματα πικρής σοκολάτας, καρυδιού και σταφίδας.