ENG

Κτήμα Γεροβασιλείου ερυθρός 1996

A A

Από τη χθεσινή αναζήτηση στην κάβα μας, επέστρεψα στο τραπέζι με μία φιάλη ερυθρό Κτήμα Γεροβασιλείου του 1996. Ένα χαρμάνι Syrah, Merlot και Grenach Rouge (60%, 20%, 20%), με τις τρεις ποικιλίες να οινοποιούνται ξεχωριστά και να χαρμανιάζονται πριν να μπουν σε καινούργιο δρύινο βαρέλι.

Το κρασί, πλέον, κυκλοφορεί με φρεσκαρισμένη εμφάνιση και διαφοροποιημένη ποικιλιακή σύνθεση. Το Grenach Rouge έχει αντικατασταθεί από το Λημνιό.

Η σοδιά του 1996 -εξαιρετική, με άψογες συνθήκες ωρίμανσης, όπως μου επιβεβαίωσαν και οι σημειώσεις μου- εμφανίστηκε φοβερά ακμαία, με εκπληκτική πολυπλοκότητα και συγχρόνως απίστευτη φρεσκάδα.

Αυτό το κρασί με το πυκνό, σκούρο καφέ χρώμα και τα μελένια αρώματα με σκλάβωσε.

Το χρώμα του, ακόμη και σήμερα, 23 χρόνια (!!) μετά την οινοποίηση του, μας παρουσιάστηκε βαθύ καστανοκόκκινο με ελκυστικές ανταύγειες στην απόχρωση του τούβλου.

Η μύτη στην αρχή ήταν όμορφα γήινη. Όσο περνούσε η ώρα άνοιγε, εξελισσόταν μέσα από αρώματα γαρύφαλλου, καφέ, σοκολάτας, σύκων και φύλλων δάφνης.

Και στο στόμα, υπήρξε η αποκάλυψη. Στιβαρό, καλοφτιαγμένο, με εκπληκτική σύνθεση. Παιχνιδιάρικο, ζωντανό και, παρά την ηλικία του, με φρούτο στην επίγευση. Τρομερά νόστιμο!

Είναι ένα αυθεντικό δείγμα ερυθρού κρασιού παλαίωσης που αποδεικνύει τη φροντίδα, τη γνώση, την επιμονή του δημιουργού του!

Συγχαρητήρια Βαγγέλη...