ENG

Κτήμα Τσέλεπου Cabernet / Merlot 2000

A A

Πριν από λίγες μέρες, ανοίξαμε ένα ερυθρό Κτήμα Τσέλεπου του 2000. Το κρασί, πλέον, κυκλοφορεί με την ονομασία Δίλοφος, διαφορετική εμφάνιση και ετικέτα. Συνεχίζει ωστόσο να είναι ένα χαρμάνι 70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot. Το CS προέρχεται από το Αυλοτόπι και το Merlot από τον Κοκκινόμυλο, και τα δύο γνωστά αμπελοτόπια στις παρυφές του όρους Πάρνωνα, στα 750 μ. υψόμετρο.

Η σοδιά του 2000 έδωσε ένα κρασί, εξαιρετικά σύνθετο κι ευχάριστο. Ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά την οινοποίηση του, μας παρουσιάστηκε με βαθύ καστανοκόκκινο χρώμα. Η μύτη, πυκνή, μετά από τον αερισμό άνοιξε σε ωραιότατο μπουκέτο που ξεκίνησε με αποξηραμένα δαμάσκηνα για να καταλήξει στην παλέτα των πικάντικων μπαχαρικών. Βουτυράτο στη γεύση με καμπύλες και λειωμένες τανίνες σαν βελούδινη γροθιά.

Και για την ιστορία σας αναφέρω ότι το Κτήμα Τσέλεπου δημιουργήθηκε το 1989, όταν ο εκ Dijon ορμώμενος οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος και η γυναίκα του Αμαλία επέλεξαν τον αρκαδικό αμπελώνα για να φυτέψουν τα πρώτα κλήματά τους. Σήμερα το κτήμα τους, με κρασιά που αναδεικνύουν τις εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους παραγωγούς και εξαγωγείς ελληνικού κρασιού. Φιλοσοφία τους: η ανάδειξη του δεσμού ελληνική ποικιλία/terroir για τις περιοχές Π.Ο.Π. στις οποίες δραστηριοποιούνται (Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη) και διεθνής ποικιλία/cru για τα διαφορετικά αμπελοτόπια του ιδιόκτητου αμπελώνα (Κοκκινόμυλος, Μελισσόπετρα, Αυλοτόπι, Μαρμαριάς).