ENG

Σπάνιες Γαίες – Single Vineyard Γαλάρι 2017, Στροφιλιά

A A

Με υπερηφάνεια, απολύτως κατανοητή, οι δημιουργοί της Στροφιλιάς μας υπενθυμίζουν ότι εκτός από οινοποιοί είναι και αμπελουργοί.

Και μας πληροφορούν για την πιο πρόσφατη αμπελουργική δραστηριότητά τους, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή 17 αμπελοτεμαχιών, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, μοιρασμένα στην Ανάβυσσο Αττικής, τη Στυμφαλία και την Αρχαία Νεμέα της Κορινθίας και στο οροπέδιο Μαμουσιάς στην Αιγιάλεια. Εκεί φύτεψαν σταδιακά επιλεγμένες ποικιλίες.

Ξεκίνησα τη γευστική δοκιμή των "Σπάνιων Γαιών' από το ερυθρό, το Single Vineyard Γαλάρι 2017. Όπως αναγράφεται στην ετικέτα του, η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει: Αγιωργίτικο, Petit Verdot και Tannat.

Το αμπελοτόπι Γαλάρι βρίσκεται στην πλαγιά της κοιλάδας της Αρχαίας Νεμέας, σε μέσο υψόμετρο, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό και περιβάλλεται κατά τα τρία τέταρτα από πυκνό πευκοδάσος. Ως αμπελοτόπι χαμηλής-μέσης γονιμότητας θεωρείται χαρισματικό.
Το 2003, ο Αχιλλέας Λαμψίδης, ένας από τους δημιουργούς της Στροφιλιάς, μαζί με τον Νεμεάτη αμπελουργό Ανδρέα Ζάββο, έκαναν τρείς πρωτοποριακές επιλογές στο στήσιμο αυτού του αμπελώνα -εκτάσεως 20 στρεμμάτων-, στην ουσία φυτεύοντάς τον, σχεδόν αντίθετα με τις παραδεδεγμένες για την περιοχή αμπελουργικές πρακτικές:

o    μείωσαν την πυκνότητα φύτευσης από 440 σε 230 φυτά το στρέμμα, στην προσπάθεια να ελέγξουν την υπερβολική ζωηρότητα των φυτών (ο σοβαρότερος αμπελουργικός παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας των κρασιών που προέρχονται από τον αμπελώνα της περιοχής).

o    διαμόρφωσαν το βλαστικό τείχος των φυτών σύμφωνα με το σύστημα LYRA του καθηγητού Carbonneau, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η εκτεθειμένη στον ήλιο φυλλική επιφάνεια ανά κιλό παραγόμενου σταφυλιού (παράγοντας που έχει πλέον την κοινή αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας ότι είναι άμεσα συσχετισμένος με την τελική ποιότητα του παραγόμενου κρασιού) και

o    επέλεξαν μια πρωτότυπη ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο, Petit Verdot και Tannat.

Όσον αφορά στην οινοποίηση, τα τρία σταφύλια συνοινοποιήθηκαν. Στον σταφυλοπολτό εφαρμόστηκε η προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιήθηκε με επιλεγμένους ζυμομύκητες και εκχύλιση σε μέσες θερμοκρασίες.
Το κρασί ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια 225 λίτρων, καινούργια και 2ης, 3ης χρήσης και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.

Στο ποτήρι το Single Vineyard Γαλάρι 2017 είναι βαθύχρωμο, σκούρο πορφυρό με βιολετιά παιχνιδίσματα.
Μύτη πολύ εκφραστική με κυρίαρχα τα αρώματα της βανίλιας, του μαύρου πιπεριού και των ώριμων κόκκινων φρούτων (μαρμελάδα δαμάσκηνου και βατόμουρο).

Στο στόμα, από την πρώτη γουλιά εμφανίζεται δυνατό, σαρκώδες. Οι ζωηρές ακόμη τανίνες του Tannat πλέκονται πυκνά με τον βελούδινο φαινολικό χαρακτήρα του Αγιωργίτικου. Παρούσα δηλώνει και η δροσιστική οξύτητα του Petit Verdot που προσδίδει ζωντάνια και υπόσχεται πολύ καλή εξέλιξη στον χρόνο.